Sestavine
-
Biskvit
-
4 Jajca M
-
200g Sladkor
-
0.5dl Olje
-
80ml Voda
-
190g Gladka moka
-
50g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
-
7g Pecilni prašek
-
Breskov disk
-
500g Breskve
-
3 jedilne žlice Breskov kompot
-
po okusu Sladkor
-
6.5 Listi želatine
-
Jagodni mousse
-
370g Jagode
-
80g Sladkor
-
1dl Jogurt 3,2%
-
4 Listi želatine
-
4dl Sladka smetana
-
Količina reduciranjega jagodnega pireja
-
1.5dl Jagodni pire
-
Vlaženje biskvita
-
180ml Voda
-
0.5 čajne žlice Vaniljeva aroma
-
5g Sladkor
Navodila
Jagodno breskova torta je lahka, osvežilna in puhasta kot oblaček. V njej se prepletata okusa jagod in breskev, dopolnjujeta ju še jogurt in vanilija. Postopek priprave vključuje nekaj tehnik priprave, ki so marsikomu neznane. Da se boste recepta kljub temu lahko lotili s pogumom in veseljem, sem se potrudila vse skupaj čim bolj natančno obrazložiti in opozoriti na morebitne spodrsljaje. Če se boste med pripravo strogo držali postopka in vseh nasvetov, bo tortica zagotovo uspela.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Biskvit je mehek, lahek in puhast, a kljub temu dovolj stabilen, da torto lepo drži skupaj.
Pečemo ga vsega naenkrat in nato ohlajenega razrežemo na 3 plasti. Če imate pekač visok manj kot 7cm si ga dodatno povišajte tako, da ga z zunanje strani okrog ovijete v trak papirja za peko. Zgoraj in spodaj ga zapnite skupaj s kovinsko sponko za papir, da se med peko ne bo razprl. Biskvit je namenoma nekoliko višji, saj imam sama raje malo več maneverskega prostora za rezanje lepih in ravnih plasti. Če se bo biskvit med peko na sredini bolj napihnil v hribček, ga boste imeli še vseeno dovolj za rezanje plasti, ki jih potrebujete za torto. Čas peke prilagodite svoji pečici in velikosti pekača. Če je biskvit pečen preverite z zobotrebcem. Tudi po tem, ko je zobotrebec čist, biskvit pecite še nekaj minutk. Če biskvit po tem, ko ga vzamete iz pečice na sredini potone, ni bil dovolj pečen.
Breskov disk je narejen iz breskev iz kompota.
Moj kompot je bol dovolj sladek, zato ga nisem dodatno sladkala. Če se vam bo zdel brekov pire premalo sladek, ga lahko po okusu dodatno posladkate. Ker boste potrebovali dva diska, bo v primeru, da imate samo en obroč priprava trajala malce dlje časa. Strjevanje diska lahko sicer pospešite s hlajenjem v skrinji. Če disk zamrzne ga pred vstavljanjem v torto odmrznite v hladilniku. Če se pri tem zarosi pa ga, pred vstavljanjem v torto dobro popivnajte s papirnato brisačko.
Jagodni mousse je narejen na osnovi reduciranega jagodnega pireja.
Priprava reduciranega pireja je podobna pripravi domače marmelade. Bistvo takega načina priprave je, da okus in aromo večje količine jagod napokamo v manjšo končno količino, ki ne razvodeni moussa. To dosežemo s kuhanjem med katerim voda iz pireja izhlapi, ostane pa ves okus, aroma in sladkost jagod. Med kuhanjem pire večkrat premešajte. Gostejši, ko postaja, bolj pogosto ga je treba mešati, da se ne prismodi. Ob koncu kuhanja, ko je pire že zelo gost bodite previdni, ker med vretjem lahko šprica naokrog. Temperaturo kuhanja zmanjšujte sproti- Na začetku lahko pire vrete na visoki temperaturi, bolj ko se bo pire gostil, bolj bo potrebno zmanjšati temperaturo kuhanja.
Reduciranje traja približno 20-25minut. Čas naj bo le vodilo in ne pravilo. Ko se vam bo zdelo, da je pire približno dovolj reduciran, količino izmerite tako, da ga prelijete v merilno posodico. Če je pireja še vedno preveč ga prelijte nazaj v kozico in po potrebi kuhajte še nekaj minut. Za pripravo torte z originalnimi količinami v receptu potrebujete 1.5dl reduciranega pireja.
Da se boste pri povečevanju ali zmanjševanju količin za večje oz. manjše pekače lažje znašli sem na konec sestavin zapisala tudi količino reduciranega pireja, ki ga potrebujete. Tako vam bo ob povečanju/zmanjšanju sestavin preračunalo tudi točno količino reduciranega pireja, ki ga boste potrebovali za določeno velikost torte.
Količine v receptu zadostujejo za pekač premera 20cm oz. 12kosov. Jagodno breskova torta je visoka 11.5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
NAVODILA ZA PRIPRAVO BISKVITARumenjake ločimo od beljakov |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Biskvit pečemo na 180°približno 45-50min. |
8
Končano
|
|
9
Končano
|
Navodila za pripravo breskovega diskaBreskve v sekljalniku ali blenderju zmeljemo v čim bolj gladek pire. Prelijemo v kozico, primešamo kompot in po okusu dodamo še sladkor. Segrevamo na štedilniku do vretja. Ko pire zavre ga odstavimo in mu primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pire pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi do hladnega in še vedno tekočega. |
10
Končano
|
Tortni obod, ki je 4 cm manjšega premera od torte spodaj tesno obložimo s prozorno folijo za živila. Folijo na obroč zatesnimo z elastiko. Vanj vlijemo polovico breskovega pireja in hladimo v hladilniku, da se pire strdi. Strjen disk z nožem odstranimo od roba in odstranimo obod. Disk skupaj s folijo do uporabe hranimo v hladilniku. Postopek ponovimo še z drugo polovico pireja. Na koncu morata nastati dva enako velika in približno enako debela diska. |
11
Končano
|
Navodila za pripravo jagodnega moussa |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
|
16
Končano
|
|
17
Končano
|
Polovico jagodnega moussa nadevamo v dresirno vrečko z večjo okroglo luknjo. |
18
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
19
Končano
|
|
20
Končano
|
|
21
Končano
|
|
22
Končano
|
|
23
Končano
|
|
24
Končano
|
Z ohlajene torte odstranimo obod in avetatno folijo, torto po želji še okrasimo ali obmažemo. |