Sestavine
-
Testo
-
300g Gladka moka
-
1 Ščep Sol
-
10g Sladkor v prahu
-
2 jedilni žlici (20ml) Olje
-
160ml Mlačna voda
-
Nadev
-
950g Očiščena buča oz.
-
360-400g Naribana in ožeta buča
-
1 Ščep Sol
-
250g Skuta
-
50g Kisla smetana
-
1 Jajca L
-
150g Mleti mak
-
210g Sladkor
-
1 Vaniljin sladkor
-
30g Pšenični zdrob
-
Dodatno
-
100g Maslo
-
2 jedilni žlici (20ml) Olje za mazanje testa
-
30g Sladkor v prahu
Navodila
Na našem vrtu je dozorela prva letošnja buča. Seveda sem jo takoj stlačila v nekaj sladkega.
Zavitek z bučami, skuto in makom je pri nas doma že tradicionalna sladica, ki jo čez poletje vsako leto pripravljamo vse generacije. Tole je moja verzija.
Zavitek je sestavljen iz hrustljavega vlečenega testa, vanj pa je zavit nadev iz mešanice buče, maka, skute in kisle smetane.
Testo je pred zavijanjem malce posuseno in zato še toliko bolj hrustljavo. Nadev pa je sočen in ravno prav sladek.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Recept je zaradi večje preglednosti razdeljen po plasteh iz katerih je zavitek z bučami, skuto in makom sestavljen. Za najhitrejšo pripravo s čim manj vmesnega čakanja pa vam svetujem, da se ga lotite po naslednjem zaporedju:
- Očistite, naribajte in posolite bučo ter jo pustite, da spusti vodo (bučo lahko posoljeno in naribano pustite stati tudi čez noč)
- Zamesite testo
Razvlecite testo in ga pustite, da se posuši - Med tem pripravite nadev
- Testo prelijte z maslom
- Maslo prelijte še v pekač
- Testo pokapljajte z maslom in posujte z nadevom
- Zavitek zavijte in prestavite v pekač
- Premažite z maslom in specite
- Posujte s sladkorjem v prahu in narežite
Recept je primeren za 1 štručko dolžine 130cm. Testo razvlecite na velikost cca 80x130cm. Če nimate tako velike mize, testo preden ga namažete z oljem razdelite na 2 enaka dela in nato razvlecite vsakega posebej. Polnite vsakega s polovico nadeva.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih pa si lahko preberete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo nadevaBučo olupite in očistite. Nato jo naribajte, posolite in pustite stati vsaj 4 ure. Buča bo v tem času spustila približno 2/3 vode. Iz 950g očiščene buče boste na koncu dobili 340-400g naribane in ožete buče. |
2
Končano
|
Skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, vaniljin sladkor in pšenični zdrob zmešajte skupaj. |
3
Končano
|
Mak še enkrat premeljite v kavnem mlinčku (tudi, če imate že mletega) in ga primešajte k preostalemu nadevu. |
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Navodila za pripravo testaVse sestavine zmešamo skupaj v gladko testo. Sama ga najraje zmešam s spiralnim nastavkom in električnim mešalnikom. Testo je dovolj zmešano, ko začne odstopati od dna posode. |
6
Končano
|
Pult ali krožnik prelijemo z 1 žlico olja. Na olje postavimo kepico testa in jo z roko enakomerno sploščimo. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Testo nato pustimo počivati 30min. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Razvlečeno testo pustite 10-15minut, da se malce posuši. Testo ne sušite predolgo, sicer se bo pri zavijanju začelo drobiti na lističe. |
11
Končano
|
Sestavljanje, zavijanje, peka in postrežba |
12
Končano
|
|
13
Končano
|
|
14
Končano
|
Pekač prelijemo s preostalim stopljenim maslom. Pustite si le nekaj žlic masla za premaz zavitka. |
15
Končano
|
Zavitek nato preložite v pekač z maslom. Bodite previdni, zavitek dvigujte narahlo. Ko je zavitek v pekaču ga s čopičem premažite z maslom še zgoraj in ob straneh. |
16
Končano
|
Pecite 40-50min na 195°. Zavitek je pečen, ko je z vseh strani lepo zagorel. |
17
Končano
|
Pečen zavitek vzemite iz pečice in ga pustite, da se malce ohladi. Posujte ga s sladkorjem v prahu, narežite in postrezite. |
18
Končano
|
Zavitek je najboljši in najbolj hrustljav, ko je še topel. Odličen pa je tudi hladen. |