Sestavine
-
Biskvit
-
4 Jajca L
-
150g Sladkor
-
0.5dl Olje
-
0.5dl Mleko
-
170g Gladka moka
-
0.5 Pecilni prašek
-
Vaniljina krema
-
3dl Sladka smetana
-
1dl Mleko
-
5 Rumenjaki
-
80g Sladkor
-
1 Bourbon vanilija puding v prahu
-
150g Maslo sobne temperature
-
Sočenje biskvita
-
3dl Voda
-
2 Vaniljin sladkor
-
Sadni nadev
-
150g Jagode
-
80g Jagodni džem
Navodila
Vaniljina torta z jagodami je osvežilna, kremasta in polnega okusa.
Sestavljajo jo 3 plasti mehkega biskvita med katerimi sta 2 plasti vaniljine kreme, jagod in jagodnega džema.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Biskvit je zelo lahek in puhast. Zato vam priporočam, da pečete vsakega posebej. Pri rezanju se zaradi delikatne strukture lahko pod nožem hitro zlepi skupaj ali zmečka.
Ko biskvit vzamete iz pekača se bo nekoliko skrčil. Priporočam vam, da biskvite pečete v 1-2 cm večjem pekaču od tistega v katerem boste torto sestavljali.
Jaz sem tortico naredila iz sestavin za 10 kosov. Biskvite sem spekla v pekaču premera 20 cm in tortico nato sestavila v pekač premera 18 cm.
Krema je pripravljena iz pudinga z okusom burbonske vanilije. Seveda lahko uporabite tudi navadnega, vendar bo okus nekoliko drugačen.
Rumenjaki v pudingu dajo kremi dodatno kremasto strukturo. Maslo kreme ne strdi temveč jo le nekoliko dopolni.
Jagode in džem torti dodajo svežino, kombinacija okusov pa je božanska.
Torta je primerna za obmazovanje z vsemi vrstami krem, oblečete jo lahko tudi v sladkorno maso.
Recept je primeren za torto premera 18cm (biskviti pečeni iz sestavin za 10 kosov v pekaču premera 20cm). Visoka je 11.5cm.
Za ostale velikosti pekačev si količine sestavin glede na število kosov lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Pri večjih oz. manjših pekačih čas peke biskvitov po potrebi skrajšajte oz. podaljšajte.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
NAVODILA ZA PRIPRAVO BISKVITARumenjake ločimo od beljakov. |
2
Končano
|
Beljake in polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg. |
3
Končano
|
V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in drugo polovico sladkorja. |
4
Končano
|
Spenjenim rumenjakom nato dodamo olje, mleko, moko in pecilni prašek. Zmešamo v gladko zmes. |
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Pečene biskvite previdno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača. Obrnemo jih okrog na čisto krpo tako, da se zgoraj poravnajo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo. |
8
Končano
|
Navodila za pripravo vaniljine kremeSladko smetano zavremo na štedilniku. |
9
Končano
|
Mleko, sladkor, rumenjake in puding zmešamo skupaj. Zmes prelijemo v vročo sladko smetano. |
10
Končano
|
Kuhamo na nizki temperaturi dokler se krema popolnoma ne zgosti. Med kuhanjem kremo ves čas mešamo. Pazite, da kreme ne prekuhate! V prekuhani kremi se maščoba loči od ostale kreme. Ko se krema zgosti na konsistenco malo gostejšega pudinga jo kuhanjte se približno 1minuto, nato odstavite. |
11
Končano
|
Kuhano kremo takoj prestavimo v drugo posodo in jo po vrhu pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se folija dotika zgornje plasti kreme. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Hlajenje lahko pospešite tako, da kremo nekaj časa hladite v hladilniku. Preden jo primešate k maslu pa mora biti sobne oz. enake temperature kot maslo. |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
Navodila za pripravo sladke vodeVodo in vaniljin sladkor segrejemo do vretja. Pustimo, da se popolnoma ohladi. |
14
Končano
|
Navodila za pripravo jagodnega nadeva |
15
Končano
|
Džem zmešamo, da postane tekoč in ga prelijemo v dresirno vrečko. |
16
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba. |
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Kremo nato posujemo s polovico jagod. Jagode s prsti narahlo potisnemo v kremo. |
19
Končano
|
|
20
Končano
|
Pokrijemo z naslednjim biskvitom. Z rokami ga narahlo potisnemo navzdol na spodnji nadev. Biskvit namočimo, ponovimo postopek s kremo, jagodami in džemom. Prekrijemo z zadnjim biskvitom, narahlo potisnemo navzdol in namočimo biskvit. |
21
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 10 ur pred postrežbo. |
22
Končano
|
|
23
Končano
|
Razrežemo in postrežemo. |