Vrste jedilnih barvil in za kaj jih uporabljamo
Jedilna barvila, barve v prahu, barve v pasti, barve v gelu, tekoče barve, barve za čokolado, barve na vodni osnovi, barve v pisalu, barve v tubi, barve, barve, barve… V poplavi strokovnih izrazov, pravil uporabe in sestave barvil se začetnik ali običajni uporabnik hitro zmede. Če v to skupino barvil dodamo še barvila iz supermarketov, ki so po sestavi, teksturi in gostoti napačno zastavljena pa nastane popolna zmeda. Posledica so nešteti zasirjeni čokoladni oblivi, svetleče sladkorne mase, posedeni biskviti in razvodenene stepene smetane. V tem članku vam poskušam čim bolj enostavno in podrobno predstaviti osnovne vrste jedilnih barvil in kako jih uporabljamo. Pri temu se osredotočam na najpogosteje uporabljane vrste jedilnih barvil.
Najprej si poglejmo kakšne vrste barvil poznamo.
Poznamo jedilna barvila, ki so narejena na osnovi vode, jedilna barvila narejena na osnovi alkohola, barvila narejena na osnovi maščob in čiste pigmente. Čisti pigmenti so barve prahu, ki vsebujejo le pigment brez dodatkov. Barve na osnovi vode, alkohola ali maščob so lahko v pasti/gelu ali tekoče..
Kakšno pa je sploh dobro barvilo?
Prvenstven namen barvila je seveda- barvanje. Kadar nekaj poskusimo pobarvati je naš cilj z barvilom doseči določen odtenek barve in pri tem ohraniti strukturo, vonj in okus tistega kar barvamo. Zato je za dobro barvilo izjemno pomembno, da je v prvi vrsti brez vonja in okusa. Za določen namen mora biti narejeno na pravi osnovi saj tako barvilo ne podre ravnovesja v kremah, čokoladi, masah itd. Z roko v roki gresta tudi gostota in pigmentiranost barvila. Barvilo mora biti čim bolj pigmentirano in običajno tudi gosto. Tako barvilo v majhnih količinah močno pobarva in hkrati ne redči ali kako drugače podre ravnovesje. Na nasprotni strani pa je pigment pomemben tudi pri barvah v prahu. Barve v prahu namreč zgoščujejo zato je pomembno, da se želeni odtenek lahko doseže s čim manj dodajanja prahu.
Kvalitetna jedilna barvila najdete v specializiranih pekovskih trgovinah. Nakup jedilnih barvil v supermarketih vam toplo odsvetujem. In cena? Kvalitetna jedilna barvila v pasti/gelu stanejo med 3€ in 6€ za 30-40ml/g barvila. So dobro pigmentirana, zato bo eno pakiranje barvila zadostovalo za vsaj 20 uporab, če ne celo več. Cene barvil v prahu so podobne, le pakiranja so nekoliko manjša- 5g-20g. Kljub temu boste tudi barve v prahu lahko iz enega pakiranja uporabili večkrat preden ga porabite. V vsakem primeru so v skupnem seštevku krepko cenejša, kot če bi jih kupovali v supermarketih.
Da ne bo prevelike zmede bom barvila razdelila po enakih kategorijah kot jih najdemo v trgovinah. Torej- na barve v pasti/gelu, barve v prahu, barve za čokolado, tekoče barve itd..
TEKOČE BARVE na osnovi vode ali alkohola so običajno namenjene izključno barvanju z airbrushom. O tem ne bom pisala preveč na dolgo, saj je za airbrush tehniko potrebna posebna dokaj draga oprema, namenjena profesionalcem. Omenjam jih predvsem zato, ker opažam da nepoznavalci v pekovskih trgovinah najraje posegajo ravno po teh barvilih. Kar je seveda velika napaka saj te barve niso namenjene vlivanju direktno v biskvite, kreme, mase ali čokolade temveč špricanju na njih s posebnimi aparati. Zato se kupovanja tekočih barv izogibajte saj bodo te pri vlivanju kreme in biskvite razvodenile, sladkorne mase pa naredile pocaste in svetleče.
BARVE V PASTI/GELU na osnovi vode imajo dokaj široko namembnost. Z njimi lahko barvamo sladko smetano, vse vrste krem, sladkorne mase, royal icing, biskvite, makrone… O razliki med barvami v gelu oz. barvami v pasti lahko rečem le eno: po dolgih letih uporabe sem ugotovila, da je poimenovanje bolj ko ne odvisno od znamke. Načeloma naj bi bile na izgled barve v pasti bolj polne barve, barve v gelu pa prozorne. Vendar v praksi tudi na gelih najdemo oznako pasta in obratno. Neke večje razlike med tema dvema vrstama barvil in efektom ni. Tudi namen uporabe je enak.
Barve v gelu/pasti lahko uporabljamo na različne načine.
Kadar želimo pobarvati sladkorno maso, kreme, biskvit, royal icing, sladko smetano, ipd. jih vmešamo direktno. Doziramo jih po potrebi. Več barvila pomeni intenzivnejšo barvo.
Mešamo jih lahko tudi z alkoholom. Najpogosteje z vodko saj ta nima vonja, okusa in hitro izhlapi. Z razredčenimi barvami v pasti lahko s čopičem slikamo na sladkorne mase, royal icing in kreme. Slikamo lahko tudi z nerazredčenimi barvami. Razredčene barve dajo podoben efekt kot vodenke. Nerazredčene barve so intenzivnejše, efekt pa bolj podoben slikanju s temperami. Več alkohola barvi primešamo, bolj bo njen pigment blag.
BARVE V PRAHU imajo najširšo namembnost med vsemi barvami. Sestavljene so iz čistih pigmentov zato jih lahko dodamo praktično kamorkoli. Obnesejo se v sladkornih masah, v čokoladi, biskvitih, royal icingu, vseh vrstah krem…
Enako kot barve v pasti lahko tudi barve v prahu mešamo z alkoholom (tudi v tem primeru najbolje z vodko). Z razredčenimi lahko barvamo ali rišemo podobno kot z barvami v gelu. Uporabljamo jih lahko na suhih in mokrih površinah. Suhe barve v prahu lahko z čopičem nanašamo le na suhe površine (npr. ohlajeno čokolado, sladkorno maso ali posušen royal icing in tako zasenčimo ali ustvarimo 3D efekt.
Poznamo tudi barve v prahu v spreju. Gre za navadne barve v prahu (najpogosteje metalne- zlate, srebrne, bakrene…), ki jih lahko le razpršimo po kremah in so naprodaj v obliki sprejev zaradi lažjega doziranja. Če bi želeli s čopičem na masleno kremo ali smetano nanesti suho barvo v prahu bi pri tem čopič postal moker oz. masten, prah bi se začel topiti in nastala bi packarija. Barve v spreju pa so pakirane v razpršila s katerimi torto le posprejate, prah pa se pri tem sam prilepi na kremo.
BARVE ZA ČOKOLADO so posebna kategorija barvil, ki so namenjena izključno barvanju čokolade. Kot sem omenila že zgoraj lahko čokolado barvamo z barvami v prahu. Poleg tega obstajajo tudi tekoče barve za čokolado, barve v pasti oz. gelu za čokolado in barve v prahu za čokolado. Te so narejene na osnovi maščobe. Čokolada je sestavljena pretežno iz maščob. Maščobe pa se od vode ločijo. Zato čokolado barvamo z barvami na osnovi maščob in nikoli z barvami na osnovi vode. Večina barvil na osnovi maščob je v trgovinah označenih kot barve za čokolado. Meni najljubše so tekoče barve za čokolado saj se mi zdi, da barve v prahu in pasti čokolado zgostijo. Kar pri oblivanju predstavlja težavo. Gre pa za mojo osebno preferenco, marsikomu odgovarjajo tudi barve v prahu.
UNIVERZALNE BARVE so barvila, ki jih lahko uporabljamo za karkoli in so običajno narejena na osnovi alkohola. Pri nas na tržišču je takih barvil zelo malo. Ene izmed njih so barve v pasti znamke Fractal. Z njimi lahko barvamo čisto vse, tudi čokolado.
METALNE RAZREDČENE BARVE so zadnje, ki jih še omenjam v tem članku. To so barve, ki so že razredčene in pripravljene za slikanje, risanje in barvanje. Gre za barvne pigmente (Tj. barve v prahu), ki jih lahko kupite že razredčene z alkoholom in pripravljene za poslikavo oz risanje. V taki obliki najpogosteje najdemo metalne barve, torej- zlate, srebrne, metalno modre, metalno zelene, rose gold…
Pa smo pri koncu. Upam, da sem vam v tem članku uspela vsaj malo približati jedilna barvila in, da vas nisem še dodatno zmedla. 🙂 Če nekako na kratko povzamem bistvo- tekočih barv se izogibajte razen kadar jih špricate na gotove sladice. Za večino sladic in njihovih komponent so prava odločitev barve v prahu in barve v gelu. Barve za čokolado so narejene na osnovi maščob. Čokolade pa ne barvajte z barvami na osnovi vode. Seveda obstaja cel kup drugih tehnik barvanja in uporabe barvil. Kot vedno vas tudi tokrat spodbujam predvsem h kreativnosti.
Vsa zgoraj opisana barvila lahko kupite v trgovini PartyPek. Ob nakupu nad 50€ pa s kodo PELICIOUS10 dobite še 10% popoust.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Ostale članke v učilnici najdete TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.