0 0
Skutine rezine z marelicami in makom

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Makov biskvit
3 Beljaki (iz jajc velikosti L)
5 jedilnih žlic Voda
70g Sladkor
1 Vaniljin sladkor
40g Gladka moka
4g Pecilni prašek
35g Mleti mak
30ml Olje
Skutina krema
700g Skuta
130g Sladkor v prahu
1 jedilna žlica Vaniljeva aroma
1.5dl Sladka smetana
3.5 listi Listi želatine
270g Marelice
Limonin biskvit
3 Jajca
1 jedilna žlica Voda
70g Sladkor
60g Gladka moka
1 čajna žlička (oz. po okusu) Nastrgana limonina lupina
Dodatno
Sladkorni posip po želji

Skutine rezine z marelicami in makom

  • Sestavine za 20 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Makov biskvit

  • Skutina krema

  • Limonin biskvit

  • Dodatno

Navodila

Deli

Skutine rezine z marelicami in makom so lahke, sočne in nebeško mehke. Sestavljene so iz treh plasti, polnih različnih okusov kot so skuta, vanilja, marelice, mak in limona. Vsi okusi se med seboj dopolnjujejo in povezujejo v svežo, sladko- kislo in osvežilno celoto. Ker vsebujejo nekoliko več beljakov kot rumenjakov, so tudi odlična ideja kako porabiti odvečne beljake.

Za lepši izgled lahko rezine na koncu posujete s sladkorjem v prahu ali nanje nabrizgate stepeno sladko smetano ter jih okrasite s krhlji marelic. Sama sem jih pripravljala po novoletnih praznikih, ko smo vsi že malo naveličani sladkorja. Zato jih nisem želela dodatno sladkati še z dekoracijo.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Podlaga je narejena iz beljakovega biskvita z makom.

Ta je že sam po sebi zelo sočen in puhast. Pripravite ga z nežnim vmešavanjem suhih sestavin v stepen beljakov sneg s sladkorjem. Da bo biskvit še bolj okusen in rahel vam priporočam, da mak pred uporabo še enkrat zmeljite v mlinčku za kavo.

Puhasta skutina krema v sredini vsebuje plast na kocke narezanih marelic.

Uporabite lahko sveže ali vložene marelice. Preden jih položite na kremo jih dobro osušite s papirnato brisačko. Skutina krema je namreč zelo mehka in puhasta. Odvečen sok iz marelic jo lahko hitro razmoči in podre stabilnost sladice.

Rezine so na vrhu pokrite še z rahlim limoninim biskvitom.

Prijetno limonino aromo mu daje nastrgana limonina lupinica. Biskvit lahko po želji na koncu še malce navlažite s sladko vodo. Namočen biskvit se lepše razreže.

Količine v receptu za skutine rezine z marelicami in makom zadoščajo za pekač velikosti 20×30 cm oz. za približno 20 rezin.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo makovega biskvita

V posodo damo beljake in vodo ter pričnemo stepati. Ko se beljaki spenijo jim med stepanjem počasi dodajamo sladkor in vaniljin sladkor. Stepamo dokler sneg ne postane srednje čvrst. Na stepalkah mora oblikovati vršičke, ki so ob stepalki čvrsti, na vrhu pa še vedno bingljajo.

2
Končano

Moko in pecilni prašek zmešamo skupaj in ju čez cedilo presejemo v beljakov sneg. Masi dodamo mleti mak. S počasnimi krožnimi gibi ročno vmešamo v enakomerno vmešano maso. Masa bo na začetku grudasta in bo izgledala presuha. Nadaljujte s počasnim mešanjem in masa se bo zedinila.

3
Končano

Na koncu masi prilijemo še olje in ga s krožnimi gibi vmešamo. masa mora biti penasta, gosta in enakomerno vmešana.

4
Končano

Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj vlijemo biskvitno maso in jo čim bolj enakomerno in naravnost razmažemo po pekaču.

5
Končano

Pečemo približno 10min na 180°. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se do konca ohladi. Ko je biskvit ohlajen ga z nožem narahlo odstranimo od robov in ga vzamemo iz pekača.

6
Končano

Navodila za pripravo skutine kreme

Skuto s paličnim mešalnikom ali v blenderju spasiramo do gladke teksture. Pasirano skuto prestavimo v posodo v kateri bomo pripravljali kremo.

7
Končano

Skuti dodamo vaniljino aromo in sladkor v prahu ter dobro premešamo.

8
Končano

Od kreme odvzamemo približno 1 jedilno žlico kreme in jo skupaj s predhodno namočenimi in ožetimi lističi želatine raztopimo nad soparo. Raztopljeno mešanico vlijemo v preostalo kremo in jo vmešamo.

9
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano in jo ročno narahlo primešamo v kremo.

10
Končano

Marelice (jaz sem uporabila tiste iz kompota) narežemo na kocke velikosti 1cmx1cm. Po potrebi jih potapkamo s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno tekočino.

11
Končano

Navodila za pripravo limoninega biskvita

Jajca, sladkor in vodo stepamo približno 8minut, da se jajca spenijo in narastejo. V ločeni posodi zmešamo skupaj moko in pecilni prašek.

12
Končano

Stepenim jajcem dodamo nastrgano limonino lupinico. Nato vanje čez cedilo presejemo še mešanico moke in pecilnega praška. Ročno narahlo vmešamo v gladko in penasto biskvitno maso.

13
Končano

Dno pekača obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo biskvitno maso in jo enakomerno razporedimo po pekaču.

14
Končano

Biskvit pečemo v pečici na 180° približno 12minut.

15
Končano

Pečen biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato ga z nožem nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača.

16
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Na dno pekača položimo ohlajen makov biskvit.

17
Končano

Premažemo ga s približno polovico kreme. Na kremo enakomerno razporedimo koščke marelic. S prsti jih narahlo malce potisnemo v kremo. Premažemo z drugo polovico kreme in zgoraj kremo čim bolj poravnamo.

18
Končano

Na vrh položimo limonin biskvit. Z dlanmi ga rahlo potisnemo navzdol. Biskvit rahlo navlažimo s prekuhano in ohlajeno sladko vodo.

19
Končano

Hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo.

20
Končano

Ohlajeno sladico narežemo na podolgovate rezine, po želji po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu ali okrasimo s stepeno sladko smetano.

Pelicious

Pomarančni piškoti s čokolado naslovna slika recept
Prejšnji
Pomarančni piškoti s čokolado
Pomarančni piškoti s čokolado naslovna slika recept
Prejšnji
Pomarančni piškoti s čokolado