0 0
Jagodno čokoladna torta

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Kakavov biskvit
3 Jajca
100g Sladkor
3 jedilne žlice Voda
45g Gladka moka
25g Ostra moka
20g Kakav v prahu
1 ščep Pecilni prašek
Čokoladni mousse
150g Mlečna čokolada
50g Čokolada za kuhanje
2dl ( prelijemo čokolado) Sladka smetana
2 Listi želatine
2dl (stepemo) Sladka smetana
Jagodni mousse
300g Jagode
40g Jagodni džem
40g Sladkor
4.5 Listi želatine
2dl Sladka smetana
Jagodni preliv
220g Jagode
2 jedilni žlici Voda
10g Sladkor
3 Listi želatine

Jagodno čokoladna torta

  • Sestavine za 8 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Kakavov biskvit

  • Čokoladni mousse

  • Jagodni mousse

  • Jagodni preliv

Navodila

Deli

Jagodno čokoladna torta je lahka, osvežilna in hitro pripravljena. V njej se srečata okusa jagod in čokolade, ki ustvarita sanjsko kombinacijo. Na dnu in sredini torte sta plasti kakavovega biskvita, ki poudarita čokoladni okus. Jagodni preliv na vrhu pa okuse uravnovesi s poudarkom jagodnega okusa.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Oba kakavova biskvita sta narejena iz ene mase, ki ju pred peko le razdelite v dva pekača.

En pekač naj bo večji, drugi pa 4cm manjšega premera od večjega pekača. V večji pekač vlijte približno 2/3 mase, v manjšega pa preostalo 1/3 mase. Kljub razliki v velikosti lahko oba biskvita pečete naenkrat. Pri torticah večjih premerov bo najbrž zmanjkalo prostora v pečici- takrat biskvita pecite posebej.

Čokoladni mousse je zračen, lahek in niti malo zbit.

Narejen je iz kombinacije mlečne čokolade in čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje ima običajno med 35% in 45% delež kakava. Uporabite lahko tudi čokolade z večjim deležem kakava, a bojo mousse nekoliko zagrenile in zbile. Ravno zaradi mehkobe bo trajalo nekoliko dlje, da se v hladilniku strdi. Pri sestavljanju tortice bodite potrpežljivi. Čokoladni mousse prelijte z jagodnim takrat, ko se ta zgoraj lepo strdi.

Jagodni mousse je narejen iz jagod, katerim sem za dodaten okus dodala še malce jagodnega džema.

Jagode običajno nimajo ravno najbolj močne barve. Zato sem jagodni pire za mousse najprej pustila vreti na štedilniku. Tako je iz pireja izhlapelo nekaj vode, jagode so malce potemnele, mousse pa ima na koncu lepo roza barvo. Če boste tortico pripravljali v večjih pekačih in iz več sestavin, potem jagodni pire pustite vreti sorazmerno dlje. Torej- enojno količino vremo 8 minut, za polovico večjo količino vremo 12 minut, dvojno količino 16min, itd.

Na vrhu tortice je še jagodni preliv.

Jagodni pire zanj lahko segrejete na štedilniku ali v mikrovalovni pečici. Pomembno je, da se sladkor v pireju raztopi in, da je ta dovolj vroč, da se bo v njem raztopila tudi želatina.

Količine v receptu zadostujejo za torto premera 20cm oz. 8 kosov. Jagodno čokoladna torta je visoka 8.5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Jajca, vodo in sladkor stepamo 3-6minut, da se jajca spenijo in narastejo. V ločni posodi zmešamo skupaj gladko moko, ostro moko, kakav prahu in pecilni prašek.

2
Končano

Mešanico suhih sestavin čez cedilo presejemo v spenjena jajca s sladkorjem. Ročno počasi in narahlo zmešamo, da dobimo enakomerno in penasto biskvitno maso.

3
Končano

Uporabimo pekača, ki sta 4cm različnega premera. Dno pekačev obložimo s papirjem za peko. Večji pekač nadevamo s 2/3 biskvitne mase. Manjši pekač pa z 1/3 biskvitne mase. Biskvitno maso razporedimo enakomerno in čim bolj naravnost.

4
Končano

Pečemo na 180°. Pečete lahko oba biskvita naenkrat 13-15minut ali pa vsakega posebej.

5
Končano

Pečene biskvite pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene z nožem nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača.

6
Končano

Navodila za pripravo čokoladnega moussa

Obe čokoladi narežemo na čim manjše koščke in ju pretresemo v posodo.

7
Končano

Sladko smetano segrejemo na štedilniku. Tik preden zavre odstavimo in še vročo prelijemo čez narezano čokolado. Dodamo predhodno namočene iz ožete lističe želatine ter vse skupaj ročno premešamo, da se vsa želatina in čokolada popolnoma raztopita. Nastati mora čisto gladka čokoladna mešanice brez grudic.

8
Končano

Čokoladno mešanico pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Med tem, ko se hladi jo vsakih 15minut ročno nežno premešamo. Preden nadaljujemo s pripravo moussa mora biti mešanica na otip hladna in še vedno tekoča.

9
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano. Prilijemo ji ohlajeno čokoladno mešanico ter ročno vmešamo.

10
Končano

Navodila za pripravo jagodnega moussa

Jagode skupaj z džemom zmeljemo v pire. Prelijemo jih v kozico in primešamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, do vretja. Ko pire zavre, zmanjšamo temperaturo kuhanja na srednje močno in pustimo vreti približno 8 minut. Po potrebi med vretjem premešamo, da se jagode ne prismodijo.

11
Končano

Po 8 minutah odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete liste želatine. Pustimo, da se pire popolnoma ohladi. S pripravo moussa nadaljujemo, ko je pire na otip hladen in še vedno tekoč.

12
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano. Prilijemo ji ohlajen jagodni pire in ročno narahlo zmešamo v enakomeren in puhast mousse.

13
Končano

Navodila za pripravo jagodnega preliva

Jagode zmeljemo v pire. Prelijemo jih v kozico, dodamo sladkor in vodo. Segrevamo na štedilniku toliko časa, da se ves sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se ohladi. Torto prelivamo s prelivom, ki je na otip hladen in še vedno tekoč.

14
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Tortni pekač obložimo z acetatno folijo in vanj položimo večjo plast biskvita. Biskvit namočimo s prekuhano in ohlajeno sladko vodo. (cca. 120ml vode in 1.5 čajna žlica sladkorja za oba biskvita).

15
Končano

Na biskvit vlijemo čokoladni mousse in ga enakomerno raznesemo po biskvitu. Na sredino položimo plast manjšega biskvita. Čisto narahlo pritisnemo navzdol. Biskvit namočimo s sladko vodo. Pri namakanju bodite previdni, da voda ne bo tekla po moussu. Hladimo v hladilniku približno 1uro oz. toliko časa, da se čokoladni mousse po vrhu strdi.

16
Končano

Na ohlajen čokoladni mousse vlijemo jagodni mousse in ga čim bolj enakomerno razporedimo.

17
Končano

Hladimo v hladilniku vsaj pol ure oz. toliko časa, da se jagodni mousse zgoraj strdi.

18
Končano

Na strjen jagodni mousse previdno zlijemo ohlajen preliv.

19
Končano

Torto hladimo v hladilniku vsaj 12 ur.

20
Končano

Z ohlajene torte odstranimo tortni obod in acetatno folijo. Torto po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo.

Pelicious

Borovničeva rolada naslovna slika recept
Prejšnji
Borovničeva rolada
Polnjena čokoladna jajčka recept naslovna slika
Naslednji
Polnjena čokoladna jajčka
Borovničeva rolada naslovna slika recept
Prejšnji
Borovničeva rolada
Polnjena čokoladna jajčka recept naslovna slika
Naslednji
Polnjena čokoladna jajčka