Sestavine
-
Kakavov biskvit
-
5 Beljaki (iz jajc velikosti L)
-
140g Sladkor
-
1 Rumenjaki (iz jajc velikosti L)
-
80g Gladka moka
-
30g Kakav v prahu
-
8g Pecilni prašek
-
0.5dl Črna kava
-
0.5dl Olje
-
Bel biskvit
-
4 Beljaki (iz jajc velikosti L)
-
90g Sladkor
-
1 Vaniljin sladkor
-
70g Gladka moka
-
6g Pecilni prašek
-
4 jedilne žlice Olje
-
Toffee krema
-
6dl Mleko
-
2 vrečki Toffee puding
-
110g Sladkor
-
8 Rumenjaki (iz jajc velikosti L)
-
70g Mlečna čokolada
-
260g Maslo sobne temperature
-
40g Sladkor v prahu
-
Preliv
-
200g Bela čokolada
-
3 jedilne žlice Olje
Navodila
Toffee kocke vas bojo očarale dvakrat. Prvič, ko jih pogledate in drugič, ko jih poskusite. Narejene so iz sedmih plasti, ki že na prvi pogled očarajo. V vseh teh plasteh se prepletajo okusi kakava, kave, vanilije, čokolade, bele čokolade in pa seveda karamele, ki prevladuje in opravičuje ime toffee.
Sestavljene so iz štirih komponent in zato zahtevajo malo več časa za pripravo. Če ste ljubitelji karamelnih okusov bojo na koncu vredne vsega vloženega časa in truda.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Kakavov biskvit je narejen na osnovi beljakov in vsebuje le en rumenjak.
Beljakovi biskviti pri mešanju zahtevajo malo več nežnosti in občutka saj so zelo občutljivi in ob pregrobem mešanju hitro padejo dol. Za mešanje si zato vzemite čas in bodite nežni ter potrpežljivi. Če niste vešči oz. izkušeni v peki vam priporočam, da mešanico suhih sestavin v beljakov sneg vmešavate postopoma (npr. najprej vmešate polovico suhih sestavin in nato še drugo polovico). Biskvit mešajte s stepalko in ne z lopatko. Za mešanje uporabljate krožne gibe. Če se v sredini stepalke nabere moka, s stepalko potapkajte po robu posode, da iz sredine nevmešan sneg in suhe sestavine padejo ven. Nato nadaljujte s krožnim mešanjem. Obe plasti kakavovega biskvita sta zelo tanki in ju je nujno peči posebej. Biskvit je namreč tako mehak, da ga ne boste mogli rezati na dve plasti.
Beljaki so osnova tudi za pripravo belega biskvita.
Zanj veljajo enaki nasveti in pravila kot za kakavov biskvit. Če ste kdaj pripravljali belo Oreo rolado po mojem receptu vam bo biskvit najbrž znan. Gre za popolnoma enak biskvit, le v manjših količinah. Pri belem biskvitu bodite previdni, da se zgoraj ne zapeče preveč. Iz pečice mora, ko je zgoraj le rahlo rumekast. Po potrebi čas peke in temperaturo prilagodite svoji pečici. Pri močnejših pečicah po potrebi zmanjšajte temperaturo peke. Odsvetujem vam tudi peko biskvitov na ventilaciji.
Sicer sta oba biskvita nebeško mehka in sama po sebi že sočna, zato biskvitov ni potrebno dodatno namakati.
Toffe krema ima izrazit okus po karameli.
Okus ji daje Toffee puding. Najdete ga v vsaki bolje založeni živilski trgovini. Pudingu sem dodala še rumenjake, ki kremi dajejo še bolj kremasto strukturo. Kuhan puding pred vmešavanjem v maslo do konca ohladite na sobni temperaturi. Pudinga ne ohlajate v hladilniku ali zunaj, ko je zunaj manj kot 10°. Zelo pomembo je, da sta pred mešanjem puding in maslo enake temperature. Če bo eden prevroč ali prehladen se bo krema hitro zasirila. Hlajenje lahko sicer pospešite tako, da puding ohlajate v hladnejšem prostoru, npr. v shrambi. Ker se puding hladi dlje časa vam priporočam, da se ga lotite najprej. Torej skuhate puding, med tem ko se hladi pa pripravite, spečete in ohladite biskvite.
Preliv iz bele čokolade se v hladilniku lepo strdi in brez težav reže.
Če uporabljate bolj kvalitetno belo čokolado bo idealno razmerje med oljem in čokolado, enako kot sem ga zapisala v receptu. Če uporabljate razne bele kuverture ali bele čokolade nižjih cenovnih razredov pa količino olja prilagodite. Začnite s topljenjem čokolade z eno žlico olja. Pol čajne žličke raztopljene čokolade nanesite na kavni krožniček in vse skupaj za 15-20minut postavite v hladilnik. Nato preverite kako trda je čokolada. Po potrebi ji primešajte olje, da dobite čokolado prave strukture, ki se v hladilniku strdi in ni pretrda za rezanje. Pri topljenju bodite previdni s temperaturo saj se bela čokolada hitro zasiri. Topite jo nad soparo in po potrebi med topljenjem odmaknite iznad pare, če bo posoda postala preveč vroča.
Količine v receptu za toffee kocke zadostujejo za pekač velikosti 20x30cm oz. za približno 20kock.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Ker opažam, da se pogosto "zaletite" v branje postopka je to le spodbuda, da preden se lotite priprave preberete recept v celoti, vključno z besedilom v začetku recepta. Uvodno besedilo namreč pogosto vključuje pomembne dodatne nasvete, ki vam bojo olajšali pripravo in pomagali, da bo sladica res uspela :) |
2
Končano
|
Navodila za pripravo sestavinNajprej skuhamo črno kavo. Pustimo jo, da se popolnoma ohladi in jo nato precedimo čez cedilo. |
3
Končano
|
Rumenjake ločimo od beljakov. Potrebovali boste 4 ločene posodice. V eno posodico si pripravite 5 beljakov za kakavov biskvit, v drugo 4 beljake za bel biskvit, v tretjo 1 rumenjak za kakavov biskvit in v četrto 8 rumenjakov za kremo. Odsvetujem vam, da vse beljake pri ločevanju dajte v eno posodico, ker kasneje ne boste mogli določiti točne količine beljakov, ki jih boste potrebovali za vsak biskvit. |
4
Končano
|
Navodila za pripravo kakavovega biskvita |
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
|
8
Končano
|
|
9
Končano
|
|
10
Končano
|
|
11
Končano
|
Postopek ponovimo še z drugo polovico biskvitne mase. Na koncu moramo imeti dve enako veliki in enako debeli plasti kakavovega biskvita. |
12
Končano
|
Navodila za pripravo belega biskvita |
13
Končano
|
|
14
Končano
|
|
15
Končano
|
|
16
Končano
|
Pečemo v pečici na 180° približno 11minut. |
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Navodila za pripravo toffee kreme |
19
Končano
|
|
20
Končano
|
|
21
Končano
|
|
22
Končano
|
|
23
Končano
|
|
24
Končano
|
Od celotne količine kreme odvzamemo 220g kreme (uporabimo za premaz na vrhu pod prelivom) . Preostalo kremo razdelimo na 2 enaka dela (uporabimo za premaz plasti pod in nad belim biskvitom). |
25
Končano
|
Navodila za pripravo preliva |
26
Končano
|
Sestavljanje, hlajenje in postrežba |
27
Končano
|
|
28
Končano
|
|
29
Končano
|
|
30
Končano
|
|
31
Končano
|
|
32
Končano
|
|
33
Končano
|
Vse skupaj hladimo v hladilniku vsaj 8 ur pred postrežbo, najbolje kar čez noc. |
34
Končano
|
Ohlajeno vzamemo iz hladilnika in narežemo na kocke ali drugo poljubno obliko. Če se vam zdi čokolada pretrda za rezanje naj sladica stoji na sobni temperaturi 3-5min, da čokolada malce odpusti. |
35
Končano
|
Kocke po želji še okrasimo in postrežemo. |