Sestavine
-
Piškotno testo
-
200g Maslo sobne temperature
-
1 Jajca M
-
100g Sladkor v prahu
-
1 Vaniljin sladkor
-
220g Gladka moka
-
30g Kakav v prahu
-
Čokolada za dekoracijo
-
150g Bela čokolada
-
10g Čokolada za kuhanje
-
ščep (3g) Kokosovo olje
-
10g Temna čokolada (vsaj 70% kakava)
-
Dodatno (po želji)
-
Rdeča barva v prahu
Navodila
Teli piškotni ježki so narejeni po inspiraciji iz Instagrama. Ko sem jih videla sem se vanje zaljubila na prvi pogled. Seveda sem recept zanje oblikovala sama, izgled pa so podedovali po Instagramčkih. Nastavek za brizganje teh piškotov se mi že nekaj let neuporabljen valja po predalu. In končno je prišel čas, da ga dejansko tudi uporabim. Številko in sliko nastavka najdete spodaj v navodilih za pripravo.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Moji piškotni ježki so sestavljeni iz brizganega kakavovega piškotnega testa.
Testo brizgajte takoj, ko ga pripravite. Zanj uporabite sestavine sobne temperature. Če testo ne gre iz vrečke je prehladno. Ker se marsikdo od nas prvič srečuje z uporabo takšnega nastavka naj vas potolažim, da sem ena izmed vas. Kar nekaj časa sem porabila, da sem našla najlažji in najbolj učinkovit način. Poskusila sem vse od polaganja nastavka na podlago do vrtenja ob dvigovanju navzgor. Zame se je kot najboljše izpostavilo sledeče: piškote brizgamo tako, da vrh nastavka držimo približno 2-3mm od podlage. S pritiskom na vrečko iztisnemo nekaj testa. Ko nabrizgano testo doseže podlago, pritisk popustimo in dresirno vrečko počasi dvignemo navpično navzgor. Pri tem so piškoti ravno prav debeli in enakomerni.

V sredini so ježki zapolnjeni s pretežno belim čokoladnim polnilom, ki sem mu dodala malce čokolade za kuhanje.
Tako je polnilo ravno prave bež barve. Spodaj v navodilih boste opazili nekoliko neobičajen postopek topljenja čokolade. Gre za enostaven način temperiranja čokolade brez pripomočkov. Tako raztopljena čokolada se na sobni temperaturi posuši in se kasneje ne topi in ne packa.
Ostale podrobnosti kot so nosek, ušeska in oči sem nabrizgala s temno čokolado.
Topljenje le te je narejeno po najbolj vrhunskem pekovskem postopku- vrečka, čokolada in utapljanje v vodi. 🙂 Ker gre za res majhno količino čokolade, je takšno “švercanje” več kot priročno.
Količine v receptu zadostujejo za približno 30 ježkov.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
|
1
Končano
|
Navodila za pripravo piškotnega testaVse sestavine za testo naj bojo sobne temperature! |
|
2
Končano
|
|
|
3
Končano
|
|
|
4
Končano
|
|
|
5
Končano
|
|
|
6
Končano
|
|
|
7
Končano
|
Navodila za pripravo čokolade110g bele čokolade raztopimo nad soparo. Raztopljeno čokolado vzamemo iznad sopare in ji dodamo preostalih 40g bele čokolade, 10g čokolade za kuhanje in kokosovo maščobo. Vse skupaj mešamo dokler se vsa čokolada popolnoma ne raztopi. Mešanico čokolade nato nad soparo segrevamo še cca. 30 sekund. Odstavimo in premešamo. Prelijemo v dresirno vrečko in na vrhu odrežemo manjšo luknjico. |
|
8
Končano
|
|
|
9
Končano
|
Dekoriranje, hlajenje in postrežba |
|
10
Končano
|
|
|
11
Končano
|
|
|
12
Končano
|
|
|
13
Končano
|
|
|
14
Končano
|
Piškoti so nato pripravljeni za serviranje. Hranite jih lahko tudi v dobro zaprti kovinski škatli v hladnem prostoru (shramba). |








