Sestavine
-
Brownie podlaga
-
80g Datlji
-
90g Mleti mandlji
-
20g Kakav v prahu
-
1-2 jedilne žlice Voda
-
Čokoladna plast
-
200g Makadamija
-
40g Kakav v prahu
-
10ml Kakavovo maslo
-
90ml Kokosovo olje
-
80g Mleti kokosov sladkor
-
120ml Topla voda
-
Kokosova plast
-
150g Indijski oreščki
-
110ml Kokosovo olje
-
20ml Kakavovo maslo
-
60ml Kokosovo mleko
-
80g Kokosova moka
-
55g Mleti kokosov sladkor
-
Preliv
-
30ml Kokosovo olje
-
30g Kakav v prahu
-
30g Mleti kokosov sladkor
Navodila
Presna kokosovo čokoladna torta je kot že samo ime pove- presna. Ne vsebuje jajc, mleka in glutena, povrhu pa je še veganska.
Je polna zdravih sestavin, zato je posledično tudi med bolj dragimi sladicami.
Celotna torta je pripravljena s pomočjo sekljalnika. Uporabite lahko tudi blender ali multipraktik.
Kljub omejitvam glede vrst in načina obdelave sestavin je okus te tortice božanski.
Presna kokosovo čokoladna torta je sestavljena iz treh plasti. Spodaj je brownie podlaga iz kakava, mandljev in datljev. Nad njo je čokoladna plast narejena iz makadamije in kakava. Vrhnjo plast sestavljajo indijski oreščki in kokosova moka. Tortica je na koncu prelita še z grenkim kakavovim prelivom.
Okus je sladko-grenek preplet kakava in kokosa. Tortica ni pretirano sladka, saj je kokosov sladkor manj sladek, poleg tega se pri pripravi presnih in veganskih sladic izogibam večjim količinam sladkorja.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
Če želite, da je tortica res presna, potem velja pravilo, da nobena izmed sestavin ne sme biti termično obdelana na temperaturi višji od 45°. To pomeni, da pri topljenju in gretju sestavin morate paziti na temperaturo, ki jo te sestavine dosežejo. Postopek topljenja na nizkih temperaturah najdete v korakih spodaj.
Poleg tega presne sestavine ne smejo biti predelane ali pred pakiranjem obdelane na temperaturi nad 45°. To pomeni, da je za pripravo potrebno uporabiti presni kakav, nerefinirano kokosovo olje itd. ..
Če si želite le veganske tortice ali tortice brez jajc, peke, glutena in mleka lahko uporabite tudi obdelane sestavine. Prav tako lahko za hitrejšo pripravo sestavine segrevate v mikrovalovni pečici ali štedilniku. Pregrevanje sestavin na visokih temperaturah pa ni potrebno.
Količine v receptu so primerne za tortico premera 16cm ali 8 kosov. Sicer je dokaj nasitna zato jo lahko razrežete tudi na do 12 koščkov. Torta je visoka 6cm.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Predpriprava |
2
Končano
|
Ker je tortica presna sestavine ne smejo biti obdelane na temperaturi višji od 40-45°. Maslo in olje zato topite v ali nad toplo vodno kopeljo. Voda ne sme biti vrela. Topljenje sicer traja nekoliko dlje časa. Maslo in olje morata v sekljalnik v tekoči obliki. Prilagam še slikice zgoraj kako se topljenja lotevam jaz. |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Navodila za pripravo brownie podlage |
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne plastiNamočeno makadamijo precedimo in posušimo s papirnato brisačko. |
8
Končano
|
|
9
Končano
|
Navodila za pripravo kokosove plastiNamočene indijske oreščke precedimo in posušimo s papirnato brisačko. |
10
Končano
|
|
11
Končano
|
Dodamo še ostale sestavine in zmeljemo do čim bolj gladke strukture. Kokosovo mleko naj bo v topli kopeli pogreto vsaj na sobno temperaturo. Hladno mleko bo maščobe v kremi sprijelo v kepice, krema pa ne bo prave konsistence za lepo nalivanje v obroč. Krema mora biti malenkost gostejša od čokoladne. |
12
Končano
|
Navodila za pripravo preliva |
13
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
14
Končano
|
|
15
Končano
|
|
16
Končano
|
Torto hladimo v skrinji 5-6ur. |
17
Končano
|
Zamrznjeno torto vzamemo iz skrinje. Pustimo na sobni temperaturi 10-20min, da nekoliko odpusti. Nato z nje odstranimo obroč tako, da ga potegnemo navzgor. Pomagate si lahko tako, da pod obroč potisnete nož in z njim obroč povzdignete navzgor. Z nožem obroč dvigujte za nekaj mm naenkrat na več mestih okrog torte, sicer se torta lahko okruši. |
18
Končano
|
Zamrznjeno torto nato prelijemo s prelivom in po želji okrasimo. |
19
Končano
|
Torto nato odtajamo v hladilniku približno 6 ur. Odmrznjeno torto po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo. |