0 0
Zavitek z bučami, skuto in makom

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Testo
300g Gladka moka
1 Ščep Sol
10g Sladkor v prahu
2 jedilni žlici (20ml) Olje
160ml Mlačna voda
Nadev
950g Očiščena buča oz.
360-400g Naribana in ožeta buča
1 Ščep Sol
250g Skuta
50g Kisla smetana
1 Jajca L
150g Mleti mak
210g Sladkor
1 Vaniljin sladkor
30g Pšenični zdrob
Dodatno
100g Maslo
2 jedilni žlici (20ml) Olje za mazanje testa
30g Sladkor v prahu

Zavitek z bučami, skuto in makom

za 1 zavitek dolžine 130cm oz. pekač velikosti 25x 39cm

  • Sestavine za 1 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Testo

  • Nadev

  • Dodatno

Navodila

Deli

Na našem vrtu je dozorela prva letošnja buča. Seveda sem jo takoj stlačila v nekaj sladkega.
Zavitek z bučami, skuto in makom je pri nas doma že tradicionalna sladica, ki jo čez poletje vsako leto pripravljamo vse generacije. Tole je moja verzija.
Zavitek je sestavljen iz hrustljavega vlečenega testa, vanj pa je zavit nadev iz mešanice buče, maka, skute in kisle smetane.
Testo je pred zavijanjem malce posuseno in zato še toliko bolj hrustljavo. Nadev pa je sočen in ravno prav sladek.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Recept je zaradi večje preglednosti razdeljen po plasteh iz katerih je zavitek z bučami, skuto in makom sestavljen. Za najhitrejšo pripravo s čim manj vmesnega čakanja pa vam svetujem, da se ga lotite po naslednjem zaporedju:

  • Očistite, naribajte in posolite bučo ter jo pustite, da spusti vodo (bučo lahko posoljeno in naribano pustite stati tudi čez noč)
  • Zamesite testo
    Razvlecite testo in ga pustite, da se posuši
  • Med tem pripravite nadev
  • Testo prelijte z maslom
  • Maslo prelijte še v pekač
  • Testo pokapljajte z maslom in posujte z nadevom
  • Zavitek zavijte in prestavite v pekač
  • Premažite z maslom in specite
  • Posujte s sladkorjem v prahu in narežite

Recept je primeren za 1 štručko dolžine 130cm. Testo razvlecite na velikost cca 80x130cm. Če nimate tako velike mize, testo preden ga namažete z oljem razdelite na 2 enaka dela in nato razvlecite vsakega posebej. Polnite vsakega s polovico nadeva.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih pa si lahko preberete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo nadeva

Bučo olupite in očistite. Nato jo naribajte, posolite in pustite stati vsaj 4 ure. Buča bo v tem času spustila približno 2/3 vode. Iz 950g očiščene buče boste na koncu dobili 340-400g naribane in ožete buče.

2
Končano

Skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, vaniljin sladkor in pšenični zdrob zmešajte skupaj.

3
Končano

Mak še enkrat premeljite v kavnem mlinčku (tudi, če imate že mletega) in ga primešajte k preostalemu nadevu.

4
Končano

Ko buče spustijo vodo jih z rokami močno ožemite in primešajte k preostalemu nadevu.

5
Končano

Navodila za pripravo testa

Vse sestavine zmešamo skupaj v gladko testo. Sama ga najraje zmešam s spiralnim nastavkom in električnim mešalnikom. Testo je dovolj zmešano, ko začne odstopati od dna posode.

6
Končano

Pult ali krožnik prelijemo z 1 žlico olja. Na olje postavimo kepico testa in jo z roko enakomerno sploščimo.

7
Končano

Testo nato prelijemo še z 1 jedilno žlico olja in ga enakomerno razmažemo po testu. Ne pozabite namazati tudi robov testa.

8
Končano

Testo nato pustimo počivati 30min.

9
Končano

Po 30 minutah testo razvlečemo na prtu ali rjuhi. Pri vleki bodite nežni in potrpežljivi. Testo vlecite v vse strani enakomerno. Ko je testo razvlečeno, na robovih odtrgajte odvečno debelo testo.

10
Končano

Razvlečeno testo pustite 10-15minut, da se malce posuši. Testo ne sušite predolgo, sicer se bo pri zavijanju začelo drobiti na lističe.

11
Končano

Sestavljanje, zavijanje, peka in postrežba

Maslo raztopite. Polovico raztopljenega masla z žlico čim bolj enakomerno pokapljajte po razvlečenem in rahlo posušenem testu.

12
Končano

Na testo nato v kepicah čim bolj enakomerno nanesite še nadev. Nadev razporejajte do 3/4 širine testa. 1/4 testa naj bo prazna. Tako bo zavitek ko ga zavijete zgoraj ostal lepo hrustljav.

13
Končano

Zavitek nato zavijemo. Zavijati začnemo pri strani na katero smo nanesli nadev. Najlažje da zavijete tako, da z ene strani dvignete prt na katerem ste vlekli testo.

14
Končano

Pekač prelijemo s preostalim stopljenim maslom. Pustite si le nekaj žlic masla za premaz zavitka.

15
Končano

Zavitek nato preložite v pekač z maslom. Bodite previdni, zavitek dvigujte narahlo. Ko je zavitek v pekaču ga s čopičem premažite z maslom še zgoraj in ob straneh.

16
Končano

Pecite 40-50min na 195°. Zavitek je pečen, ko je z vseh strani lepo zagorel.

17
Končano

Pečen zavitek vzemite iz pečice in ga pustite, da se malce ohladi. Posujte ga s sladkorjem v prahu, narežite in postrezite.

18
Končano

Zavitek je najboljši in najbolj hrustljav, ko je še topel. Odličen pa je tudi hladen.

admin

Pečen mascarpone cheesecake z marelicami recept naslovna slika
Prejšnji
Pečen mascarpone cheesecake z marelicami
Kokosovo mangova torta brez peke
Naslednji
Kokosovo mangova torta brez peke
Pečen mascarpone cheesecake z marelicami recept naslovna slika
Prejšnji
Pečen mascarpone cheesecake z marelicami
Kokosovo mangova torta brez peke
Naslednji
Kokosovo mangova torta brez peke

Komentiraj

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here