Sestavine
-
Biskvit
-
2 Jajca L
-
50g Sladkor
-
45g Gladka moka
-
5g Kakav v prahu
-
Čokoladna plast
-
150g Čokolada za kuhanje
-
70ml Sladka smetana
-
Malinova krema
-
300g Maline
-
90g Sladkor
-
0.5dl Voda
-
6 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Pomarančna krema
-
2.5dl Sveže stisnjen pomarančni sok
-
50g Sladkor
-
6 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Preliv
-
2dl Sveže stisnjen pomarančni sok
-
5g Sladkor
-
2 Listi želatine
Navodila
Pomarančno malinova zebrasta torta je lahka, osvežilna in že na pogled privlačna tortica.
Okusa malin in pomaranč sta moja najljubša sadna kombinacija. Piko na i pa jima doda še okus temne čokolade.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Kljub posebnemu izgledu je pomarančno malinova zebrasta torta zelo enostavna za pripravo. Zebrast efekt dosežemo z izmeničnim vlivanjem pomarančne in malinove kreme. Ker je malinova krema nekoliko težja, bo med vlivanjem bolj potonila. Ko se ohladi bo v pomarančni kremi pustila lep roza vzorec, ki spominja na zebrine lise. Celoten postopek izdelave je zapisan v navodilih za pripravo spodaj.
Recept je primeren za pekač premera 20cm oz. 10 kosov. Torta je visoka 10cm. Za ostale velikosti pekačev si količine sestavin glede na število kosov lahko prilagodite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvitaJajca in sladkor stepamo 4-5min, da se jajca čvrsto spenijo in narastejo. |
2
Končano
|
Spenjenim jajcem nato primešamo še moko in kakav v prahu. Biskvitna masa mora biti enakomerno zmešana in puhasta. |
3
Končano
|
Biskvitno maso prelijemo v s papirjem za peko obložen pekač in pečemo 13-15min na 180°. |
4
Končano
|
Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača. |
5
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne plastiČokolado narežemo na čim manjše koščke. |
6
Končano
|
Sladko smetano segrejemo na štedilniku skoraj do vretja. Vročo takoj prelijemo čez narezano čokolado. Mešamo dokler se vsa čokolada v smetani ne raztopi. |
7
Končano
|
Navodila za pripravo malinove kremeMaline zmeljemo v sekljalniku in jih pretresemo v kozico. |
8
Končano
|
Malinam dodamo vodo in sladkor ter jih kuhamo na štedilniku, da se ves sladkor v malinah raztopi. Nato odstavimo s štedilnika. |
9
Končano
|
Maline nato precedimo čez cedilo tako, da na cedilu ostanejo le koščice. Pri cejenju si lahko pomagate z žlico ali lopatko tako, da malinov pire potiskate čez cedilo. |
10
Končano
|
Precejenemu malinovemu pireju dodamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Zmešamo, da se želatina stopi. Pire nato pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Hlajenje lahko pospešite tudi s hlajenjem v hladilniku, a pazite, da pire v hladilniku ne želira. Na otip mora biti hladen vendar še vedno tekoč. |
11
Končano
|
V ločeni posodi stepemo sladko smetano in jo nararahlo primešamo malinovemu pireju tako, da dobimo enakomerno in puhasto zmes. |
12
Končano
|
Navodila za pripravo pomarančne kremePomaranče ožamemo. Sok nato prelijemo čez cedilo in tako izločimo morebitne manjše peške v soku. |
13
Končano
|
Sok nato prelijemo v kozico, mu dodamo sladkor in segrejemo na štedilniku dokler se ves sladkor ne raztopi. Odstavimo. |
14
Končano
|
Soku primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo da se popolnoma ohladi. Enako kot malinov pire lahko sok hladimo tudi v hladilniku. Tudi ta mora biti na otip hladen vendar še vedno tekoč. |
15
Končano
|
V ločeni posodi stepemo sladko smetano in jo primešamo ohlajenemu pomarančnemu soku. Tudi ta zmes mora biti enakomerno zmešana in penasta. |
16
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaPomaranče ožamemo in sok precedimo. Dodamo sladkor in kuhamo, da se sladkor raztopi. Dodamo vnaprej namočene in ožete lističe želatine ter zmešamo, da se želatina raztopi. Pustimo na sobni temperaturi, da se preliv popolnoma ohladi. |
17
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežbaPekač ali tortni obroč obložimo z acetatno folijo. Vanj nato položimo ohlajen biskvit in ga po okusu namočimo s sladko vodo. |
18
Končano
|
Biskvit takoj prelijemo z vročo mešanico sladke smetane in čokolade. Enakomerno razlijemo, po potrebi razmažemo. |
19
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 1 uro oz. dokler čokoladni preliv ni do konca ohlajen. Če se preliv ob dotiku zelo lepi na prste je še vedno pretopel in bo umazal sadne kreme, ki jih boste vlivali nanj. |
20
Končano
|
Ko je čokoladni preliv dovolj ohlajen torto vzamemo iz hladilnika. Nadevamo jo s pomarančno in malinovo kremo. Kremi lahko vlivate iz lijakastih skledic ali pa si pomagate z zajemalko. |
21
Končano
|
|
22
Končano
|
Torto nato previdno prestavimo v hladilnik, da se strdi. Ko je zgoraj na otip trdna in ne več tekoča jo prelijemo še z ohlajenim prelivom. |
23
Končano
|
Dokončano torto nato hladimo v hladilniku vsaj 8 ur pred postrežbo. |
24
Končano
|
Z ohlajene torte odstranimo pekač in acetatno folijo ter jo po želji še okrasimo. |
25
Končano
|
Razrežemo in postrežemo. |