Sestavine
-
Testo
-
2dl Mleko
-
40g Sveži kvas
-
1 čajna žlička Sladkor
-
510g Gladka moka
-
80g Sladkor
-
2 Vaniljin sladkor
-
2 Jajca L
-
20g Kisla smetana
-
45g Maslo sobne temperature
-
2 jedilni žlici Rum
-
Dodatno
-
250g Marelična marmelada
-
40g Sladkor v prahu
-
1l Olje
Navodila
Pustni krofi so lahko pripravljeni na tisoč in en način. Tole je moja verzija za enostavno pripravljene, mehke, puhaste in božanske krofe.
Recept vsebuje cela jajca, po pripravi ne bo skrbi kam z odvečnimi beljaki. Ravno zato sem jih poimenovala kar pustni krofi brez ostankov. Priprava je hitra, enostavna in brez zapletenih postopkov.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Testo bo na začetku malce pocasto, zato se ne ustrašite. Opazila sem, da je testo iz Sparovih, Lidlovih in Hoferjevih mok običajno bolj redko. Sama uporabljam moko znamke Mlinotest in jo v receptu običajno porabim manj. Če uporabljate zgoraj zapisane moke in bo testo tudi po 3-eh minutah mešanja pretirano pocasto jo postopoma dodajte še malo. Testo je pripravljeno, ko med mešanjem odstopi od posode (četudi je še vedno malce lepljivo).
Količina olja za cvrtje je okvirna in odvisna od velikosti in globine posode. Olja naj bo za vsaj 2cm globoko oz. toliko, da krofi lepo plavajo na njem in se spodaj ne dotikajo dna.
Idealna temperatura za peko krofov je približno 150-180°. Če imate termometer ali cvrtnik boste pravo temperaturo brez težav zadeli. Za nas ostale, ki cvremo v posodah pa je iskanje prave temperature večna avantura. Žal nimam nekega dobrega nasveta glede tega. Razen, da vam svetujem da najprej poskusite speči en krof in se nato po tem orientirajte ali morate temperaturo povečati ali zmanjšati. Jaz običajno prvi krof konkretno kremiram, drugi je surov in tretji končno lepo pečen.
Sicer so krofki na mojih slikicah bolj zapečeni, ker imamo take raje. Pekla sem jih 4min z vsake strani. Če imate raje bolj blago pečene pa čas peke skrajšajte na 3minute z vsake strani. V tem času se bojo na pravi temperaturi v sredini spekli in zunaj lepo porjaveli.
Količine v receptu zadostujejo za 16 krofov, ki so težki 60g oz. 14 krofov težkih 70g. Meni so ljubši 60-gramski, ker manjše kroglice lažje lepo oblikujem, lepše vzhajajo in kasneje v olju enakomerneje narastejo.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker vse pogosteje opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. :) |
2
Končano
|
Navodila za pripravo testa |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Testo nato narežemo na 60g težke koščke. Sama jih najraje kar stehtam vsakega posebej. |
8
Končano
|
Oblikujemo kroglice. Če se vam testo lepi na roke si roke posujte s ščepom moke. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
|
11
Končano
|
CvrtjeNa štedilniku segrejemo olje. |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
Pečene krofe vzamemo iz olja in jih odlagamo na papirnato brisačko. |
14
Končano
|
Postopek ponavljamo dokler niso vsi krofi pečeni. |
15
Končano
|
PolnjenjeMarmelado najprej dobro premešamo z vilico, da postane bolj tekoča. |
16
Končano
|
Prelijemo jo v dresirno vrečko z nastavkom za brizganje krogov in jo zgoraj dobro zapremo. |
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Ko se krofi ohladijo jih posujemo še s sladkorjem v prahu. |
19
Končano
|
Postrežemo mlačne ali popolnoma ohlajene. |