0 0
Božična medenjakova Sacher torta

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskvit
310g Beljaki
1 Vaniljin sladkor
100g Sladkor
30g Cvetlični med
180g Mleti mandlji
45g Čokolada v prahu
15g Kakav v prahu
10g Začimbe za medenjake
0.5 vrečke Pecilni prašek
Premaz
220g Džem iz gozdnih sadežev
Čokoladni preliv
1dl Voda
70g Sladkor
150g Mlečna čokolada
170g Temna čokolada (vsaj 50% kakava)

Božična medenjakova Sacher torta

  • Sestavine za 8 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskvit

  • Premaz

  • Čokoladni preliv

Navodila

Deli

Aromatična, sočna in noro okusna Božična medenjakova Sacher torta je popolna sladica po božičnemu kosilu. Sestavljena je enako kot vsem znana Sacher torta. In kaj jo naredi božično? Božanski okus po medenjakih. Vsebuje namreč med in začimbe za medenjake. V kombinaciji z džemom in čokoladnim prelivom pa je okus točno tak kot okus tistih kupljenih medenih srčkov, ki jih vsi obožujemo. Za najboljši medenjakov okus vam kot vedno tudi tokrat priporočam uporabo Kotanyi mešanice začimb za medenjake. Seveda lahko začimbe po želji zmešate tudi po svojem okusu.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Božična medenjakova Sacher torta je hkrati tudi odlična ideja kako porabiti odvečne beljake,saj ne vsebuje rumenjakov.

Gotovo nisem edina, ki se ji vsako leto med prazniki nabere polna skodelica odvečnih beljakov, ki ostanejo po pripravi piškotov in potičk. Letos sem jih nabirala nekaj dni. Na koncu nisem več vedela koliko beljakov sploh imam viška. Za recept sem jih raje stehtala in količine zapisala kar v gramih. Recept vsebuje 310g beljakov kar je približno 7-8 beljakov iz večjih jajc.

Enako kot Sacher tortica ima tudi ta v sredini plast džema/marmelade.

Jaz sem uporabila džem iz gozdnih sadežev, ker ga obožujem. Zamenjate ga lahko s katerim koli drugim džemom ali marmelado.

Torica je prelita s čokoladnim prelivom.

Upam, da vas postopek prelivanja ne bo ustrašil ali odvrnil od priprave. Če doma nimate rešetke lahko tortico položite na podstavek v velikosti torte in jo nato prestavite na okrog obrnjeno skledico ali skodelico. Torta brez podstavka se bo na majhni skodelici zlomila. Če bo podstavek večji od torte pa bo preliv tekel po njemu in ne z njega. Pomembno je torej le, da je torta po potrebi podložena in nekoliko dvignjena, da bo preliv lahko stekel z nje. Tortico prestavljajte s trdim nožem ali lopatko. Sicer pa je biskvit kompakten in dokaj trpežen za prestavljanje.

Količine v receptu zadostujejo za 8 kosov oz. Pekač premera 20cm. Torta je visoka 5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.

Vesele praznike! ?❤

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

 

 

Koraki

1
Končano

Navodila za pripravo biskvita

Mlete mandlje, kakav v prahu, začimbe za medenjake, pecilni prašek in čokolado v prahu zmešamo skupaj.

2
Končano

V ločeni posodi beljake, vaniljin sladkor in sladkor stepemo v srednje trd sneg. Sneg mora na metlicah narediti vršičke, ki zgoraj ob tresenju bingljajo. :)

3
Končano

V beljakov sneg dodamo med in ga s krožnimi gibi ročno narahlo vmešamo.

4
Končano

Dodamo polovico mešanice suhih sestavin in jih z metlico narahlo ročno vmešamo. Dodamo še drugo polovico suhih sestavin in ročno s krožnimi gibi narahlo vmešamo v gladko in penasto biskvitno zmes.

5
Končano

Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj vlijemo biskvitno maso in jo čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču. Zgoraj poravnamo. Pekač potolčemo po mizi ali pultu.

6
Končano

Pečemo v pečici na 180° približno 30min.

7
Končano

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se na sobni temperaturi popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit z nožem nežno odstranimo od roba, ga vzamemo iz pekača in z njega odstranimo papir za peko. Po dolgem ga prerežemo na dva enako debela dela.

8
Končano

Navodila za sestavljanje

Džem z vilico dobro premešamo, da postane tekoč.

9
Končano

Plast biskvita, ki je bila pred rezanjem zgoraj obrnemo okrog in položimo na podstavek. Na približno 3mm debelo jo premažemo z džemom.

10
Končano

Pokrijemo z drugo plastjo biskvita tako, da je stran, ki je bila na dnu pekača sedaj obrnjena proti vrhu.

11
Končano

Torto po vrhu in okrog čisto na tanko premažemo z džemom. Biskvit se mora videti čez džem. Če bo torta obmazana preveč na debelo se je čokoladni preliv ne bo prijel.

12
Končano

Torto hladimo v hladilniku vsaj 30min, da se džem strdi.

13
Končano

Navodila za pripravo čokoladnega preliva in prelivanje

Obe čokoladi narežemo na manjše koščke in ju stresemo v čim ožjo posodo.

14
Končano

Sladkor in vodo zmešamo skupaj. Segrejemo na štedilniku, da zavre. Po potrebi premešamo, da se ves sladkor popolnoma raztopi.

15
Končano

Vrelo sladko vodo odstavimo in jo prelijemo čez narezano čokolado. Pustimo stati približno pol minutke. Nato ročno zmešamo v enakomeren preliv.

16
Končano

Za prelivanje si pripravimo pladenj, ga prekrijemo s papirjem za peko in nanj postavimo rešetko.

17
Končano

Na rešetko položimo ohlajeno torto. Prelijemo jo s čokoladnim prelivom. Preliv začnemo zlivati na sredino torte in se s krožnimi gibi med prelivanjem pomikamo proti robovom torte.

18
Končano

Po potrebi s paletnim nožem povlečemo po vrhu torte, da preliv poravnamo in ga usmerimo proti morebitnim ne oblitim robovom.

19
Končano

Pladenj s torto narahlo potresemo levo in desno, da se preliv na torti poravna.

20
Končano

Počakamo, da se preliv na sobni temperaturi nekoliko strdi. Nato torto spodaj dvignemo z nožem ali lopatko in jo nežno prestavimo na podstavek.

21
Končano

Hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo.

22
Končano

Ohlajeno torto po želji še okrasimo, razrežemo in postrežemo.

Pelicious

Cimetovo pomarančni piškoti naslovna slika recept
Prejšnji
Cimetovo pomarančni piškoti
Raffaello v kozarcu recept naslovna slika
Naslednji
Raffaello v kozarcu
Cimetovo pomarančni piškoti naslovna slika recept
Prejšnji
Cimetovo pomarančni piškoti
Raffaello v kozarcu recept naslovna slika
Naslednji
Raffaello v kozarcu

Komentiraj