Sestavine
-
Makov biskvit
-
3 Beljaki
-
65g Sladkor
-
60g Mleti mak
-
4 jedilne žlice (40ml) Olje
-
Makova krema
-
250g Mleti mak
-
120g Sladkor
-
3 Rumenjaki
-
40g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
-
50g Ostra moka
-
3.5dl Mleko
-
30g Maslo
-
Jagodni žele
-
450g Jagode
-
40g Sladkor
-
3 jedilne žlice (30ml) Voda
-
6 Listi želatine
-
Krema z okusom bele čokolade
-
6dl Mleko
-
75g Puding v prahu z okusom bele čokolade
-
100g Sladkor
-
3 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Preliv
-
100g Bela čokolada
-
1.5dl Sladka smetana
-
1.5 Listi želatine
Navodila
Ko sem dobila idejo za makove kocke z jagodami in belo čokolado se mi še sanjalo ni, da bo kombinacija okusov tako dobro pasala skupaj.
Mak običajno najdemo v krhkih sladicah, raznih pecivih, pogosto se uporablja tudi kot nadev za potice in pite. Redko pa najdemo recepte z makom v kremnih rezinah. Tokrat je moje eksperimentiranje obrodilo božanske sadove.
Makove kocke z jagodami in belo čokolado so sestavljene iz 5 plasti.
Podložene so z mehkih in puhastim beljakovim biskvitom z makom. Na biskvitu je gosta makova krema podobna makovemu pudingu. Nad makovo kremo je jagodni žele. Ta je prekrit s kremo z okusom bele čokolade. Na vrhu je svetleč preliv iz bele čokolade.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik)
Kljub temu, da 5 plasti zveni zapleteno, so dokaj enostavne za pripravo.
Da se ne bi nič zapletlo, vam svetujem naslednje:
Mak pred uporabo (tako za biskvit, kot tudi za makovo kremo) še enkrat zmeljete v mlinčku za kavo (tudi, če kupite že mletega). Mak je po navadi mlet dokaj grobo. Sladice imajo veliko boljši okus, če ga zmeljete do drobnega.
Ko makovo kremo premažete čez biskvit jo dobro ohladite preden na njo zlijete žele. Krema mora biti hladna, da želeja zgoraj ne bo topila. Na vrhu se mora narediti skorjica, ki bo žele držala na sebi tako, da se ta ne bo vpil v makovo kremo. Sicer je makova krema bolj mehka, vendar kadar je dovolj kuhana obdrži obliko. Če vas mehkoba kreme moti ji lahko na koncu primešate listek ali 2 želatine, ki bosta kremo držala bolj skupaj.
Pri nanašanju kreme čez žele vam svetujem, da jo v pekač nanesete v več manjših kupčkih in nato razmažete po pekaču. Če boste kremo stresli na žele v enem velikem kupu se žele lahko pod težo kupa kreme poškoduje in razpaca.5 plasti
Za pripravo kreme z okusom bele čokolade sem uporabila puding za cheesecake z okusom bele čokolade.
Recept je primeren za pekač velikosti približno 20x30cm oz. 20 podolgovatih rezin.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker vse pogosteje opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. :) |
2
Končano
|
Navodila za pripravo makovega biskvita |
3
Končano
|
Snegu nato ročno primešamo mleti mak. Najlažje ga boste vmešali z metlico. Pazite, da pri vmešavanju beljaki ne izgubijo volumna. |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Pečemo 12-15min na 175° |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Navodila za pripravo makove kreme |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Biskvit premazan z makovo kremo hladimo najprej na sobni temperaturi. Ko je krema na otip skoraj hladna prestavimo v hladilnik in hladimo približno 20 min oz. dokler se na makovi kremi ne oblikuje hladna skorjica. |
11
Končano
|
Navodila za pripravo jagodnega želejaJagode zmeljemo v pire, jim dodamo vodo in sladkor ter kuhamo na štedilniku, da se sladkor popolnoma raztopi. |
12
Končano
|
Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Žele lahko hladite na sobni temperaturi ali v hladilniku. Če ga hladite v hladilniku pazite, da ne želira. Na otip mora biti hladen vendar še vedno tekoč. |
13
Končano
|
|
14
Končano
|
Navodila za pripravo kreme4dl mleka segrejemo na štedilniku do vretja. |
15
Končano
|
V 2dl mleka zmešamo puding v prahu in sladkor. |
16
Končano
|
Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo kuhanja in vanj prelijemo mešanico pudinga, mleka in sladkorja. Kuhamo, da se puding do konca zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo. |
17
Končano
|
Kuhan puding odstavimo in mu takoj primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Kremo prelijemo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površine pudinga. Pustimo, da se na sobni temperaturi do konca ohladi. Ohlajen puding mora biti na otip hladen (ne mlačen). Če ga hladite v hladilniku bodite pozorni. Želatina v pudingu ne sme želirati. Ker je puding gost se na njem ne pozna, da je želiral. Napaka se pokaže šele, ko vanj vmešate sladko smetano, krema pa se po več urah v hladilniku ne bo strdila. |
18
Končano
|
Sladko smetano čvrsto stepemo. |
19
Končano
|
|
20
Končano
|
|
21
Končano
|
Hladimo v hladilniku približno 20min. |
22
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaBelo čokolado narežemo na manjše koščke. |
23
Končano
|
Sladko smetano segrejemo na štedilniku skoraj do vretja. Pogreto smetano zlijemo čez čokolado, pustimo približno 30 sekund, da se čokolada začne topiti. Nato ročno zmešamo, dokler se čokolada in smetana ne zenotita v gladko zmes brez grudic. Primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. |
24
Končano
|
Ohlajen preliv zlijemo čez ohlajeno pudingovo kremo. |
25
Končano
|
Hladimo vsaj 9 ur pred postrežbo. |
26
Končano
|
Ohlajeno narežemo na podolgovate rezine, po želji okrasimo in postrežemo. |