0 0
Borovničeva rolada

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskvit
4 Jajca L
110g Sladkor
10g Burbon vanilija sladkor
3 jedilne žlice Mleko
2 jedilni žlici Olje
75g Gladka moka
30g Ostra moka
6g Pecilni prašek
Borovničeva krema
350g Borovnice
70g Sladkor
350g Mascarpone
3 jedilne žlice Sladka smetana
po potrebi Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)

Borovničeva rolada

  • Sestavine za 18 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskvit

  • Borovničeva krema

Navodila

Deli

Sočna, mehka, kremasta in osvežilna borovničeva rolada je že na prvi pogled nekaj posebnega. Izrazito vijolično borovničevo kremo je namreč težko spregledati. ?

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Biskvit je nebeško mehek in puhast, hkrati pa tudi sočen.

Narejen je po posebnem postopku, ki ga najbrž sedaj že dobro poznate. Rezultat je božanski in prožen biskvit. Kadar je pravilno pripravljen ne poka in ga ni potrebno zavijati na prazno.

Borovničeva krema je božanske kremaste strukture, nežnega borovničevega okusa in izrazito vijolične barve.

Narejena je na osnovi mascarponeja in reduciranega borovničevega pireja. Za malo več zračnosti poskrbi še malce sladke smetane. Če želite poudariti borovničev okus, lahko premazano kremo posujete še z manjšimi svežimi borovnicami in jih s prsti potisnete v kremo. Rolado nato po postopku zavijete.

Sicer je rolada dokaj hitro narejena. Nekoliko več časa vam bo vzelo le reduciranje in hlajenje borovničevega pireja. Pri reduciranju bodite natančni in pire reducirajte do natanko 1dl. Po želji lahko pire še precedite in tako iz njega izločite večje koščke borovnic. Priporočam vam, da pripravo začnete z reduciranjem pireja. Med tem, ko se pire hladi pa lahko v miru pripravite, spečete in ohladite biskvit.

Ker je vsaka znamka mascarponeja drugačne gostote, sem v recept za kremo dodala še instant želatino. Sama je sicer nisem potrebovala. Če uporabljate bolj mehek mascarpone, bo krema malo mehkejša. Da vam med zavijanjem ne bo tekla iz rolade ji po potrebi na koncu primešajte še instant želatino.

Količine v receptu zadostujejo za pekač velikosti 35x35cm oz. približno 18 kosov.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

NAVODILA ZA PRIPRAVO BISKVITA

Beljake in rumenjake ločimo.

2
Končano

Rumenjakom dodamo bourbon vanilija sladkor, olje in mleko ter z vilico razžvrkljamo v enakomerno mešanico. (Kot bi delali omleto).

3
Končano

V ločeni posodi stepemo beljake. Ko se beljaki spenijo jim med stepanjem počasi dodajamo sladkor. Stepamo dokler sneg ne postane srednje čvrst. Na stepalkah mora oblikovati vršičke, ki so ob stepalki čvrsti, na vrhu pa še vedno bingljajo.

4
Končano

Gladko in ostro moko ter pecilni prašek zmešamo skupaj. Mešanico čez cedilo presejemo v beljakov sneg. S krožnimi gibi ročno vmešamo v enakomerno vmešano maso.

5
Končano

Prilijemo še rumenjakovo mešanico in zopet s krožnimi gibi ročno vmešamo, da dobimo puhasto biskvitno maso.

6
Končano

Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj vlijemo biskvitno maso in jo čim bol enakomerno in naravnost razmažemo po pekaču.

7
Končano

Pečemo približno 10min na 180°.

8
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se do konca ohladi. Ko je biskvit ohlajen ga z nožem narahlo odstranimo od robov pekača.

9
Končano

Navodila za pripravo borovničeve kreme

Borovnice v sekljalniku ali blenderju zmeljemo v čim bolj gladek pire. Prelijemo jih v kozico, jim dodamo sladkor in segrevamo na štedilniku.

10
Končano

Borovničev pire zavremo in ga pustimo vreti približno 20-25minut. Vremo dokler se celotna količina pireja ne reducira na količino 1dl. Med kuhanjem večkrat dobro premešamo, da se pire ne prismodi. Po potrebi zmanjšamo temperaturo na štedilniku.

11
Končano

Reduciran borovničev pire izmerimo v merilni posodici. Če je pireja več kot 1dl ga prelijemo nazaj v kozico in kuhamo še nekaj minut.

12
Končano

Reduciran pire prelijemo na krožnik, ga zgoraj pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površja. Ohladimo v hladilniku do hladnega.

13
Končano

V posodo damo mascarpone, prilijemo sladko smetano in dodamo še ohlajen borovničev pire.

14
Končano

Vse skupaj stepemo v enakomerno penasto kremo. Če se vam krema zdi premehka in imate občutek, da bo med zavijanjem rolade tekla ven, ji po potrebi postopoma dodajate instant želatino in kremo stepite, da se strdi.

15
Končano

Premazovanje, zavijanje, hlajenje in postrežba

Borovničevo kremo v več manjših kupčkih nadevamo na ohlajen biskvit. Čim bolj enakomerno razmažemo.

16
Končano

Rolado tesno zavijemo. Med zavijanjem z biskvita sproti nežno odstranjujemo papir za peko.

17
Končano

Zavito rolado tesno ovijemo v prozorno folijo za živila in jo hladimo v hladilniku vsaj 8 ur pred postrežbo- najbolje čez noč.

18
Končano

Ohlajeno rolado po želji še okrasimo, razrežemo in postrežemo.

Pelicious

Toffee kocke recept naslovna slika
Prejšnji
Toffee kocke
Jagodno čokoladna torta naslovna slika recept
Naslednji
Jagodno čokoladna torta
Toffee kocke recept naslovna slika
Prejšnji
Toffee kocke
Jagodno čokoladna torta naslovna slika recept
Naslednji
Jagodno čokoladna torta