Sestavine
-
Biskvit
-
3 Jajca L
-
1 Vaniljin sladkor
-
90g Sladkor
-
90g Gladka moka
-
4g Pecilni prašek
-
5dl Vaniljevo alpsko mleko
-
120g Sladkor
-
1 Čokoladni puding v prahu
-
50g Kakav v prahu
-
20g Ostra moka
-
4 Rumenjaki
-
1 jedilna žlica Rum
-
250g Maslo sobne temperature
-
Piškoti
-
210g (približno) Jaffa piškoti
-
Vaniljev mousse
-
1.5dl Vaniljevo alpsko mleko
-
30g Sladkor
-
10g Burbon vanilija sladkor
-
2.5 Listi želatine
-
2.5dl Sladka smetana
-
Pomarančni preliv
-
4dl Sveže stisnjen pomarančni sok
-
10g (oz. po okusu) Sladkor
-
10g Pomarančni sladkor
-
5.5 Listi želatine
Navodila
Kremne rezine z Jaffa piškoti so sočne, osvežilne, puhaste in hkrati kremaste. V njih se prepletajo okusi čokolade, vanilije in pomaranče. So odlična ideja za domačo sladico. Brez skrbi jih lahko pripravite tudi za praznovanja in jih dodate na pladnje z drugimi sladicami. So namreč dokaj odporne na sobno temperaturo, zato brez težav na mizi stojijo tudi več ur.
Sestavljene so iz petih plasti- biskvita, čokoladne kreme, Jaffa piškotov, vaniljevega moussa in pomarančnega želeja.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Biskvit je pripravljen po klasičnem postopku. Po želji ga lahko med sestavljanjem rezin tudi namočite s sladko vodo. Po okusu ji lahko dodate tudi kapljico, dve ali 10 ruma. 🙂
Čokoladna krema je božansko kremaste strukture in polnega čokoladnega okusa. Osnova zanjo je puding, ki ga je potrebno skuhati in ohladiti. Ker hlajenje traja malo dlje časa, vam priporočam, da od vseh komponent sladice najprej skuhate puding. Med tem ko se bo hladil boste imeli čas pripraviti vse ostalo. Puding hladite na sobni temperaturi ali v malo hladnejši shrambi. Odsvetujem pa vam hlajenje v hladilniku in hlajenje zunaj kadar je zunaj manj kot 15°. Maslo in puding morata biti enake temperature preden ju zmešate skupaj. Sicer se krema hitro zasiri. Krema vsebuje tudi malo ruma, ki okus zelo lepo dopolni. Če ruma ne marate, ga lahko brez skrbi izpustite iz recepta ali ga po okusu nadomestite s kakšnim drugim likerjem.
Jaffa piškote na čokoladno kremo zlagajte tako, da bo biskvitna stran obrnjena navzdol. Ko jih boste zlagali v pekač imejte v mislih kje boste kremne rezine na koncu razrezali. Piškote nato zlagajte tako, da boste kasneje zarezali sladico nekje na sredini piškota. Če Jaffa piškote le zložite od roba do roba enega zraven drugega se pri določenih velikostih izrezanih rezin lahko zgodi, da bojo rezine rezane ravno na tisti črni med piškoti. Pri tako rezanih rezinah se piškoti kasneje v prerezu ne bojo videli. Sama zato raje že med sestavljanjem načrtujem kje bo sladica zarezana in po potrebi piškote med zlaganjem raje malce zamaknem.
Vaniljev mousse je božansko lahek in puhast. Enako kot čokoladno kremo, sem tudi mousse pripravila z alpskim mlekom z okusom vanilije. Po želji ga lahko v obojem zamenjate z navadnim mlekom kateremu dodate nekaj več bourbon vanilija sladkorja, vaniljeve arome ali paste. Vaniljevo mleko je tudi malce posladkano. Zato v primeru, da uporabljate navadno mleko tega po potrebi še dodatno posladkajte.
Pomaranačni preliv je narejen iz sveže stisnjenega pomarančnega soka. Za dodatno aromo sem mu dodala še pomarančni sladkor. Kot vedno pri receptih s svežim sadjem, vam tudi tokrat priporočam, da sok kljub količinam v receptu raje sladkate po okusu. Na mousse pa ga vlivajte ohlajenega, ko bo mousse strjen.
Količine v receptu zadostujejo za pekač velikosti 20x 30cm oz. za približno 20 podolgovatih rezin.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
Pečemo na 180° približno 12-15min. |
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne kreme |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
|
10
Končano
|
|
11
Končano
|
Navodila za pripravo vaniljevega moussaVaniljino mleko, sladkor in bourbon vanilja sladkor segrejemo na štedilniku, da se sladkor raztopi. Mleko lahko segrejete tudi v mikrovalovni pečici. Vročemu mleku primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine. Na sobni temperaturi pustimo, da se do konca ohladi. (biti mora na otip hladno in še vedno tekoče. |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
Navodila za pripravo pomarančnega prelivaPomaranče ožamemo in sok precedimo. Prelijemo ga v kozico, mu dodamo sladkor in pomarančni sladkor ter segrevamo na štedilniku, da se sladkor raztopi. |
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
16
Končano
|
|
17
Končano
|
|
18
Končano
|
|
19
Končano
|
|
20
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 8ur pred postrežbo, najbolje čez noč. |
21
Končano
|
Ohlajeno razrežemo na podolgovate rezine ali kocke, po želji še okrasimo in postrežemo. |