0 0
Torta črni gozdiček

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Čokoladni biskvit
4 Jajca L
200g Sladkor
1dl Olje
1dl Voda
180g Gladka moka
30g Kakav v prahu
1 Pecilni prašek
Za namakanje biskvita
3dl Voda
10g Sladkor
3 jedilne žlice oz. po okusu Rum
Smetanova krema
7dl Sladka smetana
75g Sladkor v prahu
1 Vaniljin sladkor
1 Listi želatine
250g Višnje/češnje

Torta črni gozdiček

  • Sestavine za 12 porcij
  • Nezahtevno

Sestavine

  • Čokoladni biskvit

  • Za namakanje biskvita

  • Smetanova krema

Navodila

Deli

Torta črni gozdiček, znana tudi po imenu Schwarzwaldska torta je klasična lahka, osvežilna in sočna. Narejena je iz kakavovega biskvita namočenega z rumom, češenj ali višenj,  ter sladke smetane. Nekatere verzije vsebujejo tudi čokoladno smetanovo kremo in razne vrste višnjevih oz. češnjevih želejev. V vseh verzijah pa je odlična in zelo enostavna ter hitra za pripravo. Tokrat z vami delim recept po katerem jo sama najraje pripravljam.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Kakavov biskvit je pripravljen po klasičnem receptu za biskvit, ki ne pade dol.

Pri nas smo nepopravljivi čokoholiki, zato biskvit vsebuje nekoliko več kakava. Po želji lahko količino kakava v receptu zmanjšate. Količino kakava, ki jo odvzamete od recepta nato preprosto nadomestite z enako količino moke (npr. 10g kakava manj, 10g moke več). Biskvit sama najraje namakam z sladko rumovo vodo. Če niste ljubitelji ruma ga lahko preprosto izpustite. H okusu tortice se odlično podajo tudi biskviti namočeni s kakavom, čokoladnim ali vaniljinim mlekom, višnjevim kompotom in raznimi sladkimi vodami v kombinaciji s kremnimi likerji (jajčni, baylies, čokoladni…).

Smetanova krema je utrjena z zelo majhno količino želatine, ki ne vpliva na končno strukturo kreme. Dodala sem ji sveže sezonske češnje.

Smetanovi kremi lahko po želji primešate tudi raztopljeno in ohlajeno a še vedno tekočo čokolado. Uporabite lahko češnje ali višnje. Sama sem tokrat izkoristila kar domače sveže češnje. Nadomestite jih lahko s svežimi višnjami ali češnjami oz. višnjami iz kompota. Pri uporabi tistih iz kompota vam priporočam, da jih pred nadevanjem v torto čim bolj ocedite in osušite s papirnato brisačko.

Recept je napisan le za notranjost torte, ki jo lahko nato obmazujete in okrašujete s poljubnimi kremami in dekoracijami. Torta črni gozdiček na sliki je na tanko obmazana s stepeno sladko smetano. Na vrhu je okrašena s svežimi češnjami in naribano čokolado za kuhanje.

Količine v receptu zadoščajo za pekač premera 20cm cm oz. za približno 12 kosov. Torta črni gozdiček je visoka približno 8cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo biskvita

Rumenjake ločimo od beljakov.

2
Končano

Beljake stepamo, da se nekoliko spenijo in narastejo, nato jim med stepanjem počasi dodamo polovico sladkorja. Stepamo naprej, da dobimo svetleč in srednje čvrst beljakov sneg. Postavimo na stran.

3
Končano

V ločeni posodi približno 3min stepemo rumenjake in drugo polovico sladkorja. Stepamo toliko časa, da rumenjaki in sladkor narastejo.

4
Končano

Rumenjakovi masi med stepanjem najprej počasi dolijemo olje, zmanjšamo hitrost stepanja na najmanjše in vmešamo še vodo.

5
Končano

Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo skupaj. Mešanico čez cedilo presejemo v rumenjakovo maso in vse skupaj dobro premešamo, da bo masa gladka in brez grudic.

6
Končano

Masi nato postopoma ročno primešamo beljakov sneg.

7
Končano

Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj vlijemo biskvitno maso, jo po potrebi še enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo na 180° približno 40-45min. Če je biskvit pečen preverimo tako, da ga v sredini do dna prepičimo z nožem. Če je nož čist je biskvit pečen.

8
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit vzamemo iz pekača in ga po dolgem razrežemo na 3 enako debele plasti.

9
Končano

Navodila za pripravo rumove vode za namapaknje

Vodo, rum in sladkor zavremo na štedilniku, odstavimo in pustimo, da se ohladi.

10
Končano

Navodila za pripravo smetanove kreme

Češnje ali višnje operemo, prerežemo na polovico in razkoščičimo. Malce jih osušimo na papirnati brisački ter jih po okusu oz. po potrebi dosladkamo s sladkorjem v prahu. (Navodila za vložene višnje- glej opis na začetku članka)

11
Končano

List želatine namočimo, ožamemo in ga skupaj s približno 0.5dl sladke smetane segrejemo nad soparo ali v mikrovalovni pečici tako, da se želatina popolnoma raztopi. Postavimo na stran in pustimo, da se ohladi. Mešanica mora biti pred nadaljevanjem priprave hladna in tekoča.

12
Končano

V posodi čvrsto stepemo preostalo sladko smetano, sladkor v prahu in vaniljin sladkor. Prilijemo ohlajeno smetano z želatino in vse skupaj stepemo v enakomerno vmešano in puhasto kremo.

13
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Tortni obod obložimo z acetatno folijo. Vanj položimo prvo plast biskvita. Biskvit namočimo s tretjino sladke rumove vode.

14
Končano

Na biskvit na tanko namažemo plast smetanove kreme. Nanjo položimo češnje/višnje. Premažemo s smetanovo kremo tako, da porabimo približno polovico vse kreme.

15
Končano

Na kremo položimo naslednjo plast biskvita, jo namočimo in ponovimo postopek še z drugo polovico češenj/ višenj in kreme. Na vrh položimo še zadnjo plast biskvita in jo namočimo.

16
Končano

Sestavljeno torto po vrhu pokrijemo s prozorno folijo za živila in jo hladimo v hladilniku vsaj 8ur.

17
Končano

Ohlajeno torto vzamemo iz hladilnika in odstranimo acetatno folijo. Po želji obmažemo in okrasimo.

Pelicious

Skutine rezine z marelicami in makom naslovna slika recept
Prejšnji
Skutine rezine z marelicami in makom
Skutine rezine z marelicami in makom naslovna slika recept
Prejšnji
Skutine rezine z marelicami in makom