0 0
Čokoladna potica

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Testo
600g Gladke moke
40g Kvasa
150g Sladkorja
4 Rumenjaki
130g Masla Sobne temperature
2,5dl Mlačnega mleka
1 jedilna žlica Ruma
Čokoladni nadev
150g Masla
200g Gladke moke
5dl Mleka
200g Sladkorja
250g Čokolade za kuhanje
10g Kakava v prahu

Čokoladna potica

za 2 štručki dolžine 30cm

  • Sestavine za 2 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Testo

  • Čokoladni nadev

Navodila

Deli

Čokoladna potica pripravljena na tak način je ena izmed mojih najljubših sladic. Ko sem bila majhna jo je mami pekla čisto za vsake praznike.

Testo je narejeno po osnovnem receptu za kvašeno testo za potico.

Je nebeško mehko in ravno prav sladko. Ker vsebuje samo rumenjake vam bojo po pripravi ostali beljaki. Uporabite jih lahko za pripravo kokosovih piškotov z jagodno marmelado ali bele Oreo rolade.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Čokoladni nadev je vnaprej kuhan.

Narejen je na osnovi masla in moke. Čokoladni okus mu dajeta zajetna količina čokolade in kakava. Ker je kuhan vnaprej bo med peko ostal na mestu. Rezultat pa je čokoladna potica s sočnim čokoladnim nadevom. Način priprave bo marsikomu tuj. Zato vam priporočam, da nadev pripravljate v višji posodi. Vse sestavine zanj pa si predhodno pripravite in jih imejte med kuhanjem pri roki saj jih je potrebno dodajati v vroč nadev, eno za drugo. Ko boste praženo moko zalili z mlekom se bojo v kremi oblikovali “žganci”. Mešajte naprej in nastala bo gladka gosta krema. 🙂

Količine v receptu zadostujejo za dve štručki dolžine 30cm.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo testa

Mleko za pripravo testa naj bo mlačno, vse ostale sestavine pa morajo biti sobne temperature.

2
Končano

Mleko segrejemo na štedilniku do mlačnega, dodamo mu žličko sladkorja in kvas. Zmešamo skupaj ter pustimo, da kvas naraste.

3
Končano

Moko damo v posodo, v sredini skopljemo jamico. Okrog jamice posujemo sladkor, v jamico pa damo še vse ostale sestavine.

4
Končano

Ko kvas naraste ga vlijemo v sredino posode z ostalimi sestavinami. Vse skupaj zmešamo v gladko testo, ki odstopa od posode. Testo je malo bolj mokro, med vzhajanjem se bo posušilo.

5
Končano

Testo zgoraj posujemo s ščepom moke, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 45min-1h..

6
Končano

Navodila za pripravo čokoladnega nadeva

Za pripravo nadeva vam priporočam uporabo višje posode, ker bo sicer med miksanjem krema škropila naokrog.

7
Končano

Na zmernem ognju stopimo maslo.

8
Končano

Stopljenemu maslu dodamo moko in jo malce prepražimo. Moka ne sme dobiti zlate barve.

9
Končano

Vlijemo mleko in z električnim mešalnikom miksamo približno 3 minute, da krema postane gosta in gladka.

10
Končano

Odstavimo z ognja in v vročo kremo z električnim mešalnikom primešamo sladkor, kakav in na manjše koščke narezano čokolado.

11
Končano

Nadev pustimo, da se ohladi.

12
Končano

Sestavljanje, peka, hlajenje in postrežba

Testo premesimo na pomokani površini in ga razdelimo na 2 enako velika dela.

13
Končano

Prvi del testa razvaljamo na velikost 30x30cm. Testo naj bo debelo 5mm.

14
Končano

Polovico testa premažemo s polovico nadeva in jo zavijemo v štručko.

15
Končano

Štručko položimo v z maslom premazan pekač in ju s palčko za ražnjiče na več mestih do dna prepičimo.

16
Končano

Postopek ponovimo še z drugo polovico testa in nadeva. Jaz sem ju pekla vsako v svojem pekaču. Pečete ju lahko tudi v enem večjem pekaču.

17
Končano

Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 1uro 30min. Ker je nadev bolj težek bo testo vzhajalo nekoliko počasneje, zato bodite potrpežljivi in po potrebi vzhajajte dlje časa.

18
Končano

Pečemo na 180° brez ventilacije. Po 10ih minutah peke potici pokrijemo z alu- folijo.
Pečemo 1uro in 15min. Čas peke po potrebi prilagodimo količini in velikosti pekača.

19
Končano

S pečene potice snamemo folijo in jo pustimo 10 minut v pekaču. Nato jo obrnemo okrog iz pekača na čisto kuhinjsko krpo in čvrsto zavijemo. Pustimo, da se ohladi.

20
Končano

Ohlajeno potico narežemo in postrežemo.

admin

Prejšnji
Enkrat pečeno pecivo
torta s čokoladnimi jajčki
Naslednji
Torta s čokoladnimi jajčki
Prejšnji
Enkrat pečeno pecivo
torta s čokoladnimi jajčki
Naslednji
Torta s čokoladnimi jajčki

Komentiraj