Sestavine
-
Biskviti (količine zadostujejo za 1 majhen in 1 velik biskvit)
-
4 Jajca L
-
90g Sladkor
-
2 jedilne žlice Voda
-
40g Gladka moka
-
15g Ostra moka
-
10g Mleti mak
-
Krema z belo čokolado
-
500g Mascarpone
-
210g Kondenzirano mleko
-
0.75 vrečke Instant želatina za hladne jedi (želatina fix)
-
145g Bela čokolada
-
4dl Sladka smetana
-
Sadje za v torto
-
250g Marelice
-
Disk
-
Manjši makov biskvit
-
30ml Marelični kompot
-
60g Mascarpone
-
Preliv
-
200g Marelice
-
1dl Marelični kompot
-
4 Listi želatine
Navodila
Torta z makom, marelicami in belo čokolado je že na prvi pogled nekaj posebnega. Poleg tega, da je izredno lepa, je tudi zelo okusna. Kljub na prvi pogled neobičajni kombinaciji okusov vas bo navdušila s svojo osvežilnostjo, lahkostjo in okusom.
Sestavljena je iz štirih plasti. Podložena je z mehkim makovim biskvitom. Na njemu je plast puhaste kreme z belo čokolado, ki v sebi skriva še dve “mini plasti”. Prva je plast marelic, druga pa pa plast sočne mase iz makovega biskvita. Na vrhu okus dopolnjuje še preliv.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Mak je ena izmed tistih sestavin, ki jih ali obožuješ ali sovražiš. Ker sama spadam med druge, je okus maka v tej tortici zelo umirjen. Okus dopolni, vendar ne prevlada. Tortico zato lahko poskusite postreči tudi tistim, ki nad makom niso najbolj navdušeni.
Krema iz bele čokolade je kot vsaka belo čokoladna krema malce bolj delikatna za pripravo. Kot vedno tudi tokrat poudarjam občutljivost bele čokolade na nagle temperaturne spremembe, ki povzročijo, da se bela čokolada hitro zasiri. Vse sestavine za kremo iz bele čokolade naj bojo sobne temperature. Mascarpone in kondenzirano mleko predhodno vzemite iz hladilnika in ju pustite, da se na sobni temperaturi nekoliko segrejeta. Belo čokolado pred vmešavanjem v kremo kar se da ohladite. Biti mora še vedno tekoča in hladna. Ključ do uspeha pri pripravi kreme je, da so vse sestavine pred vmešavanjem ene v drugo čim bolj podobne temperature.
Recept vsebuje tudi kondenzirano mleko. Pogosto opažam, da marsikdo ne ve kaj točno kondenzirano mleko je, kako izgleda in kje ga kupimo. K dodatni zmedi prispevajo še napačne deklaracije v trgovinah. Torej- kondenzirano mleko je pakirano v pločevinkah ali tubah. Je gosto, rumeno in sladko. Pri nas se pojavlja pod dvema imenoma: Kondenzirano mleko in zgoščeno mleko. Jaz ga kupujem kar v Leclercu- v tubi ali v pločevinki. V drugih trgovinah prodajajo predvsem Nestlejevega. Naj vas opozorim še, da tisto kar prodajajo v Hoferju v belem tetrapaku, kljub deklaraciji NI KONDENZIRANO MLEKO.
Količine v receptu zadostujejo za pekač premera 20cm oz. 8 kosov. Torta z makom, marelicami in belo čokolado je visoka 7cm.
Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Pečena biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo, da se popolnoma ohladita. Ohlajena biskvita z nožem previdno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača. |
6
Končano
|
Navodila za pripravo kreme iz bele čokoladeVse sestavine za kremo razen sladke smetane morajo biti sobne temperature! |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Navodila za pripravo diska |
11
Končano
|
Pekač, ki je 4cm manjšega premera kot torta po dnu obložimo s prozorno folijo za živila. Maso za disk poteptamo na dno pekača (enako kot pri tortah s piškotnim dnom). Pri teptanju si lahko pomagate s kozarcem z ravnim dnom. Pokrijemo s prozorno folijo za živila (da se disk ne bo sušil) in hladimo v hladilniku 1uro. |
12
Končano
|
Navodila za pripravo mareličnega preliva |
13
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Premažemo z malo manj kot polovico kreme oz. Toliko, da bojo marelice lepo prekrite. Disk vzamemo iz hladilnika, odstranimo zgornjo folijo. Z nožem obrežemo od roba pekača in skupaj s spodnjo folijo obrnemo okrog na sredino torte. Folijo odstranimo. Premažemo s preostalo kremo. Kremo zgoraj čim bolj poravnamo. Hladimo v hladilniku približno 30min. |
16
Končano
|
|
17
Končano
|
Torto hladimo v hladilniku vsaj 6 ur pred postrežbo. |
18
Končano
|
Ohlajeno torto vzamemo iz pekača, odstranimo acetatno folijo in po želji okrasimo. |
19
Končano
|
Razrežemo in postrežemo. |