Sestavine
-
Čokoladna krema
-
125g Čokolada za kuhanje
-
1dl Sladka smetana
-
2 Lističi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Karamela
-
180g Mehki bomboni Wherter's original
-
3 jedilne žlice (30ml) Sladka smetana
-
Sladoled
-
200g Vanilijin sladoled
-
3dl Hladno mleko
-
Kavna pena
-
40g Instant kava
-
40ml Voda
-
40g Sladkor
Navodila
Kako združiti popoldansko kavico in sladico v en kozarec? Z dalgona desertom v kozarcu!
Najbolj instagramibilna kavica z dodatkom sladoleda, čokoladne pene in karamele bo gotovo očarala vse, ki jo poskusite. Ker je mrzla pa bo osvežila tudi bolj vroče dni v letu.
V kozarčke jo lahko zlivate naravnost, postrani počez in okrog. Pri pripravi domišljiji prepustite prosto pot in se zabavajte.
Pri postrani zlitih kozarčkih si pomagajte z prazno škatlo od jajc ali pekačem za mafine 🙂
Recept je primeren za 4 porcije kozarcev prostortnine 3dl. Za večje količine pa si sestavine lahko nastavite nad okvirčkom s sestavinami.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne kremeČokolado narežemo na manjše koščke. |
2
Končano
|
1dl sladke smetane segrejemo na štedilniku do vretja in z njo prelijemo narezano čokolado. (Pri pripravljanju večjih količin kot so v receptu segrejte sorazmerno večjo količino smetane. V receptu sta količini smetane v ta namen ločeno zapisani.) |
3
Končano
|
Mešanico zmešamo, da se vsa čokolada raztopi. |
4
Končano
|
V ločeni posodi čvrsto stepemo 2dl smetane. (Pri pripravljanju večjih količin kot so v receptu stepite sorazmerno večjo količino smetane) |
5
Končano
|
Stepeno smetano ročno vmešamo v toplo mešanico čokolade in sladke smetane. |
6
Končano
|
Kremi dodamo vnaprej namočene in ožete lističe želatine. |
7
Končano
|
Kremo nato segrevamo nad paro, dokler se želatina raztopi. Lahko jo segrevate tudi v mikrovalovni pečici v intervalih 20 sekund. Vmes vsakič kremo pomešajte. Krema se bo na temperaturi sicer raztopila, vendar bo ohranila nekaj penaste strukture. |
8
Končano
|
Kremo nato še toplo prelijte v kozarčke. Ohladite v hladilniku, da se krema popolnoma strdi. |
9
Končano
|
Navodila za pripravo karameleKaramelne bombone in sladko smetano raztopite nad soparo. Topljenje lahko pospešite z mešanjem. Če vam v stopljeni karameli ostanejo delčki karamele jo lahko vročo tudi malo premiksate in s tem razbijete zadnje koščke. |
10
Končano
|
Karamelo nato prelijemo v kozarec z ohlajeno čokoladno kremo. Ohladimo, da se karamela strdi. |
11
Končano
|
Navodila za pripravo sladoledaVaniljin sladoled v multipraktiku pasiramo s hladnim mlekom in ga prelijemo v kozarčke z ohlajenima kremama. Hladimo v hladilniku do postrežbe. |
12
Končano
|
Kavna penaKavo, vodo in sladkor z električnim mešalnikom stepemo v peno. Če niste ljubitelji sladke kave lahko sladkor v receptu tudi zmanjšate. |
13
Končano
|
Pred postrežbo peno nabrizgamo ali z žlico nanesemo na vaniljin sladoled. Pene ne nanašajte na sladoled vnaprej, ker se čez čas nazaj utekočini. Zaradi močnega okusa bodite pri doziranju previdni (največ 1 jedilna žlica). |
14
Končano
|
Po želji okrasimo in postrežemo. |