Sestavine
-
Testo
-
160g Maslo sobne temperature
-
260g Gladka moka
-
80g Sladkor v prahu
-
30g Pomarančni sladkor
-
3 Rumenjaki (iz jajc velikosti L)
-
Čokolada
-
100g Čokolada za kuhanje
-
1 jedilna žlica Olje
Navodila
Trenutno moji daaaleč najljubši- pomarančni piškoti s čokolado. Sicer nisem ravno ljubiteljica piškotov, imam raje kaj bolj kremastega. Ampak teli so pa zame hujši od chipsa- ne znam nehat. 🙂 Krhki, dišeči, čokoladasto- pomarančkasti, pač božanski.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Pomarančno testo je nebeško mehko.
Že sama priprava je izkušnja zase. 🙂 Testo je popolnoma gladko. Okus pomaranče mu daje pomarančni sladkor. Sama najraje uporabim pomarančni sladkor znamke Kotanyi. Uporabite lahko tudi kateri koli drugi pomarančni sladkor. Po želji ga lahko suplementirate ali zamenjate tudi s pomarančno aromo. Zaradi večje količine rumenjakov v testu so tudi pečeni piškotki lepe rumene barve.
Za izrezovanje pikotov vam priporočam, da uporabite modelčke za piškote, ki imajo na sredini malo večjo luknjico. Luknjice lahko izrezujete tudi z drugimi manjšimi modelčki, kar pomeni da kreativnost pri ustvarjanju nima omejitev.
V sredini so luknjice piškotov zapolnjene s čokolado.
Da bo čokolada v sredini obdržala obliko in se na sobni temperaturi ne bo topila, jo je potrebno najprej temperirati. To dosežete tako, da se natančno držite navodil za pripravo spodaj v postopku. Temperirana čokolada se na sobni temperaturi posuši in se kasneje ne topi. Posušena čokolada na koncu tudi lepo odstopi od papija za peko.
Nasvete kako do popolnih piškotov lahko preberete v članku, ki ga najdete TUKAJ.
Količine v receptu zadoščajo za približno 70 srednje velikih piškotov. Končna količina je odvisna od oblike in velikosti tako piškotov, kot luknjic.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo testa |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
Pečemo približno 9-10 min na 180°. Po potrebi čas peke prilagodite velikosti in obliki piškotov. Piškoti so pečeni, ko so zgoraj še svetli, spodaj pa zlato zapečeni. Pečene piškote vzamemo in pečice in jih pustimo, da se nekoliko ohladijo. Nato jih vzamemo iz pekača in pustimo, da se do konca ohladijo. |
5
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladePolovico čokolade skupaj z oljem raztopimo nad soparo. Drugo polovico čokolade zrežemo na manjše koščke. Raztopljeno čokolado vzamemo iznad sopare in jo premešamo. Dodamo ji razrezano čokolado ter jo počasi vmešamo, da se vsa čokolada popolnoma raztopi. Vse skupaj za 30-45 sekund postavimo nazaj nad soparo. Odstavimo in premešamo. |
6
Končano
|
Polnjenje luknjic, sušenje in shranjevanjePladenj ali popolnoma ravno podlago obložimo s papirjem za peko. Nanjo enega zraven drugega zložimo piškote. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Piškote ne premikamo vsaj 5ur dokler se na sobni temperaturi čokolada do konca ne posuši. |
9
Končano
|
Posušene piškote odstranimo iz papirja za peko. Hranimo v tesno zaprti kovinski posodi v hladnem in suhem prostoru (shramba). |