Sestavine
-
Biskvit
-
310g Beljaki
-
1 Vaniljin sladkor
-
100g Sladkor
-
30g Cvetlični med
-
180g Mleti mandlji
-
45g Čokolada v prahu
-
15g Kakav v prahu
-
10g Začimbe za medenjake
-
0.5 vrečke Pecilni prašek
-
Premaz
-
220g Džem iz gozdnih sadežev
-
Čokoladni preliv
-
1dl Voda
-
70g Sladkor
-
150g Mlečna čokolada
-
170g Temna čokolada (vsaj 50% kakava)
Navodila
Aromatična, sočna in noro okusna Božična medenjakova Sacher torta je popolna sladica po božičnemu kosilu. Sestavljena je enako kot vsem znana Sacher torta. In kaj jo naredi božično? Božanski okus po medenjakih. Vsebuje namreč med in začimbe za medenjake. V kombinaciji z džemom in čokoladnim prelivom pa je okus točno tak kot okus tistih kupljenih medenih srčkov, ki jih vsi obožujemo. Za najboljši medenjakov okus vam kot vedno tudi tokrat priporočam uporabo Kotanyi mešanice začimb za medenjake. Seveda lahko začimbe po želji zmešate tudi po svojem okusu.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Božična medenjakova Sacher torta je hkrati tudi odlična ideja kako porabiti odvečne beljake,saj ne vsebuje rumenjakov.
Gotovo nisem edina, ki se ji vsako leto med prazniki nabere polna skodelica odvečnih beljakov, ki ostanejo po pripravi piškotov in potičk. Letos sem jih nabirala nekaj dni. Na koncu nisem več vedela koliko beljakov sploh imam viška. Za recept sem jih raje stehtala in količine zapisala kar v gramih. Recept vsebuje 310g beljakov kar je približno 7-8 beljakov iz večjih jajc.
Enako kot Sacher tortica ima tudi ta v sredini plast džema/marmelade.
Jaz sem uporabila džem iz gozdnih sadežev, ker ga obožujem. Zamenjate ga lahko s katerim koli drugim džemom ali marmelado.
Torica je prelita s čokoladnim prelivom.
Upam, da vas postopek prelivanja ne bo ustrašil ali odvrnil od priprave. Če doma nimate rešetke lahko tortico položite na podstavek v velikosti torte in jo nato prestavite na okrog obrnjeno skledico ali skodelico. Torta brez podstavka se bo na majhni skodelici zlomila. Če bo podstavek večji od torte pa bo preliv tekel po njemu in ne z njega. Pomembno je torej le, da je torta po potrebi podložena in nekoliko dvignjena, da bo preliv lahko stekel z nje. Tortico prestavljajte s trdim nožem ali lopatko. Sicer pa je biskvit kompakten in dokaj trpežen za prestavljanje.
Količine v receptu zadostujejo za 8 kosov oz. Pekač premera 20cm. Torta je visoka 5cm. Pri preračunavanju kosov in premerov pekača si lahko pomagate z uporabo TORTOPRETVORNIKA.
Vesele praznike!
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo biskvita |
2
Končano
|
|
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
Pečemo v pečici na 180° približno 30min. |
7
Končano
|
|
8
Končano
|
Navodila za sestavljanjeDžem z vilico dobro premešamo, da postane tekoč. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
|
11
Končano
|
|
12
Končano
|
Torto hladimo v hladilniku vsaj 30min, da se džem strdi. |
13
Končano
|
Navodila za pripravo čokoladnega preliva in prelivanje |
14
Končano
|
|
15
Končano
|
|
16
Končano
|
|
17
Končano
|
|
18
Končano
|
Po potrebi s paletnim nožem povlečemo po vrhu torte, da preliv poravnamo in ga usmerimo proti morebitnim ne oblitim robovom. |
19
Končano
|
Pladenj s torto narahlo potresemo levo in desno, da se preliv na torti poravna. |
20
Končano
|
Počakamo, da se preliv na sobni temperaturi nekoliko strdi. Nato torto spodaj dvignemo z nožem ali lopatko in jo nežno prestavimo na podstavek. |
21
Končano
|
Hladimo v hladilniku vsaj 6ur pred postrežbo. |
22
Končano
|
Ohlajeno torto po želji še okrasimo, razrežemo in postrežemo. |