Site icon Pelicious

Tekoče jedilne barve Dr. Oetker

tekoče jedilne barve Dr. Otker na preizkušnji slika

tekoče jedilne barve Dr. Otker na preizkušnji slika

Tekoče jedilne barve Dr. Oetker ste na poličkah trgovin zagotovo že opazili. Prodajajo jih v vseh dobro založenih živilskih trgovinah. Kljub temu se do sedaj še nikoli nisem odločila za nakup. Razlog za to tiči v mojih pekovskih začetkih. To je bil čas neizkušenosti, topljenja, zasirjenosti, zlivanja, razlivanja, metanja v smeti in predvsem čas nekvalitetnih in poceni izdelkov. Kot vsak začetnik se nisem spoznala na pekovske surovine in bila sem prepričana, da so izdelki iz živilskih trgovin najcenejši ter hkrati tudi dobre kvalitete. O nakupu v pekovskih trgovinah sploh nisem razmišljala saj sem jih povezovala z vrtoglavo visokimi cenami. Takrat sem prvič kupila barve v pasti znake Dr. Oetker (slika spodaj).

Kratko povedano- kar sem hotela obarvati rdeče je bilo roza, zelena ni bila intenzivna, tudi modra ne. Vendar sem takrat mislila, da sem uporabila premalo barve ali jo narobe vmešala. Niti sanjalo se mi ni, da je morda težava v izdelku in ne v mojih sposobnostih. Ko sem po približno enem letu končno našla profesionalne barve in ugotovila, da so bile krive barve in ne jaz sem surovine za peko kot so barvila, sladkorne mase ipd. prenehala kupovati v živilskih trgovinah. Tekoče jedilne barve Dr. Oetker so prišle na tržišče kasneje. Spomnim se, da so jih promovirali kot intenzivnejše, naravne, boljše kot tiste v pasti. A sem v tem času že imela svoje profesionalne barve, zato nisem niti razmišljala, da bi posegla po njih. Se pa je v meni zasidralo prepričanje, da so boljše od tistih v pasti- saj vendar tako pravijo pri doktorju. In kaj se je od takrat spremenilo? V zadnjih nekaj mesecih se med mojimi Instagram story-i pojavlja sponzorirana objava Dr. Oetker. Spremlja jo slikica (slika spodaj) roza ameriških krofov in cakepopsov oblitih s čokolado.

Poleg njih je seveda tudi njihovo tekoče barvilo, ki sugerira, da z njim lahko obarvamo čokolado. Ker nisem več nevedna začetnica je bila moja prva misel: Čakaj, čakaj.. mi hoče doktor ravnokar prodati barvilo, ki hkrati obarva čokolado, kreme, biskvite in smetano? Ker vem kako redko najdemo univerzalna barvila celo med profesionalnimi izdelki sem med zadnjim pohajkovanjem po nakupih končno kupila tudi tekoče barve Dr. Oetker. Vzela sem vse, ki so bile takrat na voljo- rdečo, zeleno in modro. Prinesla sem jih domov, poslikala in se lotila preizkušnje. Testirala sem kako se obnesejo s sladko smetano, masleno kremo, biskvitom, sladkorno maso in seveda- s čokolado. Potekalo pa je takole.

Če želite izvedeti kakšna barvila poznamo, kako mora izgledati kvalitetno barvilo in za kaj katero barvilo uporabljamo lahko preberete članek o barvilih, ki ga najdete TUKAJ.

PAKIRANJE IN CENA
Kot sem zapisala že zgoraj sem kupila modro, zeleno in rdečo barvo. Poleg teh je na voljo še črna, ki pa je ob mojem nakupu ni bilo na poličkah. Pakirane so v plastičnih flaškah po 30ml. Cena ene flaške znaša med 1.20€ in 1.3€. Več o ceni sem zapisala še na koncu članka.

SESTAVINE
Vse tri barve, ki sem jih kupila so narejene na osnovi vode. Poleg njih vsebujejo še različne pigmente in nekaj drugih sestavin. Opazila sem tudi, da imata zeleno in modro barvilo na sprednji strani oznako, da sta veganska. Rdeče barvilo oznake nima kar me je presenetilo saj sem navajena profesionalnih barvil, ki so v veliki večini veganska. Razlog za to je sestavina imenovana karmin. Gre za rdeč pigment, ki se pridobiva iz zmletih hroščev. Naravno? Ja! Vegansko? Ne!

Po analizi embalaže, cene in sestavin je sledil dolg proces preizkušanja, mešanja in vmešavanja. Za boljšo predstavo kako izgleda učinek barvil kadar je vse kot mora biti sem v vseh surovinah uporabila tudi podoben odtenek profesionalnih barv različnih proizvajalcev.
Začela sem s

SLADKO SMETANO in rdečim barvilom. Primerjala sem ga z barvilom znamke Sugar Flair v odtenku extra red, ki je trenutno moje najljubše rdeče barvilo na tržišču.

Uporabila sem 1dl stepene sladke smetane za vsako barvilo. Najprej sem v eno posodico nakapljala 3 kapljice rdeče jedilne barve Dr. Oetker, v drugo pa z zobotrebcem dozirala približno enako količino barve v pasti Sugar Flair in obe vmešala v smetano. Razlika je bila več kot očitna. Dr. Oetker je smetano pobarval na zelo pastelno svetlo roza. Med tem, ko je enaka količina barvila Sugar Flair smetano obarvala svetlo rdeče. Zanimalo me je koliko barvila Dr. Oetker moram dodati v smetano, da pridem do enakega odtenka kot sem ga dobila z začetno količino barvila Sugar flair. Smetani sem zato primešala še 1 čajno žličko barvila Dr. Oetker. Smetana je postala temnejša, vendar še vedno popolnoma roza in svetla.

Ker barva ni kazala znakov, da bi sploh lahko bila kdaj rdeča sem v smetano začela postopoma dodajati rdeče barvilo Dr. Oetker. Znimalo me je predvsem koliko barvila bi morala sploh dodati, da bi smetano obarvala rdeče. In ja.. zgodilo se je najhujše. V 1dl stepene sladke smetane sem zlila celo flaško rdečega barvila. Rezultat? Ker je barvilo tekoče se je smetana spremenila v zelo intenzivno pobarvano župo. A je bila ta župa še vedno roza in ne rdeča.

Za boljšo predstavo sem v posodico z barvo Sugar Flair dodla še enako količino kot v začetku (še približno za 3 kapljice) rdečega barvila. Smetana se je obarvala rdeče in pri tem ni spremenila strukture.

Iz tega lahko zaključim, da bi morala biti embalaža označena kot roza barvilo in ne rdeče. Sladke smetane pa s tem barvilom ne boste nikoli pobarvali na rdeče in tudi na intenzivno roza ne.

Sledil je test na
SLADKORNI MASI. Barvala sem 25g kepice sladkorne mase znamke Lusopastas. Če sem bila pri rdečem barvilu z barvo za primerjanje bolj stroga, sem bila tokrat veliko prijaznejša pri izbiri nasprotnika. Izbrala sem barvilo znamke Wilton. Je čisto povprečno profesionalno barvilo- lahko bi rekli celo najslabši med najboljšimi.

Tudi tokrat sem začela s tremi kapljicami barvila Dr. Otker in približno enako količino barve Wilton. Tudi tokrat je bila razlika očitna. Med tem, ko je barvilo Wilton kepico pobarval v zeleno brez težav je Dr. Otker barvilo komaj, da opazno pobarvalo maso na zelo svetlo barvo. Tud tokrat sem želela Dr. Oetker kepico pobarvati na enako barvo kot je bila Wiltonova. Dodala sem ji 1 čajno žličko Dr. Oetker zelene barve. In rečem lahko le, da sem dejanje takoj obžalovala. Tekoča barva se je z sladkorne mase zlila po mizi, pri tem pa sem pobarvala še pol kuhinje, sebe, mačka, sosedov vrt in prah na podstrešju. Sicer sem dosegla podoben odtenek barve, vendar je bila masa razmočena, pocasta, lepljiva oz. z eno besedo- uničena.

Zato bom na tem mestu zaključila le, da to barvilo ni primerno za barvanje sladkornih mas.

Naslednji na vrsti je bil
BISKVIT. Ker sem pri barvanju sladkorne mase opazila, da sta si odtenka zelene zelo podobna sem se odločila, da tokrat nasprotnika ne zamenjam.

Zmešala sem maso za osnovni biskvit iz 1 jajca, jo razdelila na 2 enaka dela in pričela z barvanjem. Spet s 3 kapljicami Dr. Oetker barve in primerljivo količino Wilton barve. Tudi pri biskvitu se je pokazalo, da je pigment velik problem. Po dveh testih sem rezultat nekako pričakovala. Na tej stopnji sem imela že poln kufer vsega in sem barvilo Dr. Oetker dodajala dokler nisem barvi izenačila. Porabila sem še 2 čajni žlički barvila. Oba biskvitka sem vlila v pekač za mafine in ju spekla. Kljub večji količini barvila Dr. Oetker je biskvit ostal v presenetljivo dobrem stanju. Moje precizno oko pa je opazilo, da je Dr. Oetker biskvitek med peko narastel za kak milimeter manj in bil malce bolj pocast. A recimo, da je glede na pretekle rezultate ta razlika zanemarljiva.

Glede barvanja biskvitov z barvami Dr. Oetker menim, da je barvilo ok- ni pa najboljše.

Na vrsti je bila
MASLENA KREMA. Uporabila sem masleno kremo narejeno iz mešanice za masleno kremo znamke Funcakes.

Moje mnenje o mešanici za masleno kremo znamke Funcakes lahko preberete TUKAJ.

Testirala sem jo z modro barvo, nasprotnik doktorja pa je bilo barvilo znamke Fractal. Spet isti proces, 3 kapljice: 3 kapljice. Spet žalosten pogled na Dr. Oetker posodico. Po dodatku 1 čajne žličke barvila sem prišla do približno enakega odtenka. Sicer bi so oddahnila, ker količina porabljenega barvila ni bila tako velika. Vendar je barvilo popolnoma podrlo strukturo maslene kreme. Kljub vmešavanju z električnim mešalnikom je bila krema razredčena in flekasta.

Brezupno sem se podala še na zadnjo misijo. Če ne bi bila razlog za nakup bi jo zagotovo izpustila-

BELA ČOKOLADA
Barvala sem belo čokolado iz Hoferja, ki jo brez težav redno barvam s profesionalnimi barvili. Uporabila sem rdečo in zeleno Dr. Oetker barvo. Dozirala sem 2 kapljici v 1 jedilno žlico čokolade. In zgodilo se je točno tisto kar sem predvidevala, da se bo- nastal je plastelin pastelnih barv. Barvila Dr. Oetker so namreč narejena na osnovi vode. Čokolado pa barvamo z barvili na osnovi maščob. Zato lahko zaključim, da so tisti lepi ameriški krofi in cake popsi pobarvani z drugim barvilom in ne s tistim, ki ga promovirajo zraven njih. Ali pa njihovo čokolado barva nekdo z nadnaravnimi močmi.

ZAKLJUČNO MNENJE
Ohhh, doktor, doktor.. Že ob pisanju mi je podoživljanje muk med preizkusom pobralo voljo do življenja. Barve so obupne, slabo pigmentirane in napačno zastavljene. Največjo težavo predstavlja to, da je barvilo tekoče in v vsemu podre ravnovesje, razvodeni, zasiri, zbije, uniči. Rdeča barva ni nikoli rdeča. Barve niso primerne za barvanje čokolade. Če že, so primerne za narahlo pobarvati kakšno kremico ali smetano. Na malo bolj intenzivne barve pa lahko barvate le biskvit. In, če se vrnemo h ceni. Naredimo edino primerjavo, ki jo lahko brez, da bi uničili- biskvit. Cena, ki sem jo plačala za Dr. Oetker barvilo je 1.29€. Wiltonova barva stane 3€, vsebuje pa 28g barvila kar po teži nanese enako količino. V 1 čajno žličko nalijemo 5ml barvila. Torej, če zanemarim začetne 3 kapljice za barvanje 1 mafina potrebujem 10ml barvila. To pomeni, da z eno flaško barvila lahko pobarvam 3 mafine. Za barvanje Wilton biskvita sem porabila 3 kapljice kar nanese manj kot 0.5g barvila. Torej z eno flaško Wiltonovega barvila lahko pobarvam 56 mafinov za 3€. Za 56 mafinov pa bi potrebovala 18.6 flašk barvila Dr. Oetker kar nanese 18.6x 1.29€ = 23.9€. In če se vam morda na prvi pogled zazdijo barvila za 1.29€ cenejša kot profesionalna za 3€, premislite še enkrat. Tak način prodaje je v živilskih trgovinah zelo pogost. Če bi bile barve kvalitetne me to kot običajno ne bi zmotilo. Tu pa spet- kot pri drugih zanič izdelkih govorimo o metanju denarja v smeti. S tem pa svojo (pre)izkušnjo utrujeno zaključujem.

V članku izražam svoje osebno mnenje in opisujem svojo izkušnjo. Barve sem kupila sama.

Vse profesionalne izdelke navedene v tem članku lahko kupite v spletni ali fizični trgovini Partypek. Ob nakupu nad 50€ pa s kodo PELICIOUS10 dobite še 10% pooust.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Ostale članke v učilnici najdete TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.