0 0
Polnjena čokoladna jajčka

Deli na družbenem omrežju:

Ali samo kopiraj in deli povezavo

Sestavine

Prilagodi sestavine
Biskvit
2 Jajca L
70g Sladkor
2 jedilne žlice Voda
30g Gladka moka
10g Ostra moka
20g Kakav v prahu
Vaniljeva jajčna krema
2 Jajca L
60g Sladkor
1 Vaniljin sladkor
1dl Mleko
250g Mascarpone
1 jedilna žlica Vaniljeva aroma
Kinder ganache
180g Kinder čokolada
1dl Sladka smetana
Kroglice
Ostanki biskvita, kreme in ganacha
Čokoladne mrvice
Ostalo
1 Večje čokoladno jajce
Čokoladne mrvice
Jagode
Kinder Bueno ali druge čokoladice za dekoracijo

Polnjena čokoladna jajčka

  • Sestavine za 2 porcij
  • Zahtevno

Sestavine

  • Biskvit

  • Vaniljeva jajčna krema

  • Kinder ganache

  • Kroglice

  • Ostalo

Navodila

Deli

Tale polnjena čokoladna jajčka ne znam opisati drugače, kot z besedo bombastična. Že sam izgled pove, da so nekaj posebnega in zagotavljam vam, da vas tudi po okusu ne bojo razočarala. V njih se prepletajo okusi Kinder čokolade, vanilje in kakava. Okus dodatno dopolnijo še sadje, čokoladne kroglice in ostala dekoracija.

Receptom lahko sledite  tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.

Čokoladna jajčka služijo kot posodica za vse ostale dobrote v njih.

Sama sem uporabila kupljena večja čokoladna jajca, ki sem jih razrezala na pol. Priporočam vam, da jajčka režete na pol, ko je čokolada sobne temperature, ker je bolj prožna od hladne. Jajčka boste tako lažje dali na pol brez pokanja čokolade. Priporočam vam, da jih režete s čim tanjšim in čim ožjim nožem, najlažje bo šlo s skalpelom ali olfa nožem. Sicer lahko uporabite katera koli čokoladna jajca, poljubne velikosti. Jaz sem uporabila tista največja kar sem jih našla. Če imate doma modelčke za čokoladna jajčka jih lahko iz temperirane čokolade vlijete tudi sami.

Kakavov biskvit ima intenziven okus po kakavu.

Zaradi večje količine kakava v receptu je pri vmešavanju suhih sestavin v jajca potrebne nekaj previdnosti. Kakav je namreč dokaj lepljiv in se težje vmeša. Če niste izkušeni v peki vam priporočam, da suhe sestavine v jajca vmešate v dveh delih. Najprej vmešate polovico in nato še drugo polovico suhih sestavin. Tako se boste izognili grudicam v biskvitu. Sama sem biskvit pekla v okroglem pekaču premera 24cm. Obliko in velikost pekača prilagodite količini in velikosti svojih čokoladnih jajc. Pri tem ne pozabite, da večji pekač pomeni tanjši biskvit in krajši čas peke ter obratno. Biskvit v jajčkih lahko namočite s poljubno tekočino. Jaz sem uporabila sladko vodo, ki sem ji dodala nekaj kapljic ruma in nekaj kapljic kavnega likerja. Odlično se mu podajo tudi kava, kakav, Baileys in vse vrste sadnih kompotov.

Vaniljeva krema je narejena na osnovi jajc, okus pa je naravnost božanski.

Priprava takšne kreme je najverjetneje marsikomu neznana. Kljub temu upam, da se je ne boste ustrašili. Priporočam vam, da si pred pripravo kreme najprej pripravite “teren” za delo. Na štedilnik najprej postavite vodo za kuhanje nad soparo. Voda se bo med pripravljanjem ostalih stvari lahko segrela. Mleko postavite na štedilnik in ga segrevajte do vretja na nizki temperaturi. Tako boste lahko ta čas v miru penasto stepli jajca s sladkorjem. Jajca s sladkorjem stepajte v posodi, ki jo lahko postavite nad soparo. Ko mleko zavre ga med stepanjem le počasi vlijte v jajca. Ker bo voda na štedilniku pripravljena za kuhanje nad soparo, nato posodo le prestavite nad njo in stepate naprej. Tak način priprave bo najhitrejši in bo povzročil najmanj zmede in vmesnega čakanja. Jajčno osnovo nato dobro ohladite. Preden ji primešate mascarpone mora biti popolnoma hladna. Mascarpone se namreč ob stiku s toplimi ali mlačnimi jajci takoj zasiri. Krema je sicer bolj tekoča zato se ne ustrašite. V jajčkih se bo s hlajenjem nekoliko strdila.

Čokoladna jajčka so po vrhu prelita z ganachem iz Kinder čokolade, ki se po hlajenju ne strdi do konca.

Ganache ohladite na sobni temperaturi, da bo na otip hladen. Hlajenje lahko pospešite tudi tako, da ga za nekaj minut postavite v hladilnik. A bodite previdni, da se med hlajenjem v hladilniku ne gosti preveč saj ga boste nato težje razlili po površini jajčka.

Kroglice na vrhu so narejene iz ostankov biskvita, kreme in ganacha.

Kremo in ganache dodajajte postopoma, da mase ne razmočite preveč. Če vam ni ostalo dovolj kreme lahko po želji dodate tudi žlico ali 2 sladke smetane, še malo mascarponeja ali npr. Nutelle. Po želji jih lahko oblijete s čokolado ali povaljate v sesekljanih lešnikih, kokosu oz. kakih drugih oreščkih oz. mrvicah.

Pri izbiri dekoracije bodite kreativni.

Uporabite lahko vse vrste sadja, posipov, čokoladic in kroglic. Jajčka lahko jeste že po eni uri hlajenja, a so po približno 8-ih urah velikoo okusnejša. Dekorirajte jih tik pred postrežbo, da se sadje in kroglice na njih ne bojo brez potrebe več ur sušile v hladilniku.

Količine v receptu zadostujejo za 2 napolnjeni polovički večjega jajca (večjega kot velik Kinder jajček) oz. za veliko več manjših jajčkov.

V učilnico lahko pokukate TUKAJ.

Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.

Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.

Koraki

1
Končano

Ker opažam, da se pogosto "zaletite" v branje postopka je to le spodbuda, da preden se lotite priprave preberete recept v celoti, vključno z besedilom v začetku recepta. Uvodno besedilo namreč pogosto vključuje pomembne dodatne nasvete, ki vam bojo olajšali pripravo in pomagali, da bo sladica res uspela :)

2
Končano

Navodila za pripravo čokoladnih jajčk

Čokoladno jajce razrežemo na polovico. Obe polovički dobro ohladimo v hladilniku

3
Končano

Navodila za pripravo biskvita

Jajca, vodo in sladkor stepamo 3-6minut, da se jajca spenijo in narastejo. V ločni posodi zmešamo skupaj gladko moko, ostro moko in kakav prahu.

4
Končano

Mešanico suhih sestavin čez cedilo presejemo v spenjena jajca s sladkorjem. Ročno počasi in narahlo zmešamo, da dobimo enakomerno in penasto biskvitno maso.

5
Končano

Dno pekača obložimo s papirjem za peko. Nadevamo z biskvitno maso in jo čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču.

6
Končano

Pečemo približno 10-12min na 180°. Čas peke po potrebi prilagodite velikosti pekača.

7
Končano

Pečen biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajen biskvit z nožem nežno odstranimo od roba in vzamemo iz pekača.

8
Končano

Na papir za peko si narišemo obliko jajčka, ki je približno 1.5cm manjši od čokoladnega jajčka, ki ga bomo uporabili. Papir za peko položimo na biskvit in z nožem previdno obrežemo.

9
Končano

Navodila za pripravo jajčne vaniljeve kreme

Mleko segrejemo na štedilniku, da zavre.

10
Končano

Med tem ko, se mleko greje jajca, vaniljev sladkor in sladkor stepamo 3-6minut, da se jajca spenijo in narastejo. Enako kot če bi pripravljali biskvit.

11
Končano

Ko mleko zavre ga odstavimo in ga med stepanjem ob robu posode počasi vlijemo v spenjena jajca s sladkorjem.

12
Končano

Mešanico nato takoj prestavimo nad soparo in stepamo naprej še približno 5-8min, da se jajca do konca skuhajo. Po nekaj minutah jim bo volumen upadel. Dovolj kuhana so, ko postanejo podobne konsistence kot malce penast puding.

13
Končano

Jajčno mešanico nato odstavimo, jo zgoraj pokrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se ta dotika površja. Ohladimo v hladilniku do čisto hladnega.

14
Končano

Ohlajeno jajčno mešanico odkrijemo, ji dodamo mascarpone in vaniljino aromo. Vse skupaj stepemo v enakomerno vmešano redko kremo.

15
Končano

Kremo nadevamo v dresirno vrečko.

16
Končano

Navodila za pripravo Kinder ganacha

Kinder čokoladice razlomimo na kocke in jih damo v posodo.

17
Končano

Na štedilniku segrejemo sladko smetano. Tik preden smetana zavre jo odstavimo in takoj prelijemo čez Kinder čokolado.

18
Končano

Pustimo stati približno pol minutke in nato ročno premešamo, da se čokolada raztopi in poveže s smetano v enakomeren ganache.

19
Končano

Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi. Med ohlajanjem večkrat ročno narahlo premešamo.

20
Končano

Sestavljanje in hlajenje

Polovičke čokoladnih jajc vzamemo iz hladilnika.

21
Končano

V vsako polovičko do približno 1/4 nabrizgamo vaniljevo kremo.

22
Končano

Na kremo položimo obrezan biskvit in narahlo pritisnemo navzdol. Po želji ga previdno namočimo in pri temu pazimo, da tekočina ne teče na kremo.

23
Končano

Na biskvit nabrizgamo vaniljevo kremo in jo zgoraj pogladimo. Jajček naj ne bo polnjen s kremo do vrha, sicer vam bo preliv tekel z njega.

24
Končano

Na kremo vlijemo Kinder ganache in ga enakomerno razlijemo po celotni površini.

25
Končano

Jajčka hladimo v hladilniku vsaj 1uro pred dekoracijo. Če se jajčka vagajo na eno stran jih v hladilniku podložite z zloženimi papirnatimi brisačkami tako, da bojo stala naravnost.

26
Končano

Navodila za pripravo kroglic

Ostanke biskvita zdrobimo v skledo, dodamo jim ostalo kremo in Kinder ganache. Vse skupaj ročno zgnetemo v maso, ki se lepo oblikuje.

27
Končano

Iz mase oblikujemo kroglice, ki so proporcionalne velikosti glede na čokoladno jajce in jih povaljamo v čokoladne mrvice. Do uporabe jih hranimo v dobro zaprti posodi v hladilniku.

28
Končano

Dekoracija, hlajenje in postrežba

Po eni uri hlajenja na čokoladna jajčka lahko okrasimo. Previdno položimo čokoladne kroglice, jagode in Kinder Bueno ter posujemo z mrvicami.

29
Končano

Jajca lahko načeloma postrežete takoj. Meni pa so veliko okusnejša po 8ih urah hlajenja v hladilniku.

30
Končano

Zaradi trše čokolade okrog jajčka jih bo težje razrezati. Vanje pogumno zakopljite z žlico :)

Pelicious

Jagodno čokoladna torta naslovna slika recept
Prejšnji
Jagodno čokoladna torta
Rum kokos kroglice recept naslovna slika
Naslednji
Rum kokos kroglice
Jagodno čokoladna torta naslovna slika recept
Prejšnji
Jagodno čokoladna torta
Rum kokos kroglice recept naslovna slika
Naslednji
Rum kokos kroglice
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here