Sestavine
-
Testo za medenjake
-
250g Maslo sobne temperature
-
110g Sladkor v prahu
-
60g Cvetlični med
-
1 Jajca L
-
440g Gladka moka
-
60g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
-
ščep Kakav v prahu
-
10g (oz. Po okusu) Začimbe za medenjake
-
Royal icing
-
1 Beljaki
-
250g Sladkor v prahu
-
5-10 kapljic Limonin sok
-
Po potrebi Voda
Navodila
Medenjaki in royal icing so pri nas med božičnimi prazniki obvezno na jedilniku. Te so narejeni po mojem receptu. Krhki, hrustljavi, nič trdi in ravno prav sladki.
Recept sem ustvarila tako, da piškoti v kombinaciji z dekoracijo odlično pašejo skupaj. Medenjaki so manj sladki. Dekoracija z royal icingom sladkost dopolni do ravno prave mere.
So popolni za izrezovanje z modelčki in poslikavo. Piškoti med peko zelo lepo obdržijo obliko, imajo ostre robove in so zgoraj ravni. Taka oblika medenjakov v veliki meri olajša okraševanje. Royal icing ostane na mestu, saj ni zaobljenih robov po katerih bi tekel s piškota.
Vse kar morate vedeti o peki piškotov si lahko preberete v mojem članku o piškotih, ki ga najdete TUKAJ.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU
V medenjake vedno dodam tudi ščep kakava. Če želite bolj temne lahko dodate v testo do 8g kakava.
Okus in barva medenjakov sta odvisna tudi od začimb, ki jih boste uporabili pri pripravi. Sama najraje uporabljam kar mešanico začimb za medenjake. Začinite jih lahko po okusu tudi sami. Vanje najbolj pašejo cimet, muškatni orešček, klinčki, janež, pomarančna lupinica in poper.
V navodilih spodaj boste opazili 2 različici priprave royal icinga. Oba sta pripravljena iz enakih sestavin. Razlika je le v tem, da je eden pred stepanjem segret drugi pa ne. Način priprave brez segrevanja je klasičen način. Način s segrevanjem je eden od mojih poskusov kako sladkor v beljaku raztopiti na temperaturi in s tem preprečiti pogosto mašenje luknjice v nastavku za okraševanje. 🙂 Če boste beljak segrevali pazite, da ga le segrejete in pri tem ne skuhate.
Oba royal icinga sta zelo gosta. Do željene konsistence ga nato razredčite z vodo. Royal icing pa se suši na zraku.
Kako določimo pravo gostoto royal icinga in vse o risanju na medenjake lahko preberete v članku o poslikavi piškotov, ki ga najdete TUKAJ.
Za pripravo royal icinga uporabljate čim bolj drobno mleti sladkor. Najboljši je znamke Wiener. V vsakem primeru sladkor na začetku večkrat presejte skozi čim bolj drobno cedilo.
Recept je primeren za približno 50 velikih piškotov.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker vse pogosteje opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. :) |
2
Končano
|
Navodila za pripravo medenjakov |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Pečemo na 180° 8-12 minut. Čas peke prilagodite obliki in velikosti piškotov. Večji piškoti se pečejo dlje časa. |
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Ko so piškoti popolnoma ohlajeni jih lahko porišemo. |
8
Končano
|
Royal icingPred pripravo sladkor v prahu vsaj 3x presejemo čez drobno cedilo! |
9
Končano
|
Način 1Beljak, presejan sladkor v prahu in nekaj limone z električnim mešalnikom stepamo na srednji hitrosti 3-5minut. Ko masa postane penasta in gosta je pripravljena za okraševanje. Maso do želene konsistence redčite z vodo. Navodila za okraševanje in nasvete glede prave gostote najdete v članku o risanju po piškotih. Povezava do članka je dodana zgoraj v opis recepta. |
10
Končano
|
Način 2 |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
Pogreto mešanico prelijemo v hladno posodo in jo z električnim mešalnikom stepamo 3-5minut na srednji hitrosti. Ko masa postane penasta in gosta je pripravljena za okraševanje. Maso do želene konsistence redčite z vodo. Navodila za okraševanje in nasvete glede prave gostote najdete v članku o risanju po piškotih. Povezava do članka je dodana zgoraj v opis recepta. |