Sestavine
-
Testo
-
20g Sveži kvas
-
1dl Mleko
-
1 čajne žlice Sladkor
-
270g Moka
-
40g Sladkor
-
1 Jajca L
-
25g Maslo sobne temperature
-
10g Kisla smetana
-
1 jedilne žlice Rum
-
1 jedilne žlice Sveže stisnjen pomarančni sok
-
0.25 čajne žlice Lupina pomaranče
-
Makov nadev
-
300g Mleti mak
-
2.5dl Mleko
-
0.5dl Pinjenec
-
100g Sladkor
-
1 Jajca L
-
70g Ostra moka
-
1 jedilne žlice Cvetlični med
-
30g Maslo
Navodila
Potica je ena izmed tistih sladic, ki jih pripravljamo skoraj vsi. Sočna makova potica je moja verzija tega tradicionalnega peciva. Kot pove že ime samo je predvsem sočna. Poleg tega je tudi mehka, puhasta in taka ostane več dni.
Sestavljena je iz mehkega kvašenega testa in sočnega makovega nadeva.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Priprava potice marsikomu predstavlja poseben izziv. Tukaj zato z vami delim še nekaj dodatnih nasvetov za uspešnejšo pripravo.
Svetujem vam, da najprej pripravite nadev in šele nato zamesite testo. Makov nadev je treba skuhati zato se hladi malo dalj časa. Ko bo nadev na pol ohlajen, pričnite z mešanjem testa.
Kljub temu, da sem to zapisala tudi spodaj v navodilih, vam tukaj še enkrat polagam na srce- mak pred uporabo zmeljite, tudi če ste kupili že mletega. Kupljen mak je pregrobo mlet. Bolj drobno, ko bo mak mlet, bolj rahel in sočen bo nadev.
Nadev vsebuje tudi pinjenec, ki morda ni vsem znana sestavina. Po okusu in izgledu je podoben jogurtu. Jaz sem uporabila naravni pinjenec znamke Pomurske mlekarne. Na spletni strani imajo sicer tudi slikice pinjencev u okusom. Če podrsate navzdol po strani pa boste našli tudi slikico naravnega. Najdete ga v vseh bolje založenih trgovinah z živili.
Za mešanje testa si vzemite čas. Testo dobro pregnetite. Ne ustrašite se, ker je testo bolj pocasto. Potička bo zato bolj mehka in puhasta. Med vzhajanjem in kasnejšim mesenjem na moki bo testo vpilo dovolj moke, da ga boste lahko brez težav razvaljali.
Sama testo vedno valjam na pomokani površini. Poskušam ga razvaljati v čim bolj pravokotno obliko. Tako razvaljana potička ima potem, ko jo zavijemo po celi dolžini enako število plasti.
Ker je makov nadev bolj gost in težek sočna makova potica vzhaja dlje kot ostale potičke. Jaz sem jo vzhajala 2uri in 10 minut. Če se vam zdi, da ni dovolj narastla jo lahko vzhajate tudi dlje časa.
Po želji lahko potico pred peko po vrhu premažete še s stepenim jajcem, meni pa je boljša brez premaza. 🙂
Količine v receptu so primerne za 1 štručko dolžine 30-35cm oz. 15kosov. Pekla sem jo v okroglem pekaču premera 23cm.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo makovega nadevaMak zmeljemo v sekljalniku ali mlinčku za kavo. Mak premeljite tudi, če ste kupili že mletega. |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
Kuhamo na nizki temperaturi, da se nadev do konca zgosti. Med kuhanjem ves čas mešamo in pazimo, da se nadev ne prismodi. |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Navodila za pripravo kvasa |
6
Končano
|
Navodila za pripravo testa |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
Ko testo postane prožno, mehko in odstopa od posode je dovolj zgneteno. |
10
Končano
|
|
11
Končano
|
Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 45minut. |
12
Končano
|
Navodila za sestavljanje, vzgajanje, peka in postrežbaVzhajano testo premesimo na pomokani površini. |
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
|
16
Končano
|
|
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Vzhajano potico pečemo na 175° približno 70-80min. Po 10minutah peke na potico položimo alufolijo. Snamemo jo zadnjih 5-10minut peke. |
19
Končano
|
|
20
Končano
|
Potico zavijemo v krpo na kateri je, ce je dovolj velika ali jo pokrijemo z drugo krpo. Zavito pustimo, da se popolnoma ohladi. |
21
Končano
|
Ohlajeno potico po želji še posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo. |