Sestavine
-
Krhko testo
-
120g Maslo sobne temperature
-
120g Sladkor v prahu
-
2 Jajca L
-
300g Gladka moka
-
Slivov nadev
-
850g Razkoščičene slive
-
100g Rjavi sladkor
-
1dl Sladko rdeče vino (Cabernet, Sladki refošk...)
-
40g Cvetlični med
-
10g Škrob (Gustin, Gussnel...)
Navodila
Slivova pita z medom in rdečim vinom je sočna, sladko- kisla in osvežilna sladica za pozno poletne dni.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Spodaj in zgoraj je krhko piškotno testo. V njem pa se skriva preplet okusov sliv, rdečega vina in medu.
Okusa sliv in rdečega vina se odlično podajata drug k drugemu. Med pa ju še dodatno posladka.
V receptu lahko po okusu uporabite tudi katero drugo rdeče vino. Priporočam vam bolj sladka vina. Sicer bo nadev kljub dodanima sladkorju in medu obdržal nekaj kislosti.
Recept je primeren za pekač premera 24cm ali 12 kosov. Za večje ali manjše velikosti pekačev pa si količine sestavin lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo testaVse sestavine zmešamo v gladko testo. |
2
Končano
|
Testo sploščimo in zavijemo v prozorno folijo za živila. Hladimo v hladilniku vsaj 2 uri. |
3
Končano
|
Navodila za pripravo slivovega nadevaSlive po dolgem razrežemo na četrtine. Posujemo jih z rjavim sladkorjem in premešamo. |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Iz ohlajenega nadeva z luknjasto zajemalko poberemo slive iz tekočine. Slive nato poskusite. Če so premalo sladke jih lahko še dodatno posladkate z rjavim sladkorjem. |
7
Končano
|
Tekočino prelijemo v ločeno skledo. Ostati mora približno 1-1,2dl tekočine. Če vam ostane več kot toliko soka povečajte količino škroba za 5g ali sok še nekoliko prevrite na štedilniku, da se količina zmanjša. Ohlajeni tekočini nato dodamo še cvetlični med in škrob. Dobro premešamo, da se morebitne kepice škroba v tekočini popolnoma razbijejo. |
8
Končano
|
Sestavljanje, peka in postrežbaOhlajeno testo vzamemo iz hladilnika. Tri četrtine testa razvaljamo na pomokani površini in z njim obložimo dno pekača. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Preostalo testo razvaljamo in iz njega oblikujemo trakove in druge oblike. pito zgoraj okrasimo. Priporočam vam, da ne pokrivate celotne pite s testom saj nadev potrebuje nekaj odprtega prostora za vretje v pečici. |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo. |