Sestavine
-
Rjavo maslo
-
150g Maslo
-
Masa za maslene ameriške krofe
-
200g Gladka moka
-
160g Sladkor
-
0.5 Pecilni prašek
-
110g Rjavo maslo
-
0.5dl Olje
-
1.5dl Pinjenec
-
2 Jajca L
-
Karamela
-
150g Sladkor
-
1 ščep Vinski kamen (Cream of tartar)
-
1.5dl Voda
-
1dl Sladka smetana
-
80g Maslo
-
Čokoladni preliv
-
300g Mlečna čokolada
-
30g Čokolada za kuhanje
Navodila
Twix ameriški krofi so ena izmed mojih najljubših sladic, ki sem jih ustvarila. Okus se zelo približa okusu Twix čokoladic.
Krofki so narejeni iz maslenega testa. Okus zato spominja na piškote. V sredini so mehki, okrog pa hrustljavi. Preliti so s čokolado. V luknjicah je božanska karamela.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Masa za krofe je narejena na osnovi rjavega masla. Naredimo ga tako, da navadno maslo nekoliko prekuhamo. Med kuhanjem iz masla povre nekaj vode, maslo pa dobi zlato barvo, aromatičen vonj in okus. Za pripravo potrebujete 150g masla. Potihem ga vrete toliko časa, da se količina zmanjša na 110g. Maslo naj vre počasi, sicer se rado prežge. Kakšen ožgan delček sem in tja ne bo povzročal težav. Maslo v tem primeru precedite čez cedilo. Če boste recept pripravljali iz dvojnih ali več količin boste morali povečano količino masla vreti toliko časa, da se bo količina masla zmanjšala na količino, ki jo potrebujete za pripravo večje količine mase (za dvojno 300g masla vrete, da se količina zmanjša na 220g itd.. ).
Recept vsebuje tudi postopek za pripravo karamele. Vem, da se karamele marsikdo ustraši in raje poseže po karamelnih bombonih. Vendar je doma pripravljena karamela veliko okusnejša, zato sama prisegam na izdelavo doma.
Postopek sem poskusila čim bolj jasno in nazorno opisati. Edina napaka, ki jo lahko storite je, da pri vretju sladke vode to prevrete preveč in sladkor prežgete. Sladkor začne temneti šele zadnjih nekaj minut kuhanja. Če niste prepričani glede barve ga raje odstavite prej kot kasneje. 🙂 Karamela vsebuje tudi vinski kamen, znan tudi pod imenom cream of tartar. V karamelo ga dodamo zato, da prepreči kristaliziranje sladkorja. Karamela bo zaradi dodatka vinskega kamna gladka, brez grudic, tudi priprava bo veliko lažja. Vinski kamen (cream of tartar) lahko kupite v trgovini Partypek(klik). Imeli pa ga boste za kar nekaj časa. Naj še povem, da vinski kamen iz navadnih trgovin ni čisti vinski kamen, temveč je mešan s pecilnim praškom in ni namenjen pripravi karamele temveč se uporablja kot sredstvo za vzhajanje biskvitov, testa ipd.. Skratka je namenjen nadomestku sode bikarbone in pecilnega praška.
Pred brizganjem karamelo ohladite do gostote, ki se lepo brizga in obdrži obliko. Če boste krofe nadevali s preveč tekočo karamelo bo ta stekla pod krof.
Tudi čokolado za oblivanje nekoliko ohladite preden krofe oblijete z njo, saj se ohlajena čokolada lepše oprime krofa in se ne vpija.
Količine v receptu zadostujejo za približno 20 Twix ameriških krofov (odvisno od velikosti in globine modela).
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Recept vsebuje veliko novih sestavin in postopkov, zato vas spodbujam, da pred pripravo recept preberete v celoti- vključno z opisom na začetku. |
2
Končano
|
Navodila za pripravo rjavega maslaMaslo damo v kozico in segrevamo na štedilniku, da se raztopi. Ko je maslo raztopljeno počakamo, da zavre. Temperaturo zmanjšamo in pustimo potihem vreti še 5-8minut, da maslo dobi zlato rjavo barvo. Odstavimo, precedimo čez cedilo in pustimo, da se ohladi. Rjavo maslo je dovolj ohlajeno takrat, ko je hladno-mlačno in še vedno tekoče. |
3
Končano
|
Navodila za pripravo mase za krofeVse sestavine za maso morajo biti sobne temperature! |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
Pečemo 15-18min na 180°. Čas peke je odvisen od količine mase v modelu in globine modela. Čas peke zato po potrebi podaljšajte ali skrajšajte. |
10
Končano
|
Pečene krofe vzamemo iz pečice in jih takoj vzamemo iz modela tako, da model obrnemo okrog in z njim potolčemo po pultu/mizi. Krofki so pečeni takrat, ko so zgoraj zlato zagoreli in padejo iz modela. Če se trgajo jih pecite dlje ali nadevajte manj mase v model. |
11
Končano
|
Pustimo, da se krofi popolnoma ohladijo. |
12
Končano
|
Navodila za pripravo karamele |
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladnega preliva |
16
Končano
|
Prelivanje, polnjenje, hlajenje in postrežba |
17
Končano
|
Oblite krofe hladimo v hladilniku približno 20min oz. toliko časa, da se čokoladni obliv popolnoma strdi. |
18
Končano
|
|
19
Končano
|
Po želji okrasimo. |
20
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 3ure pred postrežbo. |
21
Končano
|
Krofe vzemite iz hladilnika približno 10min pred postrežbo, da na sobni temperaturi malce odpustijo. |