Site icon Pelicious

Konstruiranje nadstropnih tort

Nadstropne torte so lahko sestavljene iz dveh ali več nadstropij. Končna konstrukcija torte pa mora biti stabilna in hkrati lepa. Tukaj je nekaj nasvetov kako do stabilne in lepe nadstropne torte.

VELIKOSTI TORT
Prvi korak pri konstrukciji nadstropnih tort je izbira pravih velikosti. Nadstropne torte sestavljamo tako, da je med premeroma zgornje in spodnje torte vsaj 6cm in največ 8cm razlike. Najlepše izgledajo kombinacije s 6cm razlike. Vendar se zaradi bolj fleksibilnega števila kosov velikokrat sestavljajo tudi v razliki 8cm. Razlike manjše od 6cm in večje od 8cm torti dajo neproporcionalen videz.
Sestavljamo torej:
Premer torte (cm)
16+22
16+24
18+24
18+26
20+26
20+28
22+28
22+30
24+30
24+32

Število kosov pri dvonadstropnih tortah določimo tako, da seštejemo število kosov, ki jih lahko zrežemo iz vseh tort. Število kosov, ki jih lahko zrežete iz tort glede na njihovo višino in velikost si lahko ogledate v TORTOPRETVORNIKU.

ZAPOREDJE
Pri izdelavi nadstropnih tort bodite pozorni v kakšnem zaporedju boste torto krasili in sestavljali. Torte običajno ne sestavljajo okrašene ali neokrašene, temveč se sestavljajo med dekoriranjem. Kaj točno to pomeni?
Torte je pred sestavljanjem potrebno okrasiti z vsem za kar gotovo veste, da se pri sestavljanju ne bo uničilo, spraskalo ali padlo s torte. To ponavadi pomeni skoraj do konca okrašeno spodnjo torto, zgornje torte pa imajo vso dekoracijo, razen dekoracije na vrhu najbolj zgornje torte in ob spodnjih robovih tort. Torte je torej do neke stopnje najpripočnejše okrasiti pred sestavljanjem. S tem se izognete, da bi se celotna sestavljena torta brez potrebe grela na sobni temperaturi med okraševanjem. Možnost, da se bo karkoli posedlo pa je zato bistveno manjša.
Ko so torte okrašene z vsem kar se pri sestavljanju ne bo uničilo jih lahko sestavite.
Nato sestavljeno torto do konca okrasite. Najpogosteje se po sestavljanju na torto zlagajo rože in trakovi ob spodnjih robovih tort.
Figure in dekoracijo na vrhu torte polagajte na torto na koncu. Tako torte ne obtežite po nepotrebnem že med dekoriranjem.
Primer zaporedja pri izdelavi.

  1. Obe torti sta najprej oblečeni v sladkorno maso.
  2. Na spodnjo torto so nalepljeni trakovi in mašna.
  3. Na zgornjo torto so nalepljene pikice.
  4. Torta je sestavljena.
  5. Na zgornjo torto sta dodana trak in mašna ob spodnjem robu
  6. Na zgornjo torto je spredaj dodana Hello Kitty
  7. Na spodnjo torto so dodani metuljčki
  8. Na vrh torte so dodane črke in figura.

Seveda je vsak dizajn torte drugačen in zahteva drugačno zaporedje opravil. Vedno pa torto sestavljajte takrat, ko gotovo veste, da se dekoracija pri sestavljanju ne bo uničila in da torta ne bo po nepotrebnem stala sestavljena zunaj hladilnika.

Sledite mi lahko tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)

SESTAVLJANJE

Torte vedno sestavljajte, ko so ohlajene!
Pri nadstropnih tortah sta najpomembnejši pravili:

  1. VSAKA TORTA MORA BITI NA SVOJEM PODSTAVKU
    Spodnja torta je na podstavku na katerem boste torto postregli. Vsaka zgornja torta pa mora biti na svojem podstavku, ki je enako velik ali največ 2cm manjši od torte, ki jo z njim postavite. Sama imam najraje podstavke v velikosti torte. Tako se izognem packariji, ki jo rob torte pusti na torti pod sabo, če je podstavek manjši od torte. Navlaženi biskviti namreč spuščajo vlago na torto spodaj, kar topi spodnji premaz torte.
  2. TORTE JE POTREBNO PODPRETI
    Vsako torto je potrebno podpreti. Za podpiranje torte lahko uporabite plastične tube ali lesene palčke. Mnogi se poslužujejo tudi slamic, palčk za ražnjiče, palčk za popse ipd. Sama imam najraje lesene palice. Eventualno se lahko sprijaznim še s palčkami za ražnjiče. Slamicam ne zaupam, ker so tudi najtrše še vedno upogljive. Palčke za popse pa na vlagi začnejo razpadati kar se mi zdi neokusno. Pri dvonadstropnih tortah palice zapičimo v spodnjo torto, pri večnadstropnih pa v vsako torto razen v najbolj zgornjo. Palčke odrežemo na višino torte. Če so podporne palice višje od torte se bo zgornja torta drsala po njih. Če so nižje od torte se bojo zgornje torte pogreznile v spodnjo torto do palic. Posledično se lahko spodnja torta napihne, sesede ali poči. Torte premera 22cm in manj podprite s 3-4 palicami, torte premera med 28cm in 24cm podprite s 5-6 palicami, torte večje od 28cm pa podprite z več kot 7 palicami. Palice razporedite tako, da so od stranskega roba zgornje torte odmaknjene približno 2-3cm. Razporejene naj bojo čim bolj enakomerno. Eno palico lahko zapičite tudi na sredino torte.

NAMIGI

Preden torto položite eno na drugo, z obročem pekača velikosti zgornje torte narahlo pritisnite na spodnjo torto. S tem si boste zarisali kam zgornjo torto postaviti in se izognili postrani stoječim tortam.

Torte na podstavke zložite pred dekoriranjem ali pa jih že polnite na podstavkih.

Torte pri sestavljanju dvignite z nožem in jih podprite tako, da pod njih postavite roko. Tort ne prenašajte z nožem ali lopatkami, ker vam torta lahko pade.

V članku opisujem postopek, ki ga uporabljam sama. Vsekakor ni edini pravilen. Po mojih izkušnjah pa je bil za mene najbolj učinkovit. Veliko veselja pri zlaganju tortic! 🙂

Več o estetiki tort si lahko preberete TUKAJ.

Moja mnenja o izdelkih lahko preberete TUKAJ

Sledite mi lahko tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)

Moje receptke pa najdete TUKAJ.