Sestavine
-
Cupcake masa
-
60ml Olje
-
120ml Mleko
-
1 Jajca L
-
120g Sladkor
-
2 Vaniljin sladkor
-
160g Gladka moka
-
0.5 Pecilni prašek
-
60ml Voda
-
Pomarančni nadev
-
3dl Sveže stisnjen pomarančni sok
-
30g Sladkor
-
3.5 Listi želatine
-
Čokoladna krema
-
450g Čokolada za kuhanje
-
4dl Sladka smetana
-
150g Mascarpone
Navodila
Čokoladno pomarančni jaffa cupcakes so sočni, mehkii in nebeško dobri.
Sestavljeni so iz mehkega in sočnega cupcake testa, polnjeni s pomarančnim nadevom, na vrhu pa jih krasi še temna čokoladna krema.
Masa za testo je narejena na osnovi olja, pečeni cupcakesi ostanejo mehki in sočni tudi do 3 dni. Svežino lahko nekoliko podaljšate, če jih v hladilniku hranite zaprte v škatlo.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU(klik)
Masa za cupcakse je zelo občutljiva na temperaturo. Med peko na previsokih temperaturah zavre, zato je pečena polna luknjic in na sredini izrazito dvignjena.
Za rahlo, enakomerno pečeno testo prave oblike cupcakse pecite pri temperaturah 160°-175°. Žal ima vsaka pečica svojo “pamet”. 🙂 Če imate pečico z močnejšimi grelci jih raje pecite na temperaturi 160° (ali po potrebi še nižji). Če vaša pečica peče bolj umirjeno pa jih lahko pečete tudi na temperaturi do 175°.
V primeru, da niste prepričani glede moči vaše pečice vam priporočam, da za test najprej v modelu spečete en sam cupcake. Na podlagi tega pa se nato odločite za višjo oz. nižjo temperaturo in pravi čas peke.
Kot vodilo- moja pečica peče bolj umirjeno zato sem jih pekla na 165° približno 23minut.
Pečeni cupcakesi morajo biti zgoraj rahlo zaobljeni in gladki (glej sliko spodaj v koraku št. 6). Več o cupcakesih lahko preberete v članku TUKAJ.
Recept je primeren za 17 cupcakesov navadne velikosti ali za približno 35 mini cupcakesov.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo cupcake mase |
2
Končano
|
Moko in pecilni prašek zmešamo skupaj in primešamo k mešanici olja, mleka jajc in sladkorja. |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
Pečemo na 160-175° približno 20-25minut. Kako določiti pravo temperaturo peke preberite zgoraj v opisu recepta! |
6
Končano
|
|
7
Končano
|
Navodila za pripravo pomarančnega nadevaPomarančne operemo, prerežemo na pol in ožamemo. |
8
Končano
|
Lupino ene pomaranče razrežemo na 4 kose. V soku med kuhanjem lupina spusti dodatno aromo. Ker gre za delo z naravnimi sestavinami in so vse pomaranče različnega okusa vam priporočam, da sok poskusite. Če je intenzivnega okusa lahko lupinico tudi izpustite. Med kuhanjem lupinice, sok večkrat poslusite. Če zaznate, da sok dobiva grenek okus lupinico takoj vzemite iz soka in sok kuhanjte po navodilih naprej brez lupinice. |
9
Končano
|
Pomarančnemu soku dodamo sladkor in kose lupine ter vse skupaj segrejemo na štedilniku do vretja. Ko sok zavre ga v pokriti posodi na nizki temperaturi vremo še 5minut. |
10
Končano
|
Sok odstavimo in iz njega poberemo kose pomarančne lupine. |
11
Končano
|
|
12
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladne kremeČokolado narežemo na manjše koščke. |
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
Hladimo v hladilniku, da se mešanica popolnoma ohladi in zgosti. |
16
Končano
|
Ohlajeno mešanico čokolade in smetane vzamemo iz hladilnika in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 20minut, da ta nekoliko odpusti. Nato jo stepemo z električnim mešalnikom. Pazite, da mase ne stepete preveč, ker se rada zasiri. Če se vam zdi, da se med stepanjem čokolada ločuje od smetane nemudoma prenehajte s stepanjem. |
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Polnjenje, sestavljanje , dekoracija, hlajenje in postrežba. |
19
Končano
|
Luknjico nato napolnimo s pomarančnim želejem. Žele mora biti ohlajen in želiran, cupcakesi pa popolnoma ohlajeni. Če boste nadevali neželiran nadev ali tople cupcakese se bo nadev stopil in vpil v testo. Nadevane cupcakse takoj sproti dajemo v hladilnik. Hladimo vsaj 20minut preden nanje nabrizgamo kremo. |
20
Končano
|
|
21
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 3 ure pred postrežbo. |
22
Končano
|
Vse o shranjevanju in ohranjanju svežine najdete zgoraj v opisu recepta. :) |