0 0
Karamelna torta z višnjami in pomarančo

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskvit (za oba biskvita)
3 Jajca L
90g Sladkor
45g Gladka moka
35g Ostra moka
10g Kakav v prahu
0.25 Pecilni prašek
Višnjev insert
200g Višnje
1dl Višnjev kompot
50g Sladkor
25g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
Karamelna krema
400g Mascarpone
1 Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)
250g Dulce de leche namaz
3dl Sladka smetana
1dl Sladka smetana
Pomarančni preliv
2.5dl Sveže stisnjen pomarančni sok
8g Sladkor
3.5 Listi želatine

Karamelna torta z višnjami in pomarančo

  • Sestavine za 10 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskvit (za oba biskvita)

  • Višnjev insert

  • Karamelna krema

  • Pomarančni preliv

Navodila

Deli

Karamelna torta z višnjami in pomarančo je puhasta, mehka, sočna in osvežilna.

Podložena je s kakavovim biskvitom. Na njem sta dve plasti karamelne kreme. Ena bolj gosta in druga bolj lahka in penasta. Med njima se skriva insert iz še ene plasti biskvita in višnjevega pudinga.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Za pripravo kreme sem uporabila Dulce de Leche namaz iz Spara. Je kremast, ravno prav sladek in ima božansko karamelen okus.

V receptu je kar nekaj deljenja krem in biskvitov. Pri pisanju navodil sem dala vse od sebe, da bi bil postopek čim bolj razumljiv. Sicer se na prvo najbrž zdi zelo zapleten, a je v resnici zelo enostaven. Da bi si (in vam) prihranila čas in nepotrebno ponavljanje postopkov sem namesto, da bi vsak biskvit in vsako kremo mešala posebej, te raje razdelila na dele in po potrebi v en del dodala dodatne sestavine.

Kljub temu za začetek obrazložim. Za tortico potrebujete 2 biskvita. Enega večjega za podlago in drugega za insert v sredini. Ker sta oba biskvita enaka se mi je zdelo zamudno miksati biskvit iz 2 jajc in nato še enega popolnoma enakega iz 1 jajca. Zato količine v receptu zadovoljujejo za oba biskvita. Tako pripravite vso biskvitno maso naenkrat in jo le razdelite v pekače. V večjega 2/3 mase (kar bi zadostovalo za biskvit iz 2 jajc) in drugega v manjši pekač (kar bi zadostovalo za recept iz 1 jajca).

Tudi pri pripravi kreme je nakaj deljenja. V kremo najprej vmešamo večji del stepene sladke smetane. Nato od te kreme odvzamete 1/3. Odvzeta krema je gostejša in jo na biskvit mažemo prvo. Zaradi bolj goste strukture je dovolj močna, da na sebi drži težo inserta. Preostali kremi primešamo še manjšo količino stepene sladke smetane. Ta krema bo še bolj lahka in penasta. Namažemo pa jo ob robu inserta in po njem.

Stepate lahko vsako količino sladke smetane posebej ali pa kar vso naenkrat. V receptu je kljub temu sladka smetana navedena 2x saj ni vsak vešč deljenja “od oka”. 🙂 Za natančno deljenje lahko uporabite tudi tehtnico.

Količine v receptu so primerne za pekač premera 20cm oz. 10 kosov. Karamelna torta z višnjami in pomarančo je visoka 8.5cm.

Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

 

Koraki

1
Končano

Ker pogosto opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice.

2
Končano

Navodila za pripravo biskvitov

Jajca in sladkor stepamo približno 5minut, da jajca penasto narastejo. V ločeni posodi zmešamo skupaj gladko moko, ostro moko, kakav v prahu in pecilni prašek.

3
Končano

Mešanico suhih sestavin čez cedilo presejemo v spenjena jajca. Ročno narahlo premešamo, da dobimo enakomerno in penasto biskvitno maso.

4
Končano

Pripravimo si dva tortna pekača, ki imata 4cm razlike med premeroma. Jaz sem uporabila pekača premera 20 in 16 cm. Oba pekača obložimo s papirjem za peko. V manjši pekač prelijemo 1/3 biskvitne mase, v večjega pa 2/3 biskvitne mase. Pečemo oba skupaj ali vsakega posebej na 180° približno 15minut.

5
Končano

Pečena biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo, da se popolnoma ohladita. Ohlajena biskvita z nožem previdno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača.

6
Končano

Navodila za pripravo inserta.

Manjši pekač obložimo z acetatno folijo in vanj položimo manjši biskvit. Biskvit namočimo s predhodno segreto in ohlajeno sladko vodo.

7
Končano

Višnje zmeljemo v sekljalniku na čim bolj drobno. Prestavimo jih v kozico, jim prilijemo višnjev kompot in dodamo sladkor. Na koncu primešamo še jedilni škrob. Škrob temeljito vmešamo in razbijemo vse morebitne grudice.

8
Končano

Višnjevo mešanico kuhamo na zmernem ognju, da se popolnoma zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo. Priporočam vam, da višnje kuhate na nižji temperaturi, ker se hitro prismodijo.

9
Končano

Kuhano in zgoščeno višnjevo mešanico takoj še vročo prelijemo čez manjši biskvit v pekaču. Po potrebi poravnamo. Pustimo, da se na sobni temperaturi nekoliko ohladi, nato hladimo v hladilniku, da se višnjeva krema popolnoma ohladi in "stisne".

10
Končano

Navodila za pripravo karamelne kreme

Mascarpone na hitro premešamo. Dodamo mu instant želatino in stepamo, da se krema strdi.

11
Končano

Dodamo Dulce de leche namaz in ga ročno vmešamo kolikor se da. Nato mešanico na hitro še premiksamo. Pri miksanju bodite previdni, da se krema ne zasiri.

12
Končano

V ločeni posodi stepemo sladko smetano. Jaz sem stepala kar vso skupaj. Lahko jo stepate posebej. Več o tem sem zapisala v opisu recepta zgoraj. :)

13
Končano

3/4 (oz. večjo količino, če smetano stepate posebej) sladke smetane ročno narahlo primešamo v mascarpone mešanico. Od te kreme nato odvzamemo 1/3 in jo damo v ločeno posodo.

14
Končano

V preostali 2/3 kreme ročno narahlo vmešamo še preostalo stepeno sladko smetano (oz. manjši del smetane, če ste jo stepali posebej).

15
Končano

Sestavljanje hlajenje in postrežba.

Večji pekač obložimo z acetatno folijo in vanj položimo večji biskvit. Namočimo ga s predhodno prekuhano in ohlajeno sladko vodo.

16
Končano

Biskvit čim bolj naravnost premažemo s karamelno kremo, ki smo jo odvzeli od prvotne količine (to je tista 1/3, ki smo jo odvzeli).

17
Končano

Ohlajen višnjev insert z biskvitom vzamemo iz pekača, odstranimo folijo in ga previdno položimo na sredino premazane kreme.

18
Končano

Kremo, ki smo ji še enkrat dodali sladko smetano (to sta 2/3 kreme, ki smo ji dodatno vmešali še 1dl stepene sladke smetane) prestavimo v dresirno vrečko in jo najprej previdno nabrizgamo ob robu inserta.

19
Končano

Nato kremo nabrizgamo še na vrh inserta in jo narahlo čim bolj poravnamo. Hladimo v hladilniku približno 20minut.

20
Končano

Navodila za pripravo pomarančnega preliva

Pomaranče ocedimo, sok prelijemo v kozico in mu primešamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, da se sladkor v soku raztopi. Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Pred prelivanjem mora biti sok na otip hladen in še vedno tekoč. Ohlajen preliv počasi prelijemo čez ohlajeno karamelno kremo.

21
Končano

Tortico hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo.

22
Končano

Ohlajeno torto vzamemo iz pekača, ji odstranimo acetatno folijo, po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo.

Pelicious

Stolistne kocke z lešniki, vaniljo in kavnimi piškoti recept prikazna slika
Prejšnji
Stolistne kocke z lešniki, vaniljo in kavnimi piškoti
čokoladna torta z gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Naslednji
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži
Stolistne kocke z lešniki, vaniljo in kavnimi piškoti recept prikazna slika
Prejšnji
Stolistne kocke z lešniki, vaniljo in kavnimi piškoti
čokoladna torta z gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Naslednji
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži

Komentiraj