0 0
Pustni krofi brez ostankov

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Testo
2dl Mleko
40g Sveži kvas
1 čajna žlička Sladkor
510g Gladka moka
80g Sladkor
2 Vaniljin sladkor
2 Jajca
20g Kisla smetana
45g Maslo sobne temperature
2 jedilni žlici Rum
Dodatno
250g Marelična marmelada
40g Sladkor v prahu
1l Olje

Pustni krofi brez ostankov

  • Sestavine za 16 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Testo

  • Dodatno

Navodila

Deli

Pustni krofi so lahko pripravljeni na tisoč in en način. Tole je moja verzija za enostavno pripravljene, mehke, puhaste in božanske krofe.

Recept vsebuje cela jajca, po pripravi ne bo skrbi kam z odvečnimi beljaki. Ravno zato sem jih poimenovala kar pustni krofi brez ostankov. Priprava je hitra, enostavna in brez zapletenih postopkov.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Testo bo na začetku malce pocasto, zato se ne ustrašite. Opazila sem, da je testo iz Sparovih, Lidlovih in Hoferjevih mok običajno bolj redko. Sama uporabljam moko znamke Mlinotest in jo v receptu običajno porabim manj. Če uporabljate zgoraj zapisane moke in bo testo tudi po 3-eh minutah mešanja pretirano pocasto jo postopoma dodajte še malo. Testo je pripravljeno, ko med mešanjem odstopi od posode (četudi je še vedno malce lepljivo).

Količina olja za cvrtje je okvirna in odvisna od velikosti in globine posode. Olja naj bo za vsaj 2cm globoko oz. toliko, da krofi lepo plavajo na njem in se spodaj ne dotikajo dna.

Idealna temperatura za peko krofov je približno 180°. Če imate termometer ali cvrtnik boste pravo temperaturo brez težav zadeli. Za nas ostale, ki cvremo v posodah pa je iskanje prave temperature večna avantura. Žal nimam nekega dobrega nasveta glede tega. Razen, da vam svetujem da najprej poskusite speči en krof in se nato po tem orientirajte ali morate temperaturo povečati ali zmanjšati. Jaz običajno prvi krof konkretno kremiram, drugi je surov in tretji končno lepo pečen.

Sicer so krofki na mojih slikicah bolj zapečeni, ker imamo take raje. Pekla sem jih 4min z vsake strani. Če imate raje bolj blago pečene pa čas peke skrajšajte na 3minute z vsake strani. V tem času se bojo na pravi temperaturi v sredini spekli in zunaj lepo porjaveli.

Količine v receptu zadostujejo za 16 krofov, ki so težki 60g oz. 14 krofov težkih 70g. Meni so ljubši 60-gramski, ker manjše kroglice lažje lepo oblikujem, lepše vzhajajo in kasneje v olju enakomerneje narastejo.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Ker vse pogosteje opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. :)

2
Končano

Navodila za pripravo testa

V skledico nadrobimo kvas in mu dodamo čajno žličko sladkorja. Mleko segrejemo na štedilniku do toplega oz. mlačnega. Mleko ne sme biti vroče ali vrelo. Toplo mleko prelijemo v skledico s kvasom in sladkorjem. Malce pomešamo in pustimo stati, da kvas v mleku naraste.

3
Končano

V ločeno posodo damo vse ostale sestavine za testo, ki naj bojo sobne temperature. (Jajca in maslo predhodno vzemite iz hladilnika in jih pustite nekaj časa na sobni temperaturi, da se nekoliko pogrejejo).

4
Končano

Ko kvas v mleku naraste ga prilijemo k ostalim sestavinam. Gnetemo tako dolgo dokler testo ne začne odstopati od posode. Testo je bolj pocasto, zato se ne ustrašite. Med vzhajanjem se bo posušilo in postalo bolj nelepljivo.

5
Končano

Zmešano testo vzamemo iz posode, dno posujemo z moko, testo vrnemo v posodo in ga z moko posujemo še zgoraj. Pokrijemo s krpo in v toplem prostoru vzhajamo 35min.

6
Končano

Po 35ih minutah testo odkrijemo in ga ročno premesimo kar v skledi. Po vzhajanju mora med mesenjem testo za rokami odstopati od posode. Če se testo še vedno sprijema na dno posode med mesenjem dodajte ščep ali 2 moke.

7
Končano

Testo nato narežemo na 60g težke koščke. Sama jih najraje kar stehtam vsakega posebej.

8
Končano

Oblikujemo kroglice. Če se vam testo lepi na roke si roke posujte s ščepom moke.

9
Končano

Kroglice odlagamo na z moko posuto krpo v razmiku približno 10cm.

10
Končano

Ko so vse kroglice oblikovane jih pokrijemo s krpo in v toplem prostoru vzhajamo še 1uro.

11
Končano

Cvrtje

Na štedilniku segrejemo olje na približno 180°.

12
Končano

Vzhajane kroglice polagamo v vroče olje tako, da zgornjo stran obrnemo v olje navzdol. Pokrijemo s pokrovom in cvremo 3-4minute z ene strani. Odkrijemo, krofe obrnemo in jih cvremo z druge strani v odkriti posodi še 3-4minute.

13
Končano

Pečene krofe vzamemo iz olja in jih odlagamo na papirnato brisačko.

14
Končano

Postopek ponavljamo dokler niso vsi krofi pečeni.

15
Končano

Polnjenje

Marmelado najprej dobro premešamo z vilico, da postane bolj tekoča.

16
Končano

Prelijemo jo v dresirno vrečko z nastavkom za brizganje krogov in jo zgoraj dobro zapremo.

17
Končano

Krofe nadevamo še tople.

18
Končano

Ko se krofi ohladijo jih posujemo še s sladkorjem v prahu.

19
Končano

Postrežemo mlačne ali popolnoma ohlajene.

Pelicious

orehovi ameriški krofi z mlečno čokolado slika naslovna recept
Prejšnji
Orehovi ameriški krofi z mlečno čokolado
Sočno jabolčno pecivo z maslenimi piškoti slika naslovna recept
Naslednji
Sočno jabolčno pecivo z maslenimi piškoti
orehovi ameriški krofi z mlečno čokolado slika naslovna recept
Prejšnji
Orehovi ameriški krofi z mlečno čokolado
Sočno jabolčno pecivo z maslenimi piškoti slika naslovna recept
Naslednji
Sočno jabolčno pecivo z maslenimi piškoti

Komentiraj