0 0
Makove kocke z jagodami in belo čokolado

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Makov biskvit
3 Beljaki
65g Sladkor
60g Mleti mak
4 jedilne žlice (40ml) Olje
Makova krema
250g Mleti mak
120g Sladkor
3 Rumenjaki
40g Jedilni škrob (Gustin, Gussnel..)
50g Ostra moka
3.5dl Mleko
30g Maslo
Jagodni žele
450g Jagode
40g Sladkor
3 jedilne žlice (30ml) Voda
6 Listi želatine
Krema z okusom bele čokolade
6dl Mleko
75g Puding v prahu z okusom bele čokolade
100g Sladkor
3 Listi želatine
2dl Sladka smetana
Preliv
100g Bela čokolada
1.5dl Sladka smetana
1.5 Listi želatine

Makove kocke z jagodami in belo čokolado

za pekač velikosti 20x30cm oz. 20 kosov

  • Sestavine za 20 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Makov biskvit

  • Makova krema

  • Jagodni žele

  • Krema z okusom bele čokolade

  • Preliv

Navodila

Deli

Ko sem dobila idejo za makove kocke z jagodami in belo čokolado se mi še sanjalo ni, da bo kombinacija okusov tako dobro pasala skupaj.

Mak običajno najdemo v krhkih sladicah, raznih pecivih, pogosto se uporablja tudi kot nadev za potice in pite. Redko pa najdemo recepte z makom v kremnih rezinah. Tokrat je moje eksperimentiranje obrodilo božanske sadove.

Makove kocke z jagodami in belo čokolado so sestavljene iz 5 plasti.

Podložene so z mehkih in puhastim beljakovim biskvitom z makom. Na biskvitu je gosta makova krema podobna makovemu pudingu. Nad makovo kremo je jagodni žele. Ta je prekrit s kremo z okusom bele čokolade. Na vrhu je svetleč preliv iz bele čokolade.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU(klik)

in FACEBOOKU(klik)

Kljub temu, da 5 plasti zveni zapleteno, so dokaj enostavne za pripravo.

Da se ne bi nič zapletlo, vam svetujem naslednje:

Mak pred uporabo (tako za biskvit, kot tudi za makovo kremo) še enkrat zmeljete v mlinčku za kavo (tudi, če kupite že mletega). Mak je po navadi mlet dokaj grobo. Sladice imajo veliko boljši okus, če ga zmeljete do drobnega.

Ko makovo kremo premažete čez biskvit jo dobro ohladite preden na njo zlijete žele. Krema mora biti hladna, da želeja zgoraj ne bo topila. Na vrhu se mora narediti skorjica, ki bo žele držala na sebi tako, da se ta ne bo vpil v makovo kremo. Sicer je makova krema bolj mehka, vendar kadar je dovolj kuhana obdrži obliko. Če vas mehkoba kreme moti ji lahko na koncu primešate listek ali 2 želatine, ki bosta kremo držala bolj skupaj.

Pri nanašanju kreme čez žele vam svetujem, da jo v pekač nanesete v več manjših kupčkih in nato razmažete po pekaču. Če boste kremo stresli na žele v enem velikem kupu se žele lahko pod težo kupa kreme poškoduje in razpaca.5 plasti

Za pripravo kreme z okusom bele čokolade sem uporabila puding za cheesecake z okusom bele čokolade.

Recept je primeren za pekač velikosti približno 20x30cm oz. 20 podolgovatih rezin.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Ker vse pogosteje opažam, da se večina "zaleti" v branje navodil preden preberete uvod v recept je to le spodbuda, da pred začetkom priprave preberete tudi zgornji opis recepta saj pogosto vsebuje pomembne podatke, trike in nasvete, ki so ključni za uspešno pripravo sladice. :)

2
Končano

Navodila za pripravo makovega biskvita

Beljake in sladkor stepemo v mehek sneg. Sneg mora biti mazljive konsistence. Oblikovati mora mehke vršičke. Ko metlice vzamete iz snega mora na njih ostati vršiček, ki ni trd temveč ob tresenju še vedno "minglja" :)

3
Končano

Snegu nato ročno primešamo mleti mak. Najlažje ga boste vmešali z metlico. Pazite, da pri vmešavanju beljaki ne izgubijo volumna.

4
Končano

Na koncu masi prilijemo še olje in ga z metlico ročno vmešamo, da dobimo enakomerno puhasto biskvitno zmes.

5
Končano

Dno pekača obložimo s papirjem za peko. Biskvitno zmes čim bolj enakomerno in naravnost razporedimo po pekaču.

6
Končano

Pečemo 12-15min na 175°

7
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi. Ohlajenega nežno odstranimo od roba pekača, ga vzamemo ven in z njega narahlo odlepimo papir za peko. Biskvit nato postavimo nazaj v pekač.

8
Končano

Navodila za pripravo makove kreme

Vse sestavine za kremo razen masla zmešamo skupaj v enakomerno mešanico.

9
Končano

Prelijemo v kozico in kuhamo na zmernem ognju, da se krema do konca zgosti. Krema mora biti gostejša od pudinga. Odstavimo, takoj vmešamo še maslo. Kremo pustimo minutko ali 2, da se nekoliko ohladi, nato jo zlijemo na biskvit in jo čim bolj enakomerno razmažemo.

10
Končano

Biskvit premazan z makovo kremo hladimo najprej na sobni temperaturi. Ko je krema na otip skoraj hladna prestavimo v hladilnik in hladimo približno 20 min oz. dokler se na makovi kremi ne oblikuje hladna skorjica.

11
Končano

Navodila za pripravo jagodnega želeja

Jagode zmeljemo v pire, jim dodamo vodo in sladkor ter kuhamo na štedilniku, da se sladkor popolnoma raztopi.

12
Končano

Odstavimo in primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Žele lahko hladite na sobni temperaturi ali v hladilniku. Če ga hladite v hladilniku pazite, da ne želira. Na otip mora biti hladen vendar še vedno tekoč.

13
Končano

Ohlajen jagodni žele nato prelijemo čez makovo kremo. Hladimo v hladilniku dokler ne želira in postane trši.

14
Končano

Navodila za pripravo kreme

4dl mleka segrejemo na štedilniku do vretja.

15
Končano

V 2dl mleka zmešamo puding v prahu in sladkor.

16
Končano

Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo kuhanja in vanj prelijemo mešanico pudinga, mleka in sladkorja. Kuhamo, da se puding do konca zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo.

17
Končano

Kuhan puding odstavimo in mu takoj primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Kremo prelijemo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površine pudinga. Pustimo, da se na sobni temperaturi do konca ohladi. Ohlajen puding mora biti na otip hladen (ne mlačen). Če ga hladite v hladilniku bodite pozorni. Želatina v pudingu ne sme želirati. Ker je puding gost se na njem ne pozna, da je želiral. Napaka se pokaže šele, ko vanj vmešate sladko smetano, krema pa se po več urah v hladilniku ne bo strdila.

18
Končano

Sladko smetano čvrsto stepemo.

19
Končano

Ohlajen puding premiksamo, da postane spet tekoč in brez grudic, nato mu ročno narahlo primešamo sladko smetano, da dobimo lahko penasto kremo.

20
Končano

Kremo enakomerno nanesemo čez ohlajen in strjen jagodni žele.

21
Končano

Hladimo v hladilniku približno 20min.

22
Končano

Navodila za pripravo preliva

Belo čokolado narežemo na manjše koščke.

23
Končano

Sladko smetano segrejemo na štedilniku skoraj do vretja. Pogreto smetano zlijemo čez čokolado, pustimo približno 30 sekund, da se čokolada začne topiti. Nato ročno zmešamo, dokler se čokolada in smetana ne zenotita v gladko zmes brez grudic. Primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

24
Končano

Ohlajen preliv zlijemo čez ohlajeno pudingovo kremo.

25
Končano

Hladimo vsaj 9 ur pred postrežbo.

26
Končano

Ohlajeno narežemo na podolgovate rezine, po želji okrasimo in postrežemo.

admin

Borovničeve rezine s skuto in grškim jogurtom recept prikazna slika
Prejšnji
Borovničeve rezine s skuto in grškim jogurtom
Oreo in Nutella torta recept naslovna slika
Naslednji
Oreo in Nutella torta
Borovničeve rezine s skuto in grškim jogurtom recept prikazna slika
Prejšnji
Borovničeve rezine s skuto in grškim jogurtom
Oreo in Nutella torta recept naslovna slika
Naslednji
Oreo in Nutella torta

Komentiraj

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here