0 0
Torta z makom, marelicami in belo čokolado

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskviti (količine zadostujejo za 1 majhen in 1 velik biskvit)
4 Jajca
90g Sladkor
2 jedilne žlice Voda
40g Gladka moka
15g Ostra moka
10g Mleti mak
Krema z belo čokolado
500g Mascarpone
210g Kondenzirano mleko
0.75 vrečke Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)
145g Bela čokolada
4dl Sladka smetana
Sadje za v torto
250g Marelice
Disk
Manjši makov biskvit
30ml Marelični kompot
60g Mascarpone
Preliv
200g Marelice
1dl Marelični kompot
4 Listi želatine

Torta z makom, marelicami in belo čokolado

  • Sestavine za 8 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskviti (količine zadostujejo za 1 majhen in 1 velik biskvit)

  • Krema z belo čokolado

  • Sadje za v torto

  • Disk

  • Preliv

Navodila

Deli

Torta z makom, marelicami in belo čokolado je že na prvi pogled nekaj posebnega. Poleg tega, da je izredno lepa, je tudi zelo okusna. Kljub na prvi pogled neobičajni kombinaciji okusov vas bo navdušila s svojo osvežilnostjo, lahkostjo in okusom.

Sestavljena je iz štirih plasti. Podložena je z mehkim makovim biskvitom. Na njemu je plast puhaste kreme z belo čokolado, ki v sebi skriva še dve “mini plasti”. Prva je plast marelic, druga pa pa plast sočne mase iz makovega biskvita. Na vrhu okus dopolnjuje še preliv.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Mak je ena izmed tistih sestavin, ki jih ali obožuješ ali sovražiš. Ker sama spadam med druge, je okus maka v tej tortici zelo umirjen. Okus dopolni, vendar ne prevlada. Tortico zato lahko poskusite postreči tudi tistim, ki nad makom niso najbolj navdušeni.

Krema iz bele čokolade je kot vsaka belo čokoladna krema malce bolj delikatna za pripravo. Kot vedno tudi tokrat poudarjam občutljivost bele čokolade na nagle temperaturne spremembe, ki povzročijo, da se bela čokolada hitro zasiri. Vse sestavine za kremo iz bele čokolade naj bojo sobne temperature. Mascarpone in kondenzirano mleko predhodno vzemite iz hladilnika in ju pustite, da se na sobni temperaturi nekoliko segrejeta. Belo čokolado pred vmešavanjem v kremo kar se da ohladite. Biti mora še vedno tekoča in hladna. Ključ do uspeha pri pripravi kreme je, da so vse sestavine pred vmešavanjem ene v drugo čim bolj podobne temperature.

Recept vsebuje tudi kondenzirano mleko. Pogosto opažam, da marsikdo ne ve kaj točno kondenzirano mleko je, kako izgleda in kje ga kupimo. K dodatni zmedi prispevajo še napačne deklaracije v trgovinah. Torej- kondenzirano mleko je pakirano v pločevinkah ali tubah. Je gosto, rumeno in sladko. Pri nas se pojavlja pod dvema imenoma: Kondenzirano mleko in zgoščeno mleko. Jaz ga kupujem kar v Leclercu- v tubi ali v pločevinki. V drugih trgovinah prodajajo predvsem Nestlejevega. Naj vas opozorim še, da tisto kar prodajajo v Hoferju v belem tetrapaku, kljub deklaraciji NI KONDENZIRANO MLEKO.

Količine v receptu zadostujejo za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Torta z makom, marelicami in belo čokolado je visoka 7cm.

Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

 

 

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo biskvita

Beljake in rumenjake ločimo. V ločeni posodi zmešamo skupaj ostro in gladko moko.

2
Končano

Beljake s sladkorjem stepemo v srednje čvrst sneg, ki na stepalki oblikuje mehke vršičke. Če stepalko stresete morajo vršički bingljati. Enega bo enega vmešamo rumenjake.

3
Končano

Mešanico obeh mok čez cedilo presejemo v stepena jajca. Prilijemo še hladno vodo. Z rahlimi krožnimi gibi vmešamo, da dobimo penasto maso brez grudic. Dodamo mak in ga narahlo ročno vmešamo.

4
Končano

Dno pekačev obložimo s papirjem za peko. V večji pekač prelijemo 3/4 biskvitne mase in jo enakomerno razporedimo po pekaču. Preostalo biskvitno maso (1/4) prelijemo v manjši pekac in poravnamo. Pečemo oba biskvita naenkrat približno 13minut ali vsakega posebej po 12-13minut.

5
Končano

Pečena biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo, da se popolnoma ohladita. Ohlajena biskvita z nožem previdno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača.

6
Končano

Navodila za pripravo kreme iz bele čokolade

Vse sestavine za kremo razen sladke smetane morajo biti sobne temperature!

7
Končano

Mascarpone in kondenzirano mleko zmešamo skupaj. Dodamo instant želatino in stepamo, da se mešanica strdi.

8
Končano

Belo čokolado raztopimo nad soparo in jo pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Ko je bela čokolada na otip hladna in se vedno tekoča jo prilijemo k preostali kremi. Ročno vmešamo v enakomerno kremo.

9
Končano

V ločeni posodi čvrsto stepemo sladko smetano. Ročno narahlo primešamo k preostali kremi.

10
Končano

Navodila za pripravo diska

Ohlajen manjši biskvit nadrobimo v posodo. Dodamo marelični kompot in mascarpone. Zgnetemo skupaj v enakomerno maso.

11
Končano

Pekač, ki je 4cm manjšega premera kot torta po dnu obložimo s prozorno folijo za živila. Maso za disk poteptamo na dno pekača (enako kot pri tortah s piškotnim dnom). Pri teptanju si lahko pomagate s kozarcem z ravnim dnom. Pokrijemo s prozorno folijo za živila (da se disk ne bo sušil) in hladimo v hladilniku 1uro.

12
Končano

Navodila za pripravo mareličnega preliva

Marelice zmeljemo v pire. Prelijemo jih v kozico in primešamo še kompot. Segrevamo na štedilniku do vretja. Odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine. Pustimo, da se preliv ohladi.

13
Končano

Sestavljanje, hlajenje in postrežba

Tortni pekač obložimo z acetatno folijo. Vanj položimo ohlajen večji biskvit in ga namočimo z mešanico kompota in hladne vode (1:1). Za to velikost zadostuje mešanica iz približno 40-50ml kompota in 40-50ml vode. Pri večjih torticah količino povečajte.

14
Končano

Biskvit na tanko (1cm) premažemo s kremo. Na kremo 1.5cm od roba eno poleg druge položimo ocejene marelice in jih potisnemo v kremo.

15
Končano

Premažemo z malo manj kot polovico kreme oz. Toliko, da bojo marelice lepo prekrite. Disk vzamemo iz hladilnika, odstranimo zgornjo folijo. Z nožem obrežemo od roba pekača in skupaj s spodnjo folijo obrnemo okrog na sredino torte. Folijo odstranimo. Premažemo s preostalo kremo. Kremo zgoraj čim bolj poravnamo. Hladimo v hladilniku približno 30min.

16
Končano

Ohlajeno torto prelijemo z ohlajenim mareličnim prelivom. Preliv naj bo na otip hladen in še vedno tekoč.

17
Končano

Torto hladimo v hladilniku vsaj 6 ur pred postrežbo.

18
Končano

Ohlajeno torto vzamemo iz pekača, odstranimo acetatno folijo in po želji okrasimo.

19
Končano

Razrežemo in postrežemo.

Pelicious

Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži slika naslovna recept
Prejšnji
Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži
Češnjevo vaniljeva pita naslovna slika recept
Naslednji
Češnjevo vaniljeva pita
Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži slika naslovna recept
Prejšnji
Torta z grškim jogurtom in gozdnimi sadeži
Češnjevo vaniljeva pita naslovna slika recept
Naslednji
Češnjevo vaniljeva pita

Komentiraj