Sestavine
-
Biskvit (za oba biskvita)
-
3 Jajca L
-
90g Sladkor
-
45g Gladka moka
-
35g Ostra moka
-
10g Kakav v prahu
-
0.25 Pecilni prašek
-
Višnjev insert
-
200g Višnje
-
1dl Višnjev kompot
-
50g Sladkor
-
25g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
-
Karamelna krema
-
400g Mascarpone
-
1 Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)
-
250g Dulce de leche namaz
-
3dl Sladka smetana
-
1dl Sladka smetana
-
Pomarančni preliv
-
2.5dl Sveže stisnjen pomarančni sok
-
8g Sladkor
-
3.5 Listi želatine
Navodila
Karamelna torta z višnjami in pomarančo je puhasta, mehka, sočna in osvežilna.
Podložena je s kakavovim biskvitom. Na njem sta dve plasti karamelne kreme. Ena bolj gosta in druga bolj lahka in penasta. Med njima se skriva insert iz še ene plasti biskvita in višnjevega pudinga.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Za pripravo kreme sem uporabila Dulce de Leche namaz iz Spara. Je kremast, ravno prav sladek in ima božansko karamelen okus.
V receptu je kar nekaj deljenja krem in biskvitov. Pri pisanju navodil sem dala vse od sebe, da bi bil postopek čim bolj razumljiv. Sicer se na prvo najbrž zdi zelo zapleten, a je v resnici zelo enostaven. Da bi si (in vam) prihranila čas in nepotrebno ponavljanje postopkov sem namesto, da bi vsak biskvit in vsako kremo mešala posebej, te raje razdelila na dele in po potrebi v en del dodala dodatne sestavine.
Kljub temu za začetek obrazložim. Za tortico potrebujete 2 biskvita. Enega večjega za podlago in drugega za insert v sredini. Ker sta oba biskvita enaka se mi je zdelo zamudno miksati biskvit iz 2 jajc in nato še enega popolnoma enakega iz 1 jajca. Zato količine v receptu zadovoljujejo za oba biskvita. Tako pripravite vso biskvitno maso naenkrat in jo le razdelite v pekače. V večjega 2/3 mase (kar bi zadostovalo za biskvit iz 2 jajc) in drugega v manjši pekač (kar bi zadostovalo za recept iz 1 jajca).
Tudi pri pripravi kreme je nakaj deljenja. V kremo najprej vmešamo večji del stepene sladke smetane. Nato od te kreme odvzamete 1/3. Odvzeta krema je gostejša in jo na biskvit mažemo prvo. Zaradi bolj goste strukture je dovolj močna, da na sebi drži težo inserta. Preostali kremi primešamo še manjšo količino stepene sladke smetane. Ta krema bo še bolj lahka in penasta. Namažemo pa jo ob robu inserta in po njem.
Stepate lahko vsako količino sladke smetane posebej ali pa kar vso naenkrat. V receptu je kljub temu sladka smetana navedena 2x saj ni vsak vešč deljenja “od oka”. 🙂 Za natančno deljenje lahko uporabite tudi tehtnico.
Količine v receptu so primerne za pekač premera 20cm oz. 10 kosov. Karamelna torta z višnjami in pomarančo je visoka 8.5cm.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker pogosto opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. |
2
Končano
|
Navodila za pripravo biskvitov |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Navodila za pripravo inserta. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Višnjevo mešanico kuhamo na zmernem ognju, da se popolnoma zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo. Priporočam vam, da višnje kuhate na nižji temperaturi, ker se hitro prismodijo. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Navodila za pripravo karamelne kreme |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Sestavljanje hlajenje in postrežba. |
16
Končano
|
|
17
Končano
|
|
18
Končano
|
|
19
Končano
|
|
20
Končano
|
Navodila za pripravo pomarančnega prelivaPomaranče ocedimo, sok prelijemo v kozico in mu primešamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, da se sladkor v soku raztopi. Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Pred prelivanjem mora biti sok na otip hladen in še vedno tekoč. Ohlajen preliv počasi prelijemo čez ohlajeno karamelno kremo. |
21
Končano
|
Tortico hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo. |
22
Končano
|
Ohlajeno torto vzamemo iz pekača, ji odstranimo acetatno folijo, po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo. |