Sestavine
-
Biskvit
-
2 Jajci
-
60g Sladkorja
-
3 jedilne žlice (30ml) Mleka
-
50g Gladke moke
-
10g Kakava v prahu
-
0.5 Pecilnega praška
-
Malinov disk
-
200g Malin
-
1dl Sveže stisnjenega pomarančnega soka (1 pomaranča)
-
20g Sladkorja
-
3 Liste želatine
-
2 jedilni žlici (20ml) Vode
-
Karamelna krema
-
200g Wherter's original mehkih karamelnih bonbonov
-
4dl Sladke smetane
-
300g Mascarpone sira
-
5 Lističev želatine
-
Preliv
-
60g Wherter's original mehkih karamelnih bonbonov
-
2 jedilni žlici (20ml) Sladke smetane
-
20g Masla
Navodila
Karamelno malinova torta je že na videz privlačna. Le kdo se lahko upre sladici s katere se zliva karamela? Ni pa privlačna le na izgled. Kombinacija karamele in maline je zelo okusna, osvežilna in super primerna za posladkati topel pozno pomladni ali poletni dan.
Sestavljajo jo podlaga iz sočnega kakavovega biskvita, lahka karamelna krema in malinov disk v sredini. Pred postrežbo jo dodatno prelita še s karamelnim prelivom.
Recept je zaradi boljše preglednosti razdeljen po plasteh iz katerih je karamelno malinova torta sestavljena. Za najhitrejšo pripravo s čim manj vmesnega čakanja pa vam svetujem, da se je lotite po naslednjem zaporedju:
- Karamelo za kremo raztopite v smetani, dodajte želatino in pustite, da se ohladi.
- Pripravite malinov disk in ga pustite, da želira
- Specite biskvit
- Dokončajte karamelno kremo
- Tortico sestavite
- Pripravite preliv
- Postrezite
Za manj zmede si lahko sestavine, ki ste jih že dodali in korake, ki ste jih opravili odkljukate s klikom na krogec zraven sestavine oz. koraka. Recept je primeren za pekač premera 20cm oz. 8kosov. Torta je visoka 6cm. Za ostale velikosti pekačev pa si količine sestavin glede na število kosov lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvitaBeljake ločimo od rumenjakov. |
2
Končano
|
Beljake stepemo v čvrst sneg. |
3
Končano
|
V drugi posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Primešamo mleko, moko, kakav v prahu in pecilni prašek, da dobimo gladko zmes. |
4
Končano
|
Zmesi nato ročno postopoma primešamo beljakov sneg. |
5
Končano
|
Biskvitno maso prelijemo v s papirjem za peko obložen pekač. Maso poravnamo. |
6
Končano
|
Pečemo približno 15min na 180°. |
7
Končano
|
Pečen biskvit pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega vzamemo iz pekača in ga obrnemo okrog, da se zgoraj lepo poravna. |
8
Končano
|
Navodila za pripravo malinovega diskaMaline zmeljemo v pire. Če uporabljate zamrznjene maline jih najprej pustite, da se malce odtalijo. |
9
Končano
|
Malinovemu pireju nato dodamo sladkor, pomarančni sok in vodo ter prekuhamo do vretja. |
10
Končano
|
Pire nato odstavimo in ga precedimo čez cedilo. Pri cejenju si pomagajte z žlico ali silikonsko lopatko tako, da pire in sok potisnete čez luknjice v cedilu. Na cedilu naj ostanejo le peške. |
11
Končano
|
Toplemu pireju nato dodajte predhodno namočene in ožete lističe želatine. |
12
Končano
|
Pire prelijte v s papirjem za peko obloženo posodo ali pekač, ki ima 4-6cm manjši premer od pekača torte. Če uporabljate pekač z odstranljivim robom ali obroč za peko ga spodaj zatesnite s prozorno folijo za živila. Žele ohladite v hladilniku ali skrinji da se strdi. |
13
Končano
|
Navodila za pripravo karamelne kremeKaramelne bombone z 1dl smetane raztopimo nad paro. Topljenje lahko pospešite z mešanjem. |
14
Končano
|
Stopljenim bombonom primešamo vnaprej namočene in ožete lističe želatine. |
15
Končano
|
Pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi. |
16
Končano
|
Ohlajene bombone malce premiksamo, da se želatina čim bolj enakomerno vmeša. |
17
Končano
|
Dodamo mascarpone in mešamo, da se krema zenoti. |
18
Končano
|
V posebni posodi čvrsto stepemo preostale 3dl sladke smetane. |
19
Končano
|
Stepeno smetano ročno primešamo h karamelni kremi, da dobimo enakomerno in puhasto kremo. |
20
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaBombone, sladko smetano in maslo raztopimo nad soparo. Topljenje lahko nekoliko pospešite z mešanjem. |
21
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežbaPekač ob strani obložimo z acetatno folijo. Vanj položimo biskvit. |
22
Končano
|
Biskvit nato namočimo s prekuhano in ohlajeno sladko vodo (1dl vode, 1 čajna žlička sladkorja). |
23
Končano
|
Na močen biskvit premažemo s polovico karamelne kreme. |
24
Končano
|
Na sredino nato položimo še ohlajen malinov disk. Najlažje ga boste prestavili, če ga z nožem odstranite od robov, da dvignete skupaj s peki papirjem, obrnete na torto in papir nato odstranite. |
25
Končano
|
Tortico nato premažemo še z drugo polovico karamelne kreme. |
26
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 5ur pred postrežbo. |
27
Končano
|
Ohlajeno tortico narežemo in kose, ko so na krožniku prelijemo z ohlajenim karamelnim prelivom. Prelivanje cele tortice s prelivom vam odsvetujem saj se preliv v hladilniku ne strdi. Ko boste prvi kos vzeli iz podlage bo ves preliv stekel dol. |
28
Končano
|
Po želji okrasimo in postrežemo. |