Sestavine
-
Piškotna podlaga
-
280g Masleni piškoti
-
7 jedilnih žlic (70ml) Mleko
-
100g Maslo
-
30g Bela čokolada
-
Mango disk
-
400g Mango (oljupljen in očiščen)
-
0.5dl Voda
-
60g (po okusu več ali manj) Sladkor
-
4 Listi želatine
-
Kokosova krema
-
6dl Mleko
-
1 Kokosov puding za kokosove kocke (primeren za 1l mleka- glej navodila zadaj na vrečki) ALI
-
2 Navaden kokosov puding (za 0.5l mleka- glej navodila zadaj na vrečki)
-
150g Sladkor
-
3 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Preliv
-
2dl Sladka smetana
-
100g Bela čokolada
-
2 Listi želatine
-
10g Kokosova moka
Navodila
Kokosovo mangova torta brez peke je hitro in enostavno pripravljena osvežilna tortica.
Za pripravo ne potrebujete pečice, zato je idealna sladica za vroče poletne dni, ko se želite posladkati s tropskimi okusi v kuhinji, ki od pečice ni pregreta na tropskih 46°. 🙂
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Kokosovo mangova torta brez peke je sestavljena iz piškotne podlage z belo čokolado, puhaste kokosove kreme, mangovega diska in preliva iz bele čokolade.
Za pripravo sem uporabila puding za kokosove kocke. Pripravite pa jo lahko tudi z navadnim kokosovim pudingom.
Recept je zaradi večje preglednosti razdeljen po plasteh iz katerih je kokosovo mangova torta brez peke narejena. Za najhitrejšo pripravo s čim manj vmesnega čakanja pa vam svetujem, da se je lotite po naslednjem zaporedju:
- Skuhajte kokosov puding, dodajte želatino in pustite, da se ohladi
- Pripravite mangov disk in ga ohladite
- Pripravite piškotno podlago in jo poteptajte v pekač
- Stepite sladko smetano in dokončajte kokosovo kremo
- Kremo premažite po piškotni podlagi, vstavite disk in ga premažite s preostankom kreme
- Dokler se tortica hladi pripravite še preliv
- tortico prelijte in ohladite
Recept je primeren za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Torta je visoka 7cm. Za ostale velikosti pekačev si količine sestavin glede na število kosov lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo piškote podlageMaslene piškote zmeljemo. |
2
Končano
|
Mlete piškote prelijemo z mlekom in zmešamo. |
3
Končano
|
Raztopimo maslo in z njim prelijemo namočene piškote. |
4
Končano
|
Belo čokolado raztopimo nad soparo in jo prilijemo v piškotno zmes. Dobro pregnetemo, da se masa enakomerno prepoji z vsemi tekočimi sestavinami. |
5
Končano
|
Navodila za pripravo mango diskaMango olupimo, razkoščičimo in zmeljemo v pire. |
6
Končano
|
Prilijemo mu vodo in posladkamo. Ker je svež mango lahko različno zrel oz. sladek vam svetujem, da ga sladkate postopoma. Vmes ga poskusite in po potrebi dosladkajte. |
7
Končano
|
Posladkan pire z vodo prehujate na štedilniku. Mango naj vre vsaj 3-5min sicer ga želatina ne bo lepo sprijela skupaj. |
8
Končano
|
Prekuhanemu mangu dodamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine. |
9
Končano
|
Pripravljen mangov pire nato prelijemo v skledo/posodo z ravnim dnom ali tortni obroč, ki je 4-6cm manjšega premera od torte. Posodo/skledo ali obroč predhodno obložite s prozorno folijo za živila. Če delate v obroču ali pekaču tega ob robu dobro zatesnite, da pire ne bo tekel ven. |
10
Končano
|
Disk nato hladite v hladilniku, da se popolnoma strdi. |
11
Končano
|
Navodila za pripravo kokosove kreme4dl mleka zavremo na štedilniku. Če delate z večjimi/manjšimi velikostmi obročev količino mleka sorazmerno prilagodite. |
12
Končano
|
V preostala 2dl mleka zmešamo sladkor in puding. Če uporabljate navaden puding potem potrebujete 2 vrečki pudinga. Če uporabljate puding za kokosove kocke pa je dovolj 1 vrečka pudinga. |
13
Končano
|
Ko mleko zavre mu primešamo pudingovo mešanico. |
14
Končano
|
Kuhamo na zmerni temperaturi, da se puding do konca zgosti. Med kuhanjem ga ves čas mešamo. |
15
Končano
|
Kuhan puding prelijemo v drugo posodo, mu primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine. |
16
Končano
|
Puding nato takoj prekrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se folija dotika pudinga. Pustimo, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi. |
17
Končano
|
Sladko smetano stepemo do čvrstega. |
18
Končano
|
Ohlajen puding dobro stepemo, da postane spet tekoč. Ročno mu narahlo primešamo sladko smetano, da dobimo gladko enakomerno kremo. |
19
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaSladko smetano pogrejemo na štedilniku. Smetana ne sme zavreti ali biti preveč vroča sicer vam bo zasirila čokolado. Če vam zavre, jo pustite nekaj minutk, da se malo shladi preden z njo prelijete čokolado. |
20
Končano
|
Smetano prelijemo čez belo čokolado in zmešamo, da se vsa čokolada popolnoma raztopi. |
21
Končano
|
Smetani in čokoladi nato dodamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine in zmešamo, da se želatina popolnoma raztopi. Prelivu dodamo še kokosovo moko in premešamo. |
22
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežbaTortni obroč obložimo z acetatno folijo, |
23
Končano
|
Maso za piškotno podlago stresemo v obroč in jo čim bolj enakomerno in naravnost poteptamo na dno pekača. Pomagate si lahko z žlico ali maso na dno pritisnete s kozarcem, ki ima ravno dno. |
24
Končano
|
Piškotno podlago premažemo s polovico kreme. |
25
Končano
|
Na kremo položimo mangov disk. Najlažje ga prestavite tako, da ga skupaj s folijo dvignete iz posode/obroča, obrnete okrog na kremo in zgoraj nežno odstranite folijo. |
26
Končano
|
Disk nato ob robu in zgoraj premažemo še z drugo polovico kreme. Kremo zgoraj poravnamo. Tortico nato hladimo v hladilniku 15min. |
27
Končano
|
Ohlajeno kremo prelijemo še s prelivom iz bele čokolade. Preliv ne sme biti vroč in ne popolnoma ohlajen. |
28
Končano
|
Torto nato hladimo v hladilniku vsaj 6 ur pred postrežbo. |
29
Končano
|
Ohlajeno torto vzamemo iz obroča, odstranimo acetatno folijo in jo po želji še okrasimo. |
30
Končano
|
Če se vam pri rezanju zdi dno pretrdo tortico pustite nekaj minutk na sobni temperaturi, da maslo in čokolada v piškotni podlagi nekoliko odpustita. |