Sestavine
-
Kakavov biskvit
-
3 Jajca
-
100g Sladkor
-
3 jedilne žlice Voda
-
45g Gladka moka
-
25g Ostra moka
-
20g Kakav v prahu
-
1 ščep Pecilni prašek
-
Čokoladni mousse
-
150g Mlečna čokolada
-
50g Čokolada za kuhanje
-
2dl ( prelijemo čokolado) Sladka smetana
-
2 Listi želatine
-
2dl (stepemo) Sladka smetana
-
Jagodni mousse
-
300g Jagode
-
40g Jagodni džem
-
40g Sladkor
-
4.5 Listi želatine
-
2dl Sladka smetana
-
Jagodni preliv
-
220g Jagode
-
2 jedilni žlici Voda
-
10g Sladkor
-
3 Listi želatine
Navodila
Jagodno čokoladna torta je lahka, osvežilna in hitro pripravljena. V njej se srečata okusa jagod in čokolade, ki ustvarita sanjsko kombinacijo. Na dnu in sredini torte sta plasti kakavovega biskvita, ki poudarita čokoladni okus. Jagodni preliv na vrhu pa okuse uravnovesi s poudarkom jagodnega okusa.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Oba kakavova biskvita sta narejena iz ene mase, ki ju pred peko le razdelite v dva pekača.
En pekač naj bo večji, drugi pa 4cm manjšega premera od večjega pekača. V večji pekač vlijte približno 2/3 mase, v manjšega pa preostalo 1/3 mase. Kljub razliki v velikosti lahko oba biskvita pečete naenkrat. Pri torticah večjih premerov bo najbrž zmanjkalo prostora v pečici- takrat biskvita pecite posebej.
Čokoladni mousse je zračen, lahek in niti malo zbit.
Narejen je iz kombinacije mlečne čokolade in čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje ima običajno med 35% in 45% delež kakava. Uporabite lahko tudi čokolade z večjim deležem kakava, a bojo mousse nekoliko zagrenile in zbile. Ravno zaradi mehkobe bo trajalo nekoliko dlje, da se v hladilniku strdi. Pri sestavljanju tortice bodite potrpežljivi. Čokoladni mousse prelijte z jagodnim takrat, ko se ta zgoraj lepo strdi.
Jagodni mousse je narejen iz jagod, katerim sem za dodaten okus dodala še malce jagodnega džema.
Jagode običajno nimajo ravno najbolj močne barve. Zato sem jagodni pire za mousse najprej pustila vreti na štedilniku. Tako je iz pireja izhlapelo nekaj vode, jagode so malce potemnele, mousse pa ima na koncu lepo roza barvo. Če boste tortico pripravljali v večjih pekačih in iz več sestavin, potem jagodni pire pustite vreti sorazmerno dlje. Torej- enojno količino vremo 8 minut, za polovico večjo količino vremo 12 minut, dvojno količino 16min, itd.
Na vrhu tortice je še jagodni preliv.
Jagodni pire zanj lahko segrejete na štedilniku ali v mikrovalovni pečici. Pomembno je, da se sladkor v pireju raztopi in, da je ta dovolj vroč, da se bo v njem raztopila tudi želatina.
Količine v receptu zadostujejo za torto premera 20cm oz. 8 kosov. Jagodno čokoladna torta je visoka 8.5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
|
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
Pečemo na 180°. Pečete lahko oba biskvita naenkrat 13-15minut ali pa vsakega posebej. |
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladnega moussa |
7
Končano
|
Sladko smetano segrejemo na štedilniku. Tik preden zavre odstavimo in še vročo prelijemo čez narezano čokolado. Dodamo predhodno namočene iz ožete lističe želatine ter vse skupaj ročno premešamo, da se vsa želatina in čokolada popolnoma raztopita. Nastati mora čisto gladka čokoladna mešanice brez grudic. |
8
Končano
|
Čokoladno mešanico pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Med tem, ko se hladi jo vsakih 15minut ročno nežno premešamo. Preden nadaljujemo s pripravo moussa mora biti mešanica na otip hladna in še vedno tekoča. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
Navodila za pripravo jagodnega moussa |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
|
13
Končano
|
Navodila za pripravo jagodnega prelivaJagode zmeljemo v pire. Prelijemo jih v kozico, dodamo sladkor in vodo. Segrevamo na štedilniku toliko časa, da se ves sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo, primešamo predhodno namočene in ožete lističe želatine in pustimo, da se ohladi. Torto prelivamo s prelivom, ki je na otip hladen in še vedno tekoč. |
14
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
15
Končano
|
Na biskvit vlijemo čokoladni mousse in ga enakomerno raznesemo po biskvitu. Na sredino položimo plast manjšega biskvita. Čisto narahlo pritisnemo navzdol. Biskvit namočimo s sladko vodo. Pri namakanju bodite previdni, da voda ne bo tekla po moussu. Hladimo v hladilniku približno 1uro oz. toliko časa, da se čokoladni mousse po vrhu strdi. |
16
Končano
|
|
17
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj pol ure oz. toliko časa, da se jagodni mousse zgoraj strdi. |
18
Končano
|
|
19
Končano
|
Torto hladimo v hladilniku vsaj 12 ur. |
20
Končano
|
Z ohlajene torte odstranimo tortni obod in acetatno folijo. Torto po želji še okrasimo, narežemo in postrežemo. |