Sestavine
-
Biskvit
-
2 Jajca L
-
60g Sladkor
-
30g Ostra moka
-
30g Gladka moka
-
15g Mleti mandlji
-
Breskov mousse
-
320g Breskve
-
0.5dl Breskov kompot
-
50g Sladkor
-
5 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Krema z grškim jogurtom
-
350g Grški jogurt
-
100g Mascarpone
-
1 čajna žlica Vaniljeva aroma
-
60g Sladkor v prahu
-
1 Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)
-
1dl Sladka smetana
-
Breskov preliv
-
200g Breskve
-
2dl Breskov kompot
-
20g Sladkor
-
4 Listi želatine
Navodila
Breskova torta z grškim jogurtom je še ena v vrsti lahkih, sadnih in osvežilnih tortiic.
Sestavljena je iz štirih plasti. Čisto spodaj je mehak mandljev biskvit. Naslednja plast je osvežilen breskov mousse. Na njem je puhasta krema z grškim jogurtom, na vrhu pa še breskov preliv, ki poudari sadni okus.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Breskova torta z grškim jogurtom je hitro in enostavno pripravljena. Sama sem za pripravo uporabila kar breskve iz kompota. Tortico lahko naredite tudi z zamrznjenimi ali svežimi breskvami. V tem primeru jih najprej dobro prekuhajte, da se zmehčajo.
Med pripravo boste opazili, da sta kremi različnih struktur. Breskov mousse je bolj tekoč in se naknadno strdi v hladilniku, krema iz grškega jogurta pa je kompaktnejša. Da bodo plasti v prerezu lepo vidne mora biti plast breskovega moussa popolnoma ohlajena in strjena preden nanjo nanašate kremo z grškim jogurtom. Če na breskov mousse zvrnete kup jogurtove kreme naenkrat se mousse pod težo lahko vdre ali poškoduje. Kremo z razmazovanjem premikamo po pekaču in s tem mousse še dodatno spraskamo. V tem primeru plast ne bojo lepo vidne temveč bojo v prerezu spacane. Zato vam (kot je zapisano spodaj v navodilih) priporočam, da kremo z grškim jogurtom z dresirno vrečko nabrizgate na ohlajeno plast breskovega moussa in jo nato narahlo poravnate.
Ohlajen breskov preliv na vrh zlivajte počasi in s čim manjše višine, da pri zlivanju ne nastanejo luknje v kremi.
Količine v receptu zadostujejo za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Breskova torta z grškim jogurtom je visoka 8cm.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
Pečemo 12-14minut na 180°. |
5
Končano
|
Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit z nožem odstranimo od roba in ga vzamemo iz pekača. |
6
Končano
|
Navodila za pripravo breskovega moussaBreskve zmeljemo v pire in jih damo v kozico. Prilijemo breskov kompot in jim dodamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi. Pire je dovolj ohlajen, ko je na otip hladen in še vedno tekoč. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Navodila za pripravo kreme z grškim jogurtom |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Navodila za pripravo breskovega prelivaBreskve zmeljemo v pire in jih damo v kozico. Prilijemo breskov kompot in jim dodamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi. Preliv je dovolj ohlajen, ko je na otip hladen in še vedno tekoč. |
11
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Torto hladimo v hladilniku vsaj 12 ur pred postrežbo. |
16
Končano
|
Z ohlajene torte ostranimo pekač in acetatno folijo. Torto po želji še okrasimo. Razrežemo in postrežemo. |