Sestavine
-
Biskvit
-
2 Jajca L
-
50g Sladkor
-
60g Gladka moka
-
5g Kakav v prahu
-
1 jedilna žlica (10ml) Olje
-
3 jedilne žlice (30ml) Voda
-
0.5 Pecilni prašek
-
Borovničeva krema
-
250g Borovnice
-
110g Sladkor
-
5 Listi želatine
-
150g Mascarpone
-
1dl Sladka smetana
-
Jagodna krema
-
450g Jagodni jogurt
-
9 Listi želatine
-
100g Sladkor v prahu
-
4dl Sladka smetana
-
150g Jagode
Navodila
Lahka in osvežilna jagodno borovničeva torta je že na izgled izjemno privlačna.
Podložena je s sočnim kakavovim biskvitom. Na njem je tanjša plast borovničeve kreme. Borovničevo kremo prekriva plast kreme iz jagodnega jogurta s koščki jagod, ki okus kreme še dodatno poudarijo. Na vrhu tortice pa je še ena tanjša plast borovničeve kreme, ki poskrbi za popoln preplet okusov in lepši izgled.
V receptu lahko uporabite sveže ali zamrznjene borovnice. Če delate z zamrznjenimi jih pred mletjem v pire pustite, da se nekoliko odtalijo.
Recept je zaradi večje preglednosti razdeljen po plasteh iz katerih je jagodno borovničeva torta narejena. Za najhitrejšo pripravo s čim manj vmesnega čakanja pa vam svetujem, da se je lotite po naslednjem zaporedju:
- Prekuhajte borovničev pire, dodajte želatino in pustite, da se ohladi
- Specite biskvit in ga pustite, da se ohladi
- Pripravite sladko vodo
- Dokončajte borovničevo kremo
- Biskvit namočite in prelijte s polovico borovničeve kreme
- Med tem, ko se tortica hladi pripravite jagodno kremo
- Prelijte jagodno kremo
- Ohladite
- Prelijte borovničevo kremo
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Recept je primeren za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Torta je visoka 7cm. Za ostale velikosti pekačev si količine sestavin glede na število kosov lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvitaBeljake in rumenjake ločimo. |
2
Končano
|
Beljake stepemo v čvrst sneg. |
3
Končano
|
V posebni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Dodamo še olje, vodo, moko, kakav in pecilni prašek ter zmešamo v enakomerno zmes. Zmesi narahlo ročno primešamo beljakov sneg. |
4
Končano
|
Biskvit enakomerno razporedimo po s peki papirjem obloženem pekaču. |
5
Končano
|
Pečemo 15 min na 180°. |
6
Končano
|
Pečen biskvit pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in za 10 min obrnemo okrog na čisto kuhinjsko krpo, da se malce poravna. |
7
Končano
|
Navodila za pripravo borovničeve kremeBorovnice zmeljemo v pire in jih s sladkorjem pogrejemo na štedilniku, da se sladkor raztopi. Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Na otip mora biti hladno. Ne hladite pa v hladilniku saj mora ostati pire tekoč. |
8
Končano
|
Ohlajenemu pireju primešamo mascarpone. |
9
Končano
|
V posebni posodi čvrsto stepemo sladko smetano in jo ročno vmešamo v mešanico borovnic in mascarpone sira. |
10
Končano
|
Navodila za pripravo jagodne kremeLističe želatine namočimo v hladni vodi za 10minut. Nato jih ožamemo in skupaj z 2 jedilnima žlicama jogurta raztopimo nad soparo. |
11
Končano
|
Želatino nato primešamo k ostalemu jogurtu. Vmešamo še sladkor v prahu. |
12
Končano
|
Jagode narežemo na manjše koščke (0.5cm) in jih vmešamo v jogurt. |
13
Končano
|
V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano in jo ročno primešamo v jogurt. |
14
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba.Pekač ob strani obložimo z acetatno folijo in vanj položimo ohlajen biskvit. |
15
Končano
|
Biskvit namočimo s prekuhano in ohlajeno sladko vodo (cca. 1dl vode, 1-2 čajni žlički sladkorja). |
16
Končano
|
Namočen biskvit prelijemo s polovico borovničeve kreme. Kremo poravnamo, nato torto hladimo v hladilniku 20-30min oz. dokler se borovničeva krema ne strdi. |
17
Končano
|
Strjeno borovničevo kremo prelijemo z jagodno kremo in torto ponovno ohladimo v hladilniku (20-30min), da se krema po vrhu nekoliko strdi. |
18
Končano
|
Ohlajeno jagodno kremo nato prelijemo še z drugo polovico borovničeve kreme. Kremo poravnamo in torto postavimo v hladilnik. |
19
Končano
|
Hladimo vsaj 8ur pred postrežbo. |
20
Končano
|
Ohlajeno tortico po želji še okrasimo, razrežemo in postrežemo. |