0 0
Jesenska torta

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Lešnikov biskvit
2 Jajca L
60g Sladkor
40g Gladka moka
40g Mleti lešniki
Vaniljeva krema
3.5dl Mleko
1 Bourbon vanilija puding v prahu
100g Sladkor
2 Rumenjaki
3.5 Listi želatine
2dl Sladka smetana
Makov biskvit
2 Beljaki
60g Sladkor
30g Gladka moka
0.25 Pecilni prašek
10g Mleti mak
2 jedilne žlice Olje
Karamelni mousse
1dl Sladka smetana
100g Dulce de leche namaz
3 Listi želatine
2.5dl Sladka smetana
Jabolčni preliv
4 jedilne žlice Limonin sok
130g Očiščena in razkoščičena jabolka
1 Vaniljin sladkor
10g Sladkor
2.5dl Voda
3.5 Listi želatine

Jesenska torta

  • Sestavine za 8 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Lešnikov biskvit

  • Vaniljeva krema

  • Makov biskvit

  • Karamelni mousse

  • Jabolčni preliv

Navodila

Deli

Jesenska torta je polna tistih pravih sezonskih okusov.

Lešniki, rum, vanilja, mak, karamela in jabolka se povezujejo v popolno sladico, ki se ob hladnih jesenskih večerih usede naravnost v srce. ?

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Podložena je z lešnikovim biskvitom, nasočenim z aromatično sladko rumovo vodo.

Sledi plast vaniljeve kreme, pripravljene s pudingom burbonske vanilje. Za bolj kremasto strukturo pa poskrbijo dodani rumenjaki.

Sledi plast nežnega in puhastega beljakovega biskvita z makom. Ta biskvit je že sam po sebi zelo mehak in sočen, zato ga v torti nisem posebej nasočila. Sicer ga po želji lahko tudi nasočite s sladko vodo, jabolčnim kompotom ali rumovo sladko vodo.

Makov biskvit je oblit in prelit s karamelnim moussem. Za popoln karamelni okus poskrbi Dulce de leche namaz.

Na vrhu tortice je še preliv s koščki jabolk. Ker so jabolka namočena v limoninem soku, ne potemnijo. Preliv pa ohrani lepo rumeno- zeleno barvo. Za pripravo preliva lahko uporabite katero koli vrsto jabolk. Sama sem ga pripravila z jabolki zlati delišes. Kot pri vseh receptih s svežim sadjem vam tudi tokrat svetujem, da jabolka poskusite in po potrebi prilagodite količino sladkorja v receptu.

Količine v receptu zadostujejo za tortico premera 20cm oz. 8 kosov. Jesenska torta je visoka 8cm.

Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo lešnikovega biskvita

Jajca in sladkor penast stepamo približno 5minut, da jajca penasto narastejo.

2
Končano

V jajca čez cedilo presejemo gladko moko. Ročno narahlo vmešamo. Dodamo še lešnike in jih ročno vmešamo, da dobimo puhasto in enakomerno vmešano biskvitno maso.

3
Končano

Tortni pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo biskvitno maso. Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo na 180°približno 15minut.

4
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit z nožem previdno odstranimo od roba in ga vzamemo iz pekača.

5
Končano

Navodila za pripravo vaniljeve kreme

1.5dl mleka, puding, sladkor in rumenjake stepemo skupaj v enakomerno mešanico brez grudic.

6
Končano

Preostalo mleko vlijemo v kozico in ga segrejemo na štedilniku do vretja.

7
Končano

Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob neprestanem mešanju vanj vlijemo pudingovo mešanico.

8
Končano

Kuhamo na nizki temperaturi, da se krema popolnoma zgosti. Med kuhanjem kremo ves čas mešamo.

9
Končano

Kuhano kremo takoj prelijemo v drugo posodo, ji primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine ter jo po vrhu pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se folija dotika površine kreme. Pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi.

10
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano.

11
Končano

Z ohlajene kreme odstranimo folijo in kremo premiksamo, da se ta ponovno utekočini. Prilijemo jo k stepeni sladki smetani in jo narahlo ročno vmešamo v enakomerno in penasto kremo.

12
Končano

Navodila za pripravo makovega biskvita

Beljake s sladkorjem stepemo v srednje čvrst sneg. Sneg je prave strukture takrat, ko je mazljiv (ne pretrd in ne premehek) in na metlicah oblikuje vršičke, ki ob tresenju še vedno bingljajo.

13
Končano

V ločeni posodi zmešamo skupaj moko in pecilni prašek in mešanico čez cedilo presejemo v beljakov sneg. S krožnimi gibi z metlico narahlo ročno vmešamo do gladkega.

14
Končano

Nato dodamo mleti mak in zopet narahlo ročno vmešamo s krožnimi gibi.

15
Končano

Na koncu prilijemo še olje ter zopet narahlo ročno vmešamo, da nastane lahka, penasta in enakomerno vmešana biskvitna masa.

16
Končano

Dno pekača, ki je 4cm manjšega premera od torte obložimo s papirjem za peko. Biskvitno maso prelijemo v pekač in jo čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču.

17
Končano

Pečemo na 180° približno 15min.

18
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit z nožem previdno odstranimo od roba in ga vzamemo iz pekača.

19
Končano

Navodila za pripravo karamelnega moussa

Dulce de leche namaz damo v posodo.

20
Končano

Sladko smetano segrejemo na štedilniku do vretja in jo prelijemo čez namaz. Zmešamo v enakomerno mešanico. Dodamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine ter jih vmešamo da se želatina raztopi. Pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi.

21
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano. Prilijemo ohlajeno dulce de leche mešanico (biti mora na otip hladna in še vedno tekoča). Ročno narahlo vmešamo v enakomerno puhasto mešanico.

22
Končano

Navodila za pripravo jabolčnega preliva

Limonin sok zlijemo v posodico. Jabolka olupimo, razkoščičimo in narežemo na manjše kocke (največ 0.5cm x 0.5cm). Koščke jabolk sproti polagamo v posodico z limoninim sokom in vsakič premešamo, da se vsa jabolka namočijo. Jabolka namočena v limoninem soku ne bojo porjavela.

23
Končano

Koščke jabolk nato pretresemo v kozico, jim dodamo vaniljev sladkor, sladkor in prilijemo vodo. Kuhamo na štedilniku. Ko jabolka zavrejo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še približno 10minut, da se jabolka lepo zmehčajo.

24
Končano

Odstavimo, vmešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se preliv na sobni temperaturi popolnoma ohladi.

25
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Tortni obod obložimo z acetatno folijo. Vanj položimo lešnikov biskvit in ga namočimo s prekuhano in ohlajeno sladko rumovo vodo (približno 1dl vode, 0.5 čajne žličke sladkorja in nekaj kapljic ruma).

26
Končano

Lešnikov biskvit prelijemo z vaniljevo kremo in jo čim bolj enakomerno poravnamo. Na sredino nežno položimo makov biskvit in ga čisto narahlo malce potisnemo navzdol, da se lepo oprime vaniljeve kreme. Hladimo v hladilniku približno 15minut oz. toliko časa, da se krema po vrhu strdi.

27
Končano

Ohlajeno prelijemo s karamelnim moussem. Hladimo v hladilniku približno 45min oz. toliko časa, da se karamelna krema popolnoma strdi.

28
Končano

Koščke jabolk z žlico poberemo iz preliva in jih nežno položimo na strjen karamelni mousse. Koščke enakomerno razporedimo po celotni površini. Nato previdno prelijemo še s tekočino iz preliva.

29
Končano

Tortico hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo.

30
Končano

Z ohlajene torte odstranimo obod pekača in acetatno folijo. Po želji še okrasimo.

31
Končano

Razrežemo in postrežemo.

Pelicious

Masleni piškoti s čokolado naslovna slika recept
Prejšnji
Masleni piškoti s čokolado
Kocke mascarpone gozdiček recept naslovna slika
Naslednji
Kocke mascarpone gozdiček
Masleni piškoti s čokolado naslovna slika recept
Prejšnji
Masleni piškoti s čokolado
Kocke mascarpone gozdiček recept naslovna slika
Naslednji
Kocke mascarpone gozdiček

Dva Komentarja Skrij komentarje

Komentiraj