0 0
Presna kokosovo čokoladna torta (veganska)

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Brownie podlaga
80g Datlji
90g Mleti mandlji
20g Kakav v prahu
1-2 jedilne žlice Voda
Čokoladna plast
200g Makadamija
40g Kakav v prahu
10ml Kakavovo maslo
90ml Kokosovo olje
80g Mleti kokosov sladkor
120ml Topla voda
Kokosova plast
150g Indijski oreščki
110ml Kokosovo olje
20ml Kakavovo maslo
60ml Kokosovo mleko
80g Kokosova moka
55g Mleti kokosov sladkor
Preliv
30ml Kokosovo olje
30g Kakav v prahu
30g Mleti kokosov sladkor

Presna kokosovo čokoladna torta (veganska)

  • Sestavine za 8 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Brownie podlaga

  • Čokoladna plast

  • Kokosova plast

  • Preliv

Navodila

Deli

Presna kokosovo čokoladna torta je kot že samo ime pove- presna. Ne vsebuje jajc, mleka in glutena, povrhu pa je še veganska.

Je polna zdravih sestavin, zato je posledično tudi med bolj dragimi sladicami.

Celotna torta je pripravljena s pomočjo sekljalnika. Uporabite lahko tudi blender ali multipraktik.

Kljub omejitvam glede vrst in načina obdelave sestavin je okus te tortice božanski.

Presna kokosovo čokoladna torta je sestavljena iz treh plasti. Spodaj je brownie podlaga iz kakava, mandljev in datljev.  Nad njo je čokoladna plast narejena iz makadamije in kakava. Vrhnjo plast sestavljajo indijski oreščki in kokosova moka. Tortica je na koncu prelita še z grenkim kakavovim prelivom.

Okus je sladko-grenek preplet kakava in kokosa. Tortica ni pretirano sladka, saj je kokosov sladkor manj sladek, poleg tega se pri pripravi presnih in veganskih sladic izogibam večjim količinam sladkorja.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU(klik) in  FACEBOOKU(klik)

Če želite, da je tortica res presna, potem velja pravilo, da nobena izmed sestavin ne sme biti termično obdelana na temperaturi višji od 45°. To pomeni, da pri topljenju in gretju sestavin morate paziti na temperaturo, ki jo te sestavine dosežejo. Postopek topljenja na nizkih temperaturah najdete v korakih spodaj.

Poleg tega presne sestavine ne smejo biti predelane ali pred pakiranjem obdelane na temperaturi nad 45°. To pomeni, da je za pripravo potrebno uporabiti presni kakav, nerefinirano kokosovo olje itd. ..

Če si želite le veganske tortice ali tortice brez jajc, peke, glutena in mleka lahko uporabite tudi obdelane sestavine. Prav tako lahko za hitrejšo pripravo sestavine segrevate v mikrovalovni pečici ali štedilniku. Pregrevanje sestavin na visokih temperaturah pa ni potrebno.

Količine v receptu so primerne za tortico premera 16cm ali 8 kosov. Sicer je dokaj nasitna zato jo lahko razrežete tudi na do 12 koščkov. Torta je visoka 6cm.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Predpriprava

Makadamijo in indijske oreščke namočimo v hladni vodi. Namakajte jih vsaj 8ur, najbolje pa je pustiti namočene kar čez noč.
Indijski oreški so lahko praženi ne smejo pa biti posoljeni!

2
Končano

Ker je tortica presna sestavine ne smejo biti obdelane na temperaturi višji od 40-45°. Maslo in olje zato topite v ali nad toplo vodno kopeljo. Voda ne sme biti vrela. Topljenje sicer traja nekoliko dlje časa. Maslo in olje morata v sekljalnik v tekoči obliki. Prilagam še slikice zgoraj kako se topljenja lotevam jaz.

3
Končano

Kokosov sladkor zmeljite v mlinčku za kavo do čim bolj drobne strukture. Ker sestavine niso obdelane pri višjih temperaturah se sladkor težje raztopi. Posledično ne mleti kristalčki ostanejo trdi in kasneje pokajo pod zobmi.

4
Končano

Kokosovo moko prav tako zmeljite v mlinčku za kavo do bolj drobne strukture. Moka tako spusti več maščob in lepše vpije tekočino. Krema z ne mleto moko lahko po hlajenju ostane tekoča.

5
Končano

Navodila za pripravo brownie podlage

Mlete mandlje in datlje zmeljemo v sekljalniku, da se datlji lepo zmeljejo. Masa je dovolj mleta takrat, ko se ob stisku s prsti zlepi skupaj.

6
Končano

Zmleti masi nato dodamo še kakav v prahu in vodo. Zmeljemo, da se masa v sekljalniku zlepi skupaj v kepico.

7
Končano

Navodila za pripravo čokoladne plasti

Namočeno makadamijo precedimo in posušimo s papirnato brisačko.

8
Končano

Vse sestavine zmeljemo skupaj v čim bolj gladko maso. Če imate slabši sekljalnik vode ne dodajajte naenkrat temveč jo po potrebi dodajajte postopoma. Krema mora biti gosto tekoča.

9
Končano

Navodila za pripravo kokosove plasti

Namočene indijske oreščke precedimo in posušimo s papirnato brisačko.

10
Končano

Indijske oreščke v sekljalniku na hitro grobo zmeljemo.

11
Končano

Dodamo še ostale sestavine in zmeljemo do čim bolj gladke strukture. Kokosovo mleko naj bo v topli kopeli pogreto vsaj na sobno temperaturo. Hladno mleko bo maščobe v kremi sprijelo v kepice, krema pa ne bo prave konsistence za lepo nalivanje v obroč. Krema mora biti malenkost gostejša od čokoladne.

12
Končano

Navodila za pripravo preliva

Toplemu kokosovemu olju primešamo kakav v prahu in mleti kokosov sladkor. Z žlico zmešamo skupaj v čim bolj gladko zmes. Nekaj manjših neraztopljenih drobtinic sladkorja lahko ostane v prelivu. Te se v ohlajenem prelivu ne bojo poznale.

13
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Tortni obroč položimo na podlago. Na dno s prsti čim bolj enakomerno poteptamo brownie podlago. Podlago lahko poravnate tudi tako, da jo z dnom kozarca pritisnete ob podlago. Če je podlaga lepljiva si namočite prste oz. kozarec s hladno vodo.

14
Končano

Na brownie podlago vlijemo čokoladno kremo. Tortico nato stresite levo in desno ter nekajkrat udarite z njo ob mizo, da se krema lepo poravna in razporedi po pekaču. Hladite v skrinji približno 20min, da se vrh kreme strdi.

15
Končano

Ko je čokoladna plast po vrhu strjena in se ob dotiku ne lepi na prste, tortico vzamemo iz skrinje in jo prelijemo z kokosovo kremo. Tortico zopet stresemo levo in desno. Po potrebi lahko kremo zgoraj tudi poravnate z žlico, lopatko ali gladilko.

16
Končano

Torto hladimo v skrinji 5-6ur.

17
Končano

Zamrznjeno torto vzamemo iz skrinje. Pustimo na sobni temperaturi 10-20min, da nekoliko odpusti. Nato z nje odstranimo obroč tako, da ga potegnemo navzgor. Pomagate si lahko tako, da pod obroč potisnete nož in z njim obroč povzdignete navzgor. Z nožem obroč dvigujte za nekaj mm naenkrat na več mestih okrog torte, sicer se torta lahko okruši.

18
Končano

Zamrznjeno torto nato prelijemo s prelivom in po želji okrasimo.

19
Končano

Torto nato odtajamo v hladilniku približno 6 ur. Odmrznjeno torto po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo.

admin

sočno orehovo pecivo s hruškami in belo čokolado recept naslovna slika
Prejšnji
Sočno orehovo pecivo s hruškami in belo čokolado
ČOKO- BANANA MAFINI SLIKA NASLOVNA RECEPT
Naslednji
Čoko- banana mafini
sočno orehovo pecivo s hruškami in belo čokolado recept naslovna slika
Prejšnji
Sočno orehovo pecivo s hruškami in belo čokolado
ČOKO- BANANA MAFINI SLIKA NASLOVNA RECEPT
Naslednji
Čoko- banana mafini

Komentiraj