Sestavine
-
Biskvit
-
4 Manjša jajca
-
ščep Sol
-
220g Sladkor
-
0.5dl Olje
-
1dl Jogurt 3,2%
-
170g Gladka moka
-
30g Kakav v prahu
-
0.5 Pecilni prašek
-
Čokoladna krema
-
150g Mlečna čokolada
-
75g Čokolada za kuhanje
-
2dl Sladka smetana
-
600g Mascarpone
-
Po okusu Sladkor v prahu
Navodila
Čokoladna torta je najbolj klasičen okus torte, ki nas spemlja že od otroštva. Pripravimo jo lahko na tisoč različnih načinov, tole pa je moja verzija klasične, vsem dobro znane sladice.
Recept je narejen tako, da vam dopušča veliko prostora za kreativnost.
Biskvit lahko za klasično verzijo namočite s sladko vodo, dodate ji lahko tudi rum. Po želji biskvite lahko za drugačen odtenek okusa namočite s kakavom, mlekom ali čokoladnim mlekom. Če ga namočite s sokom ali kompotom bo tortica dobila bolj sadno osvežilen okus.
V kremo lahko dodate sveže ali zamrznjeno sadje in okus dodatno popestrite. Ko kremo premažete čez biskvit jo preprosto posujte s svežim ali zamrznjenim sadje, s prsti ga potisnite v kremo in prekrijte z biskvitom. Dodajate lahko vse od jagod, malin, borovnic, breskev, mešanega sadja.. Vsaka kombinacija je odličnega okusa in se lepo poda k okusu čokolade.
Ker sem ljubiteljica temne čokolade je krema v moji verziji bolj grenka saj ji nikoli ne dodajam sladkorja. Po okusu pa jo lahko posladkate s sladkorjem v prahu, da bo ravno pravšnja za vaš okus.
Čokoladna torta v tej verziji (tudi s sadjem) je primerna za obmazovanje z vsemi vrstami krem. Oblečete jo lahko tudi v sladkorno maso.
Recept je primeren za pekač premera približno 20cm ali 10 kosov. Torta je visoka 10cm.
Za večje ali manjše velikosti pekačev si količine sestavin za čokoladno torto lahko nastavite na vrhu okvirčka s sestavinami.
Pri izbiri prave velikosti si lahko pomagate s TORTOPRETVORNIKOM.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik) in FACEBOOKU(klik)
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvitaRumenjake ločimo od beljakov. |
2
Končano
|
Beljake s četrtino sladkorja stepemo v čvrst sneg. |
3
Končano
|
V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake, in preostali sladkor, da rumenjaki narastejo. Dodamo še ščep soli. |
4
Končano
|
Rumenjakom in sladkorju nato najprej primešamo olje in jogurt. |
5
Končano
|
Dodamo še moko, kakav in pecilni prašek. Zmešamo v gladko zmes. |
6
Končano
|
Zmesi nato ročno postopoma primešamo še beljakov sneg. |
7
Končano
|
Tortni obroč ali pekač obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo biskvitno maso in jo čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču. |
8
Končano
|
Pečemo na 180° 30-35min. Če je biskvit pečen preverite tako, da v sredino do dna zapičite zobotrebec ali nož. Če je čist, je biskvit pečen. Biskvite lahko pečete tudi vsakega posebej. V tem primeru maso razdelite na 3 enake dele in jih pecite vsakega 10-15min. |
9
Končano
|
Pečen biskvit pustite, da se do konca ohladi. |
10
Končano
|
Ohlajen biskvit odstranimo od roba in ga vzamemo iz pekača. Če ste ga pekli v enem delu ga razrežite na tri enake plasti. |
11
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne kremeMlečno čokolado in čokolado za kuhanje narežemo na čim manjše koščke in jih skupaj stresemo v skledo. |
12
Končano
|
Sladko smetano segrejemo na štedilniku do vretja in jo prelijemo čez narezano čokolado. |
13
Končano
|
Zmešamo, da se vsa čokolada v smetani popolnoma raztopi. |
14
Končano
|
Pustimo, da se ohladi. Mešanico čokolade in smetane lahko hladite na sobni temperaturi ali v hladilniku. Med hlajenjem jo večkrat premešajte saj se bo tako hitreje ohladila. Mešanica mora biti na otip hladna vendar še vedno tekoča. Zato bodite pri hlajenju v hladilniku previdni, da se vam popolnoma ne strdi. |
15
Končano
|
V ločeno skledo damo mascarpone in mu prilijemo ohlajeno čokoladno mešanico. Kremo nato poskusite in ji po želji dodajte še sladkor v prahu. Kremo nato na hitro premiksajte, da se smetana v kremi speni. |
16
Končano
|
Navodila za sestavljanje in hlajenjeTortni obroč obložimo z acetatno folijo. Na dno pekača položimo prvo plast biskvita in ga namočimo. |
17
Končano
|
Biskvit nato premažemo s polovico kreme. Kremo prekrijemo z biskvitom, ga namočimo in premažemo še z drugo polovico kreme. To prekrijemo z zadnjo plastjo biskvita, ga namočimo, pokrijemo s prozorno folijo in hladimo v hladilniku vsaj 6 ur, |
18
Končano
|
Ohlajeno torto pred postrežbo po želji premažemo s kremo ali kako drugače okrasimo. |