Sestavine
-
Biskvit
-
3 Jajca L
-
100g Sladkor
-
45g Gladka moka
-
25g Ostra moka
-
15g Kakav v prahu
-
Krema z gozdnimi sadeži
-
150g Gozdni sadeži
-
50g Sladkor
-
4 Listi želatine
-
150g Mascarpone
-
1dl Sladka smetana
-
Krema z grškim jogurtom
-
250g Grški jogurt
-
70g Sladkor v prahu
-
10g Burbon vanilija sladkor
-
3 Listi želatine
-
3dl Sladka smetana
-
Preliv
-
170g Gozdni sadeži
-
3 jedilne žlice Limonin sok
-
50g Sladkor
-
3 Listi želatine
Navodila
Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži je zelo lahka, puhasta in osvežilna jogurtovo-sadna tortica.
Podložena je z mehkim kakavovim biskvitom. Na njem je plast osvežilne kreme z gozdnimi sadeži. V sredini jo dopolnjuje še ena plast kakavovega biskvita. Na vrhu sta plasti vaniljevo-jogurtove kreme in preliva iz gozdnih sadežev.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Kot pri vseh mojih receptih z gozdnimi sadeži, sem tudi v tem uporabila zamrznjene gozdne sadeže Natureta. Za moj okus so daleč najboljši. Mešanica sadja je uravnotežena, vsebuje pa jagode, maline, borovnice in robide. Pripravite jo lahko tudi s svežim sadjem ali katero drugo mešanico zamrznjenih gozdnih sadežev. Svetujem pa vam, da tortice ne pripravljate z mešanicami gozdnih sadežev, ki vsebujejo ribez saj ta torto pretirano zakisa in zagreni. Ribez vsebujejo zamrznjeni gozdni sadeži iz Hoferja in tisti znamke Ledo. Najbrž še kateri drugi, zagotovo pa vem za ti dve.
Za pripravo kreme z grškim jogurtom sem uporabila sladkor burbonske vanilje. Najdete ga v vseh bolje založenih trgovinah. Od navadnega vaniljevega sladkorja se razlikuje po tem, da vsebuje zrna burbonske vanilje in ima veliko bolj naraven in intenziven okus.
Sicer je priprava tortice zelo enostavna. Pozorni bodite le, da je spodnja plast kreme vedno dobro ohlajena preden na njo nanašate naslednjo plast. Preliv na vrhu na torto vlivajte počasi in s čim manjše višine. Tako preliv ne bo poškodoval kreme spodaj.
Količine v receptu so primerne za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži je visoka 7cm.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
Pečemo na 180°. Pečete lahko oba biskvita naenkrat 15minut ali pa vsakega posebej po 15min. |
5
Končano
|
Pečene biskvite pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ohlajene z nožem nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača. |
6
Končano
|
Navodila za pripravo kreme z gozdnimi sadežiGozdne sadeže zmeljemo v pire, prelijemo jih v kozico in primešamo sladkor. Segrevamo na štedilniku, da se ves sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete liste želatine. Pustimo, da se pire popolnoma ohladi. S pripravo kreme nadaljujemo, ko je pire na otip hladen in še vedno tekoč. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Navodila za pripravo kreme z grškim jogurtom |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaGozdne sadeže zmeljemo v pire. Prelijemo jih v kozico, dodamo sladkor in limonin sok. Segrevamo na štedilniku toliko časa, da se ves sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se ohladi. Torto prelivamo s prelivom, ki je na otip hladen in še vedno tekoč. |
16
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
17
Končano
|
Biskvit enakomerno premažemo s kremo iz gozdnih sadežev. Na sredino premazane kreme nežno položimo plast manjšega biskvita. Čisto narahlo pritisnemo navzdol, da se biskvit oprime kreme. Biskvit namočimo s sladko vodo. Pri namakanju bodite previdni, da voda ne bo tekla po kremi. Hladimo v hladilniku približno 20min oz. toliko časa, da se krema iz gozdnih sadežev po vrhu strdi. |
18
Končano
|
|
19
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj pol ure oz. toliko časa, da se krema zgoraj strdi. |
20
Končano
|
|
21
Končano
|
Torto hladimo v hladilniku vsaj 9 ur. |
22
Končano
|
Z ohlajene torte odstranimo tortni obod in acetatno folijo. Torto po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo. |