Sestavine
-
Biskvit
-
2 Jajca L
-
70g Sladkor
-
2 jedilne žlice Voda
-
30g Gladka moka
-
10g Ostra moka
-
20g Kakav v prahu
-
Vaniljeva jajčna krema
-
2 Jajca L
-
60g Sladkor
-
1 Vaniljin sladkor
-
1dl Mleko
-
250g Mascarpone
-
1 jedilna žlica Vaniljeva aroma
-
Kinder ganache
-
180g Kinder čokolada
-
1dl Sladka smetana
-
Kroglice
-
Ostanki biskvita, kreme in ganacha
-
Čokoladne mrvice
-
Ostalo
-
1 Večje čokoladno jajce
-
Čokoladne mrvice
-
Jagode
-
Kinder Bueno ali druge čokoladice za dekoracijo
Navodila
Tale polnjena čokoladna jajčka ne znam opisati drugače, kot z besedo bombastična. Že sam izgled pove, da so nekaj posebnega in zagotavljam vam, da vas tudi po okusu ne bojo razočarala. V njih se prepletajo okusi Kinder čokolade, vanilje in kakava. Okus dodatno dopolnijo še sadje, čokoladne kroglice in ostala dekoracija.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Čokoladna jajčka služijo kot posodica za vse ostale dobrote v njih.
Sama sem uporabila kupljena večja čokoladna jajca, ki sem jih razrezala na pol. Priporočam vam, da jajčka režete na pol, ko je čokolada sobne temperature, ker je bolj prožna od hladne. Jajčka boste tako lažje dali na pol brez pokanja čokolade. Priporočam vam, da jih režete s čim tanjšim in čim ožjim nožem, najlažje bo šlo s skalpelom ali olfa nožem. Sicer lahko uporabite katera koli čokoladna jajca, poljubne velikosti. Jaz sem uporabila tista največja kar sem jih našla. Če imate doma modelčke za čokoladna jajčka jih lahko iz temperirane čokolade vlijete tudi sami.
Kakavov biskvit ima intenziven okus po kakavu.
Zaradi večje količine kakava v receptu je pri vmešavanju suhih sestavin v jajca potrebne nekaj previdnosti. Kakav je namreč dokaj lepljiv in se težje vmeša. Če niste izkušeni v peki vam priporočam, da suhe sestavine v jajca vmešate v dveh delih. Najprej vmešate polovico in nato še drugo polovico suhih sestavin. Tako se boste izognili grudicam v biskvitu. Sama sem biskvit pekla v okroglem pekaču premera 24cm. Obliko in velikost pekača prilagodite količini in velikosti svojih čokoladnih jajc. Pri tem ne pozabite, da večji pekač pomeni tanjši biskvit in krajši čas peke ter obratno. Biskvit v jajčkih lahko namočite s poljubno tekočino. Jaz sem uporabila sladko vodo, ki sem ji dodala nekaj kapljic ruma in nekaj kapljic kavnega likerja. Odlično se mu podajo tudi kava, kakav, Baileys in vse vrste sadnih kompotov.
Vaniljeva krema je narejena na osnovi jajc, okus pa je naravnost božanski.
Priprava takšne kreme je najverjetneje marsikomu neznana. Kljub temu upam, da se je ne boste ustrašili. Priporočam vam, da si pred pripravo kreme najprej pripravite “teren” za delo. Na štedilnik najprej postavite vodo za kuhanje nad soparo. Voda se bo med pripravljanjem ostalih stvari lahko segrela. Mleko postavite na štedilnik in ga segrevajte do vretja na nizki temperaturi. Tako boste lahko ta čas v miru penasto stepli jajca s sladkorjem. Jajca s sladkorjem stepajte v posodi, ki jo lahko postavite nad soparo. Ko mleko zavre ga med stepanjem le počasi vlijte v jajca. Ker bo voda na štedilniku pripravljena za kuhanje nad soparo, nato posodo le prestavite nad njo in stepate naprej. Tak način priprave bo najhitrejši in bo povzročil najmanj zmede in vmesnega čakanja. Jajčno osnovo nato dobro ohladite. Preden ji primešate mascarpone mora biti popolnoma hladna. Mascarpone se namreč ob stiku s toplimi ali mlačnimi jajci takoj zasiri. Krema je sicer bolj tekoča zato se ne ustrašite. V jajčkih se bo s hlajenjem nekoliko strdila.
Čokoladna jajčka so po vrhu prelita z ganachem iz Kinder čokolade, ki se po hlajenju ne strdi do konca.
Ganache ohladite na sobni temperaturi, da bo na otip hladen. Hlajenje lahko pospešite tudi tako, da ga za nekaj minut postavite v hladilnik. A bodite previdni, da se med hlajenjem v hladilniku ne gosti preveč saj ga boste nato težje razlili po površini jajčka.
Kroglice na vrhu so narejene iz ostankov biskvita, kreme in ganacha.
Kremo in ganache dodajajte postopoma, da mase ne razmočite preveč. Če vam ni ostalo dovolj kreme lahko po želji dodate tudi žlico ali 2 sladke smetane, še malo mascarponeja ali npr. Nutelle. Po želji jih lahko oblijete s čokolado ali povaljate v sesekljanih lešnikih, kokosu oz. kakih drugih oreščkih oz. mrvicah.
Pri izbiri dekoracije bodite kreativni.
Uporabite lahko vse vrste sadja, posipov, čokoladic in kroglic. Jajčka lahko jeste že po eni uri hlajenja, a so po približno 8-ih urah velikoo okusnejša. Dekorirajte jih tik pred postrežbo, da se sadje in kroglice na njih ne bojo brez potrebe več ur sušile v hladilniku.
Količine v receptu zadostujejo za 2 napolnjeni polovički večjega jajca (večjega kot velik Kinder jajček) oz. za veliko več manjših jajčkov.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker opažam, da se pogosto "zaletite" v branje postopka je to le spodbuda, da preden se lotite priprave preberete recept v celoti, vključno z besedilom v začetku recepta. Uvodno besedilo namreč pogosto vključuje pomembne dodatne nasvete, ki vam bojo olajšali pripravo in pomagali, da bo sladica res uspela :) |
2
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladnih jajčk |
3
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Pečemo približno 10-12min na 180°. Čas peke po potrebi prilagodite velikosti pekača. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
Navodila za pripravo jajčne vaniljeve kreme |
10
Končano
|
|
11
Končano
|
|
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Kremo nadevamo v dresirno vrečko. |
16
Končano
|
Navodila za pripravo Kinder ganacha |
17
Končano
|
|
18
Končano
|
|
19
Končano
|
Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Med ohlajanjem večkrat ročno narahlo premešamo. |
20
Končano
|
Sestavljanje in hlajenjePolovičke čokoladnih jajc vzamemo iz hladilnika. |
21
Končano
|
|
22
Končano
|
|
23
Končano
|
|
24
Končano
|
|
25
Končano
|
Jajčka hladimo v hladilniku vsaj 1uro pred dekoracijo. Če se jajčka vagajo na eno stran jih v hladilniku podložite z zloženimi papirnatimi brisačkami tako, da bojo stala naravnost. |
26
Končano
|
Navodila za pripravo kroglic |
27
Končano
|
|
28
Končano
|
Dekoracija, hlajenje in postrežbaPo eni uri hlajenja na čokoladna jajčka lahko okrasimo. Previdno položimo čokoladne kroglice, jagode in Kinder Bueno ter posujemo z mrvicami. |
29
Končano
|
Jajca lahko načeloma postrežete takoj. Meni pa so veliko okusnejša po 8ih urah hlajenja v hladilniku. |
30
Končano
|
Zaradi trše čokolade okrog jajčka jih bo težje razrezati. Vanje pogumno zakopljite z žlico :) |