0 0
Toffee kocke

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Kakavov biskvit
5 Beljaki (iz jajc velikosti L)
140g Sladkor
1 Rumenjaki (iz jajc velikosti L)
80g Gladka moka
30g Kakav v prahu
8g Pecilni prašek
0.5dl Črna kava
0.5dl Olje
Bel biskvit
4 Beljaki (iz jajc velikosti L)
90g Sladkor
1 Vaniljin sladkor
70g Gladka moka
6g Pecilni prašek
4 jedilne žlice Olje
Toffee krema
6dl Mleko
2 vrečki Toffee puding
110g Sladkor
8 Rumenjaki (iz jajc velikosti L)
70g Mlečna čokolada
260g Maslo sobne temperature
40g Sladkor v prahu
Preliv
200g Bela čokolada
3 jedilne žlice Olje

Toffee kocke

  • Sestavine za 20 porcij
  • Zelo zahtevno

Sestavine

  • Kakavov biskvit

  • Bel biskvit

  • Toffee krema

  • Preliv

Navodila

Deli

Toffee kocke vas bojo očarale dvakrat. Prvič, ko jih pogledate in drugič, ko jih poskusite. Narejene so iz sedmih plasti, ki že na prvi pogled očarajo. V vseh teh plasteh se prepletajo okusi kakava, kave, vanilije, čokolade, bele čokolade in pa seveda karamele, ki prevladuje in opravičuje ime toffee.

Sestavljene so iz štirih komponent in zato zahtevajo malo več časa za pripravo. Če ste ljubitelji karamelnih okusov bojo na koncu vredne vsega vloženega časa in truda.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Kakavov biskvit je narejen na osnovi beljakov in vsebuje le en rumenjak.

Beljakovi biskviti pri mešanju zahtevajo malo več nežnosti in občutka saj so zelo občutljivi in ob pregrobem mešanju hitro padejo dol. Za mešanje si zato vzemite čas in bodite nežni ter potrpežljivi. Če niste vešči oz. izkušeni v peki vam priporočam, da mešanico suhih sestavin v beljakov sneg vmešavate postopoma (npr. najprej vmešate polovico suhih sestavin in nato še drugo polovico). Biskvit mešajte s stepalko in ne z lopatko. Za mešanje uporabljate krožne gibe. Če se v sredini stepalke nabere moka, s stepalko potapkajte po robu posode, da iz sredine nevmešan sneg in suhe sestavine padejo ven. Nato nadaljujte s krožnim mešanjem. Obe plasti kakavovega biskvita sta zelo tanki in ju je nujno peči posebej. Biskvit je namreč tako mehak, da ga ne boste mogli rezati na dve plasti.

Beljaki so osnova tudi za pripravo belega biskvita.

Zanj veljajo enaki nasveti in pravila kot za kakavov biskvit. Če ste kdaj pripravljali belo Oreo rolado po mojem receptu vam bo biskvit najbrž znan. Gre za popolnoma enak biskvit, le v manjših količinah. Pri belem biskvitu bodite previdni, da se zgoraj ne zapeče preveč. Iz pečice mora, ko je zgoraj le rahlo rumekast. Po potrebi čas peke in temperaturo prilagodite svoji pečici. Pri močnejših pečicah po potrebi zmanjšajte temperaturo peke. Odsvetujem vam tudi peko biskvitov na ventilaciji.

Sicer sta oba biskvita nebeško mehka in sama po sebi že sočna, zato biskvitov ni potrebno dodatno namakati.

Toffe krema ima izrazit okus po karameli.

Okus ji daje Toffee puding. Najdete ga v vsaki bolje založeni živilski trgovini. Pudingu sem dodala še rumenjake, ki kremi dajejo še bolj kremasto strukturo. Kuhan puding pred vmešavanjem v maslo do konca ohladite na sobni temperaturi. Pudinga ne ohlajate v hladilniku ali zunaj, ko je zunaj manj kot 10°. Zelo pomembo je, da sta pred mešanjem puding in maslo enake temperature. Če bo eden prevroč ali prehladen se bo krema hitro zasirila. Hlajenje lahko sicer pospešite tako, da puding ohlajate v hladnejšem prostoru, npr. v shrambi. Ker se puding hladi dlje časa vam priporočam, da se ga lotite najprej. Torej skuhate puding, med tem ko se hladi pa pripravite, spečete in ohladite biskvite.

Preliv iz bele čokolade se v hladilniku lepo strdi in brez težav reže.

Če uporabljate bolj kvalitetno belo čokolado bo idealno razmerje med oljem in čokolado, enako kot sem ga zapisala v receptu. Če uporabljate razne bele kuverture ali bele čokolade nižjih cenovnih razredov pa količino olja prilagodite. Začnite s topljenjem čokolade z eno žlico olja. Pol čajne žličke raztopljene čokolade nanesite na kavni krožniček in vse skupaj za 15-20minut postavite v hladilnik. Nato preverite kako trda je čokolada. Po potrebi ji primešajte olje, da dobite čokolado prave strukture, ki se v hladilniku strdi in ni pretrda za rezanje. Pri topljenju bodite previdni s temperaturo saj se bela čokolada hitro zasiri. Topite jo nad soparo in po potrebi med topljenjem odmaknite iznad pare, če bo posoda postala preveč vroča.

Količine v receptu za toffee kocke zadostujejo za pekač velikosti 20x30cm oz. za približno 20kock.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Ker opažam, da se pogosto "zaletite" v branje postopka je to le spodbuda, da preden se lotite priprave preberete recept v celoti, vključno z besedilom v začetku recepta. Uvodno besedilo namreč pogosto vključuje pomembne dodatne nasvete, ki vam bojo olajšali pripravo in pomagali, da bo sladica res uspela :)

2
Končano

Navodila za pripravo sestavin

Najprej skuhamo črno kavo. Pustimo jo, da se popolnoma ohladi in jo nato precedimo čez cedilo.

3
Končano

Rumenjake ločimo od beljakov. Potrebovali boste 4 ločene posodice. V eno posodico si pripravite 5 beljakov za kakavov biskvit, v drugo 4 beljake za bel biskvit, v tretjo 1 rumenjak za kakavov biskvit in v četrto 8 rumenjakov za kremo. Odsvetujem vam, da vse beljake pri ločevanju dajte v eno posodico, ker kasneje ne boste mogli določiti točne količine beljakov, ki jih boste potrebovali za vsak biskvit.

4
Končano

Navodila za pripravo kakavovega biskvita

Beljake in sladkor stepemo v srednje čvrst sneg. Sneg mora na stepalkah oblikovati vršičke, ki so ob stepalki čvrsti, na vrhu pa še vedno bingljajo.

5
Končano

Ko je beljakov sneg dovolj stepen mu med stepanjem dodamo še rumenjak in stepamo, dokler se vse skupaj ne obarva v enakomerno svetlo rumeno barvo.

6
Končano

V ločeni posodi zmešamo skupaj gladko moko, kakav v prahu in pecilni prašek. Mešanico nato čez cedilo presejemo v stepena jajca s sladkorjem. S stepalko, s počasnimi krožnimi gibi ročno zmešamo v enakomerno vmešano puhasto maso.

7
Končano

Prilijemo še ohlajeno kavo in olje ter s krožnimi gibi ročno vmešamo, da nastane penasta in enakomerno vmešana biskvitna masa.

8
Končano

Dno pekača obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo polovico biskvitne mase. Maso čim bolj enakomerno razmažemo po pekaču.

9
Končano

Pečemo na 180° približno 10minut.

10
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga pustimo minuto ali dve, da se malce ohladi in ga nato z nožem nežno odstranimo od roba ter vzamemo iz pekača. Pustimo, da se na sobni temperaturi do konca ohladi.

11
Končano

Postopek ponovimo še z drugo polovico biskvitne mase. Na koncu moramo imeti dve enako veliki in enako debeli plasti kakavovega biskvita.

12
Končano

Navodila za pripravo belega biskvita

Beljake, sladkor in vaniljin sladkor stepemo v srednje čvrst sneg. Sneg mora na stepalkah oblikovati vršičke, ki so ob stepalki čvrsti, na vrhu pa še vedno bingljajo.

13
Končano

V ločeni posodi zmešamo skupaj gladko moko in pecilni prašek. Mešanico čez cedilo presejemo v beljakov sneg. S stepalko, s počasnimi krožnimi gibi ročno zmešamo v enakomerno vmešano puhasto maso.

14
Končano

Na koncu prilijemo še olje in ga ročno s krožnimi gibi nežno vmešamo, da nastane puhasta biskvitna masa.

15
Končano

Dno pekača obložimo s papirjem za peko, vanj nadevamo biskvitno maso in jo čim bolj enakomerno razmažemo po pekaču. Zgoraj po potrebi pogladimo in poravnamo.

16
Končano

Pečemo v pečici na 180° približno 11minut.

17
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga pustimo minuto ali dve, da se malce ohladi in ga nato z nožem nežno odstranimo od roba ter vzamemo iz pekača. Pustimo, da se na sobni temperaturi do konca ohladi.

18
Končano

Navodila za pripravo toffee kreme

Če boste za pripravo kreme uporabljali mlečno čokolado v tablici, jo najprej narežite na manjše koščke. Ne glede na to ali porabljate narezano ali čokolado v kapljicah si jo predhodno pripravite, da jo boste imeli med kuhanjem pudinga pri roki.

19
Končano

V 2 dl mleka dodamo sladkor, puding v prahu in rumenjake. Vse skupaj stepemo v gladko zmes brez grudic.

20
Končano

Ostalo mleko vlijemo v kozico in ga segrevamo na štedilniku do vretja. Ko mleko zavre zmanjšamo temperaturo na štedilniku in vanj ob neprestanem mešanju vlijemo pudingovo mešanico. Kuhamo na nizki temperaturi, da se puding do konca zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo.

21
Končano

Ko se puding do konca zgosti ga odstavimo, dodamo mlečno čokolado in jo vmešamo, da se popolnoma raztopi.

22
Končano

Puding prelijemo v posodo (hitreje se shladi v večjih in širokih posodah) in ga zgoraj pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površine pudinga. Pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi.

23
Končano

V ločeni posodi stepemo maslo s sladkorjem v prahu. Med stepanjem mu postopoma dodajamo ohlajen puding. Na koncu vse skupaj stepamo približno 2 minuti, da se maslo v kremi speni in naraste.

24
Končano

Od celotne količine kreme odvzamemo 220g kreme (uporabimo za premaz na vrhu pod prelivom) . Preostalo kremo razdelimo na 2 enaka dela (uporabimo za premaz plasti pod in nad belim biskvitom).

25
Končano

Navodila za pripravo preliva

Belo čokolado z oljem raztopimo nad soparo. Preliv pustimo, da se shladi do mlačnega.

26
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Na dno pekača postavimo eno plast kakavovega biskvita.

27
Končano

Čim bolj enakomerno premažemo s kremo.

28
Končano

Na kremo položimo bel biskvit. Narahlo ga pritisnemo navzdol.

29
Končano

Enakomerno premažemo s kremo.

30
Končano

Pokrijemo z drugim kakavovim biskvitom. Narahlo potisnemo navzdol.

31
Končano

Kakavov biskvit nato na tanko premažemo še z 220g kreme, ki smo jo odvzeli na začetku. Zgoraj poravnamo in hladimo v hladilniku vsaj 1 uro, da se zgornja plast kreme strdi.

32
Končano

Ko je krema strjena jo prelijemo z mlačnim prelivom iz bele čokolade.

33
Končano

Vse skupaj hladimo v hladilniku vsaj 8 ur pred postrežbo, najbolje kar čez noc.

34
Končano

Ohlajeno vzamemo iz hladilnika in narežemo na kocke ali drugo poljubno obliko. Če se vam zdi čokolada pretrda za rezanje naj sladica stoji na sobni temperaturi 3-5min, da čokolada malce odpusti.

35
Končano

Kocke po želji še okrasimo in postrežemo.

Pelicious

Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Prejšnji
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži
Borovničeva rolada naslovna slika recept
Naslednji
Borovničeva rolada
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Prejšnji
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži
Borovničeva rolada naslovna slika recept
Naslednji
Borovničeva rolada