0 0
Mini lešnikove potičke

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Testo
20g Sveži kvas
1dl Mleko
1 čajna žlica Sladkor
280g Moka
40g Sladkor
1 vrečka Vaniljin sladkor
25g Maslo sobne temperature
10g Kisla smetana
1 Jajca L
1 jedilna žlica Olje
2 jedilne žlice Rum
1 čajna žlica Vaniljeva aroma
1 čajna žlica Jabolčni kis
0.25 čajne žličke oz. po okusu Nastrgana lupina pomaranče
Lešnikov nadev
280g Mleti lešniki
70g (oz. po okusu) Sladkor
1 vrečka Vaniljin sladkor
120ml Sladka smetana
10g Maslo
2 jedilne žlice oz. po okusu Rum
10g Cvetlični med
2 Beljaki
Posip
10g Sladkor v prahu

Mini lešnikove potičke

  • Sestavine za 12 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Testo

  • Lešnikov nadev

  • Posip

Navodila

Deli

Slastne in srčkane mini lešnikove potičke so odlična ideja za sladico, malico, zajtrk ali prigrizek na poti. Od navadne potice se razlikujejo po velikost in strukturi. So majhne in priročne oblike za “vzeti v roko”. Ker se ne pečejo tako dolgo kot velika potica so mini lešnikove potičke mehkejše, bolj puhaste in ostanejo dalj časa sveže.

Sestavljene so iz aromatičnega kvašenega testa in slastnega lešnikovega nadeva. Po vrhu jih po želji lahko posujete še s sladkorjem v prahu.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Kvašeno testo je v začetku bolj lepljivo. Med prvim vzhajanjem se bo posušilo in bo ravno pravšnje strukture za valjanje in oblikovanje. Pečeno testo je nebeško mehko in puhasto, v pečici se ne bo izsušilo, sveže pa bo ostalo še vsaj 2 dni.

Lešnikov nadev je bolj čvrste strukture, a kljub temu zelo sočen. Priprava potičk je s tem opazno olajšana saj nadev ni tekoč, ne teče iz potičk in tudi med peko ostane na mestu. Nadevu lahko po želji dodate še v rum namočene rozine ali čokoladne kapljice. Oboje se odlično poda k okusu potičk.

Količine v receptu zadostujejo za približno 12 mini potičk.

Mini lešnikove potičke shranite dobro zaprte v plastični posodi ali vrečki. S sladkorjem jih posujte pred postrežbo, saj se bo sladkor na zaprtih potičkah stopil. Pečene potičke lahko tudi zamrznete.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo testa

Kvas zdrobimo v posodo in mu dodamo sladkor. Mleko segrejemo na štedilniku do mlačnega. Prelijemo čez kvas, premešamo in pustimo stati v toplem prostoru, da kvas naraste.

2
Končano

V drugo posodo stresemo moko in v sredini skopljemo jamico. Sladkor in vaniljin sladkor potresemo ob robu posode. V jamico damo jajce, kislo smetano, maslo, rum, vaniljevo aromo, kis, olje in pomarančno lupinico.

3
Končano

Ko kvas naraste mešanico prilijemo v posodo z ostalimi sestavinami.

4
Končano

Zgnetemo v gladko testo. Testo je potrebno gnesti vsaj 8minut z elektricnim mesalnikom ali robotom, ročno pa vsaj 2x toliko casa. Testo je dovolj pregneteno, ko med gnetenjem odstopa od posode.

5
Končano

S pomokanimi rokami dvignemo zgneteno testo iz posode. Dno posode posujemo s ščepom moke, nanj položimo testo in ga zgoraj posujemo še z enim ščepom moke. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 45minut.

6
Končano

Navodila za pripravo lešnikovega nadeva

Mlete lešnike, sladkor in vaniljin sladkor zmešamo skupaj.

7
Končano

Sladko smetano segrejemo na štedilniku do vretja. Primešamo ji maslo, cvetlični med in rum. Ko se maslo raztopi mešanico prelijemo čez lešnike s sladkorjem. Dobro premešamo, da se vsi lešniki enakomerno napijejo. Pustimo nekaj minut, da se lešnikov nadev ohladi.

8
Končano

V ločeni posodi beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma jih ročno primešamo k preostalemu lešnikovemu nadevu. Nadev je dokaj trd zato se ne ustrašite. Ko mu primešate beljakov sneg se bo razredčil in dobil lepo mazljivo strukturo.

9
Končano

NAVODILA ZA SESTAVLJANJE, VZHJANJE, PEKo IN POSTREŽBo

Vzhajano testo vzamemo iz posode in ga preložimo na pomokano površino. Ročno ga na hitro pregnetemo. Testo razdelimo na 2 enako velika dela.

10
Končano

En del testa razvaljamo v podolgovat pravokotnik velikosti 40x15cm.

11
Končano

Na testo v več kupčkih nanesemo lešnikov nadev in ga čim bolj enakomerno razmažemo po testu.

12
Končano

Tesno zavijemo v dolgo in tanko štručko. Razrežemo jo na več približno 7cm dolgih koščkov. Vsak košček med rokami narahlo povaljamo, da bo testo ob robu lepo okroglo in ne sploščeno od rezanja.

13
Končano

Postopek ponovimo še z drugim delom testa.

14
Končano

Potičke polagamo v s papirjem za peko podložen pekač v razmiku približno 8cm. Vsako potičko nato še na treh mestih do dna prepičimo z zobotrebcem. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in v toplem prostoru vzhajamo še približno 1uro in 30min.

15
Končano

Pečemo na 170-180° približno 25minut. Če potičke v pečici po vrhu preveč zagorijo jih po 10-15 minutah peke pokrijemo z alufolijo in jih pečemo naprej pokrite.

16
Končano

Pečene potičke vzamemo iz pečice in jih pustimo v pekaču, da se ohladijo.

17
Končano

Ohlajene po želji posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Pelicious

Jagodne mascarpone kocke z grškim jogurtom recept naslovna slika
Prejšnji
Jagodne mascarpone kocke z grškim jogurtom
Borovničevo stracciatellina torta recept naslovna slika
Naslednji
Borovničevo stracciatellina torta
Jagodne mascarpone kocke z grškim jogurtom recept naslovna slika
Prejšnji
Jagodne mascarpone kocke z grškim jogurtom
Borovničevo stracciatellina torta recept naslovna slika
Naslednji
Borovničevo stracciatellina torta
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here