0 0
Jagodno breskova torta

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskvit
4 Jajca M
200g Sladkor
0.5dl Olje
80ml Voda
190g Gladka moka
50g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
7g Pecilni prašek
Breskov disk
500g Breskve
3 jedilne žlice Breskov kompot
po okusu Sladkor
6.5 Listi želatine
Jagodni mousse
370g Jagode
80g Sladkor
1dl Jogurt 3,2%
4 Listi želatine
4dl Sladka smetana
Količina reduciranjega jagodnega pireja
1.5dl Jagodni pire
Vlaženje biskvita
180ml Voda
0.5 čajne žlice Vaniljeva aroma
5g Sladkor

Jagodno breskova torta

  • Sestavine za 12 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskvit

  • Breskov disk

  • Jagodni mousse

  • Količina reduciranjega jagodnega pireja

  • Vlaženje biskvita

Navodila

Deli

Jagodno breskova torta je lahka, osvežilna in puhasta kot oblaček. V njej se prepletata okusa jagod in breskev, dopolnjujeta ju še jogurt in vanilija. Postopek priprave vključuje nekaj tehnik priprave, ki so marsikomu neznane. Da se boste recepta kljub temu lahko lotili s pogumom in veseljem, sem se potrudila vse skupaj čim bolj natančno obrazložiti in opozoriti na morebitne spodrsljaje. Če se boste med pripravo strogo držali postopka in vseh nasvetov, bo tortica zagotovo uspela.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Biskvit je mehek, lahek in puhast, a kljub temu dovolj stabilen, da torto lepo drži skupaj.

Pečemo ga vsega naenkrat in nato ohlajenega razrežemo na 3 plasti. Če imate pekač visok manj kot 7cm si ga dodatno povišajte tako, da ga z zunanje strani okrog ovijete v trak papirja za peko. Zgoraj in spodaj ga zapnite skupaj s kovinsko sponko za papir, da se med peko ne bo razprl. Biskvit je namenoma nekoliko višji, saj imam sama raje malo več maneverskega prostora za rezanje lepih in ravnih plasti.  Če se bo biskvit med peko na sredini bolj napihnil v hribček, ga boste imeli še vseeno dovolj za rezanje plasti, ki jih potrebujete za torto. Čas peke prilagodite svoji pečici in velikosti pekača. Če je biskvit pečen preverite z zobotrebcem. Tudi po tem, ko je zobotrebec čist, biskvit pecite še nekaj minutk. Če biskvit po tem, ko ga vzamete iz pečice na sredini potone, ni bil dovolj pečen.

Breskov disk je narejen iz breskev iz kompota.

Moj kompot je bol dovolj sladek, zato ga nisem dodatno sladkala. Če se vam bo zdel brekov pire premalo sladek, ga lahko po okusu dodatno posladkate. Ker boste potrebovali dva diska, bo v primeru, da imate samo en obroč priprava trajala malce dlje časa. Strjevanje diska lahko sicer pospešite s hlajenjem v skrinji. Če disk zamrzne ga pred vstavljanjem v torto odmrznite v hladilniku. Če se pri tem zarosi pa ga, pred vstavljanjem v torto dobro popivnajte s papirnato brisačko.

Jagodni mousse je narejen na osnovi reduciranega jagodnega pireja.

Priprava reduciranega pireja je podobna pripravi domače marmelade. Bistvo takega načina priprave je, da okus in aromo večje količine jagod napokamo v manjšo končno količino, ki ne razvodeni moussa. To dosežemo s kuhanjem med katerim voda iz pireja izhlapi, ostane pa ves okus, aroma in sladkost jagod. Med kuhanjem pire večkrat premešajte. Gostejši, ko postaja, bolj pogosto ga je treba mešati, da se ne prismodi. Ob koncu kuhanja, ko je pire že zelo gost bodite previdni, ker med vretjem lahko šprica naokrog. Temperaturo kuhanja zmanjšujte sproti- Na začetku lahko pire vrete na visoki temperaturi, bolj ko se bo pire gostil, bolj bo potrebno zmanjšati temperaturo kuhanja.

Reduciranje traja približno 20-25minut. Čas naj bo le vodilo in ne pravilo. Ko se vam bo zdelo, da je pire približno dovolj reduciran, količino izmerite tako, da ga prelijete v merilno posodico. Če je pireja še vedno preveč ga prelijte nazaj v kozico in po potrebi kuhajte še nekaj minut. Za pripravo torte z originalnimi količinami v receptu potrebujete 1.5dl reduciranega pireja.

Da se boste pri povečevanju ali zmanjševanju količin za večje oz. manjše pekače lažje znašli sem na konec sestavin zapisala tudi količino reduciranega pireja, ki ga potrebujete. Tako vam bo ob povečanju/zmanjšanju sestavin preračunalo tudi točno količino reduciranega pireja, ki ga boste potrebovali za določeno velikost torte.

Količine v receptu zadostujejo za pekač premera 20cm oz. 12kosov. Jagodno breskova torta je visoka 11.5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

NAVODILA ZA PRIPRAVO BISKVITA

Rumenjake ločimo od beljakov

2
Končano

Beljake s polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg

3
Končano

V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in drugo polovico sladkorja. Ko rumenjaki narastejo in postanejo čvrsti jim med stepanjem počasi prilivamo olje in stepamo, da se popolnoma vmeša. Prilijemo še mleko in premešamo.

4
Končano

V ločeni posodi zmešamo skupaj moko, škrob in pecilni prašek. Čez cedilo presejemo v rumenjakovo mešanico in vse skupaj stepemo v gladko zmes brez grudic.

5
Končano

Dodamo še beljakov sneg in ga ročno narahlo vmešamo, da dobimo puhasto in enakomerno vmešano biskvitno maso.

6
Končano

Dno tortnega pekača obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo biskvitno maso. Najprej jo razporedimo po pekaču in jo nato z lopatko od sredine malce povlečemo proti robovom pekača (slika). Pekač mora biti visok vsaj 7cm. Za nižje pekače preberite nasvete v tekstu na začetku recepta. :)

7
Končano

Biskvit pečemo na 180°približno 45-50min.

8
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Ko je ohlajen ga z nožem nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača. Po dolgem ga prerežemo na 3 plasti debeline približno 2-2.5cm.

9
Končano

Navodila za pripravo breskovega diska

Breskve v sekljalniku ali blenderju zmeljemo v čim bolj gladek pire. Prelijemo v kozico, primešamo kompot in po okusu dodamo še sladkor. Segrevamo na štedilniku do vretja. Ko pire zavre ga odstavimo in mu primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pire pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi do hladnega in še vedno tekočega.

10
Končano

Tortni obod, ki je 4 cm manjšega premera od torte spodaj tesno obložimo s prozorno folijo za živila. Folijo na obroč zatesnimo z elastiko. Vanj vlijemo polovico breskovega pireja in hladimo v hladilniku, da se pire strdi. Strjen disk z nožem odstranimo od roba in odstranimo obod. Disk skupaj s folijo do uporabe hranimo v hladilniku. Postopek ponovimo še z drugo polovico pireja. Na koncu morata nastati dva enako velika in približno enako debela diska.

11
Končano

Navodila za pripravo jagodnega moussa

Jagode v sekljalniku ali blenderju zmeljemo v čim bolj gladek pire. Prelijemo jih v kozico, jim dodamo sladkor in segrevamo na štedilniku.

12
Končano

Jagodni pire zavremo in ga pustimo vreti približno 20-25minut. Vremo dokler se celotna količina jagodnega pireja ne reducira na količino 1.5dl (če količine v receptu večate ali manjšate količino uskladite s količino reduciranega jagodnega pireja, ki je preračunana v okvirčku s sestavinami).

13
Končano

Reduciran jagodni pire prelijemo na krožnik, ga zgoraj pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površja. Ohladimo v hladilniku do hladnega.

14
Končano

V ločeno posodo vlijemo jogurt. Odvzamemo žlico jogurta, mu dodamo namočene in ožete lističe želatine in jih raztopimo nad soparo. Premešamo ter ob neprestanem mešanju vlijemo v preostali jogurt.

15
Končano

K jogurtu dodamo ohlajen reduciran jagodni pire in vse skupaj dobro premešamo.

16
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano in jo ročno narahlo primešamo k jagodni mešanici z jogurtom, da nastane enakomeren in puhast jagodni mousse. Ker so vsake jagode drugačno sladke mousse poskusite. Po potrebi mu ročno vmešajte sladkor v prahu.

17
Končano

Polovico jagodnega moussa nadevamo v dresirno vrečko z večjo okroglo luknjo.

18
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Obod pekača obložimo z acetatno folijo in vanj položimo prvo plast biskvita. Biskvit navlažimo s prekuhano in oglajeno sladko vodo.

19
Končano

Na sredino biskvita nabrizgamo za približno 1 jedilno žlico jagodnega moussa in ga na tanko razmažemo po sredini biskvita v velikosti diska.

20
Končano

Na tanko plast moussa (na sredino torte) previdno obrnemo okrog breskov disk. Odstranimo folijo.

21
Končano

Z dresirno vrečko okrog diska tesno nabrizgamo jagodni mousse. Nato nabrizgamo še po vrhu diska, da porabimo polovico moussa. Razmažemo in zgoraj čim bolj poravnamo.

22
Končano

Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in ga nežno malce potisnemo navzdol, da se oprime spodnje plasti. Biskvit namočimo in ponovimo postopek še z drugo polovico jagodnega moussa, drugim sikom in zadnjo plastjo biskvita.

23
Končano

Torto zgoraj še pokrijemo s prozorno folijo za živila in jo hladimo v hladilniku vsaj 10ur pred postrežbo.

24
Končano

Z ohlajene torte odstranimo obod in avetatno folijo, torto po želji še okrasimo ali obmažemo.

Pelicious

Toblerone torta recept naslovna slika
Prejšnji
Toblerone torta
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Naslednji
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži
Toblerone torta recept naslovna slika
Prejšnji
Toblerone torta
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži recept naslovna slika
Naslednji
Sočno pecivo s kremnim sirčkom in gozdnimi sadeži
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here