0 0
Sočna makova potica

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Testo
20g Sveži kvas
1dl Mleko
1 čajne žlice Sladkor
270g Moka
40g Sladkor
1 Jajca
25g Maslo sobne temperature
10g Kisla smetana
1 jedilne žlice Rum
1 jedilne žlice Sveže stisnjen pomarančni sok
0.25 čajne žlice Lupina pomaranče
Makov nadev
300g Mleti mak
2.5dl Mleko
0.5dl Pinjenec
100g Sladkor
1 Jajca
70g Ostra moka
1 jedilne žlice Cvetlični med
30g Maslo

Sočna makova potica

  • Sestavine za 15 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Testo

  • Makov nadev

Navodila

Deli

Potica je ena izmed tistih sladic, ki jih pripravljamo skoraj vsi. Sočna makova potica je moja verzija tega tradicionalnega peciva. Kot pove že ime samo je predvsem sočna. Poleg tega je tudi mehka, puhasta in taka ostane več dni.

Sestavljena je iz mehkega kvašenega testa in sočnega makovega nadeva.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Priprava potice marsikomu predstavlja poseben izziv. Tukaj zato z vami delim še nekaj dodatnih nasvetov za uspešnejšo pripravo.

Svetujem vam, da najprej pripravite nadev in šele nato zamesite testo. Makov nadev je treba skuhati zato se hladi malo dalj časa. Ko bo nadev na pol ohlajen, pričnite z mešanjem testa.

Kljub temu, da sem to zapisala tudi spodaj v navodilih, vam tukaj še enkrat polagam na srce- mak pred uporabo zmeljite, tudi če ste kupili že mletega. Kupljen mak je pregrobo mlet. Bolj drobno, ko bo mak mlet, bolj rahel in sočen bo nadev.

Nadev vsebuje tudi pinjenec, ki morda ni vsem znana sestavina. Po okusu in izgledu je podoben jogurtu. Jaz sem uporabila naravni pinjenec znamke Pomurske mlekarne. Na spletni strani imajo sicer tudi slikice pinjencev u okusom. Če podrsate navzdol po strani pa boste našli tudi slikico naravnega. Najdete ga v vseh bolje založenih trgovinah z živili.

Za mešanje testa si vzemite čas. Testo dobro pregnetite. Ne ustrašite se, ker je testo bolj pocasto. Potička bo zato bolj mehka in puhasta. Med vzhajanjem in kasnejšim mesenjem na moki bo testo vpilo dovolj moke, da ga boste lahko brez težav razvaljali.

Sama testo vedno valjam na pomokani površini. Poskušam ga razvaljati v čim bolj pravokotno obliko. Tako razvaljana potička ima potem, ko jo zavijemo po celi dolžini enako število plasti.

Ker je makov nadev bolj gost in težek sočna makova potica vzhaja dlje kot ostale potičke. Jaz sem jo vzhajala 2uri in 10 minut. Če se vam zdi, da ni dovolj narastla jo lahko vzhajate tudi dlje časa.

Po želji lahko potico pred peko po vrhu premažete še s stepenim jajcem, meni pa je boljša brez premaza. 🙂

Količine v receptu so primerne za 1 štručko dolžine 30-35cm oz. 15kosov. Pekla sem jo v okroglem pekaču premera 23cm.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo makovega nadeva

Mak zmeljemo v sekljalniku ali mlinčku za kavo. Mak premeljite tudi, če ste kupili že mletega.

2
Končano

Mleti mak stresemo v kozico. Prelijemo ga z mlekom in pinjencem. Dodamo mu še sladkor, jajce in ostro moko. Zmešamo skupaj v enakomerno mešanico.

3
Končano

Kuhamo na nizki temperaturi, da se nadev do konca zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo in pazimo, da se nadev ne prismodi.

4
Končano

Kuhan nadev odstavimo. Dodamo mu še maslo in med ter premešamo, da se maslo popolnoma raztopi. Makov nadev nato prestavimo v drugo (najbolje nizko in široko) posodo ter ga pustimo, da se ohladi. Med ohlajanjem nekajkrat ročno premešamo.

5
Končano

Navodila za pripravo kvasa

Kvas zdrobimo v posodo in mu dodamo sladkor. Mleko segrejemo na stedilniku do mlačnega. Prelijemo čez kvas, pomešamo in pustimo stati v toplem prostoru, da kvas naraste.

6
Končano

Navodila za pripravo testa

V drugo posodo stresemo moko in v sredini oblikujemo jamico. Sladkor potresemo ob robu posode. V jamico damo jajce, kislo smetano, maslo, rum, pomarančni sok in pomarančno lupinico.

7
Končano

Ko kvas naraste ga prilijemo v posodo z ostalimi sestavinami.

8
Končano

Zgnetemo v enakomerno testo. Testo je potrebno gnesti vsaj 8minut z elektricnim mesalnikom ali robotom, ročno pa vsaj 2x toliko časa.

9
Končano

Ko testo postane prožno, mehko in odstopa od posode je dovolj zgneteno.

10
Končano

S pomokanimi rokami dvignemo zgneteno testo iz posode. Dno posode posujemo s ščepom moke, nanj položimo testo in ga zgoraj posujemo še z enim ščepom moke.

11
Končano

Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 45minut.

12
Končano

Navodila za sestavljanje, vzgajanje, peka in postrežba

Vzhajano testo premesimo na pomokani površini.

13
Končano

Razvaljamo ga na približno 3-4mm debelo oz. Na približno velikost 30x50cm.

14
Končano

Razvaljano testo enakomerno premažemo z ohlajenim makovim nadevom (nadev je lahko malo mlačen).

15
Končano

Potico nato tesno zavijemo.

16
Končano

Pekač premažemo z maslom in vanj previdno položimo zavito potico. S palčko za ražnjiče ali pletilko potico na več mestih prepičimo do dna.

17
Končano

Pokrijemo s kuhinjsko krpo in vzhajamo v toplem prostoru približno 2h-2h 30min.

18
Končano

Vzhajano potico pečemo na 175° približno 70-80min. Po 10minutah peke na potico položimo alufolijo. Snamemo jo zadnjih 5-10minut peke.

19
Končano

Pečeno potico vzamemo iz pečice. Po 5-ih minutah obrnemo okrog na čisto kuhinjsko krpo in odstranimo pekač.

20
Končano

Potico zavijemo v krpo na kateri je, ce je dovolj velika ali jo pokrijemo z drugo krpo. Zavito pustimo, da se popolnoma ohladi.

21
Končano

Ohlajeno potico po želji še posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo.

Pelicious

čokoladna torta z gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Prejšnji
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži
Vaniljevi piškoti s pomarančo in čokolado recept naslovna slika
Naslednji
Vaniljevi piškoti s pomarančo in čokolado
čokoladna torta z gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Prejšnji
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži
Vaniljevi piškoti s pomarančo in čokolado recept naslovna slika
Naslednji
Vaniljevi piškoti s pomarančo in čokolado

Komentiraj