Sestavine
-
Testo za kakavove krofe
-
40g Sveži kvas
-
1 čajna žlica Sladkor
-
2dl Mleko
-
550g Gladka moka
-
140g Sladkor
-
2 Jajca L
-
35g Jogurt 3,6% maščobe
-
60g Maslo sobne temperature
-
30g Kakav v prahu
-
Za cvrtje
-
1l Olje
-
Preliv
-
400g Čokolada za kuhanje
-
3 čajne žlice Kokosovo olje
-
Dekoracija (po želji)
-
Oreo powder
-
Napolitanke
-
Čokoladni krispiji
Navodila
Cvrti ameriški krofi za čokoholike so mehki in puhasti krofki z luknjico, do zadnje drobtinice napolnjeni z kakavom in čokolado. Kot že veste sem nepopravljiv čokoholik. Navadni krofi s čokoladnim prelivom so sicer odlični. Ampak moja ljubezen do čokoladnega sega v dušo, zato sem hotela ocvrte krofke z enako čokoladno dušico kot je moja. 🙂
Po 4ih neuspelih poskusih sem končno prišla do mehkega testa, ki je odličnega okusa in se med cvrtjem ne razpada. Kakav namreč popolnoma podre ravnovesje testa, potrebnih pa je bilo kar nekaj popravkov preden sem prišla do končnega rezultata.
Receptom lahko sledite tudi na INSTAGRAMU in FACEBOOKU.
Priprava teh krofov se torej za malenkost razlikuje od priprave navadnih. Prva razlika, ki jo boste opazili je seveda kakav. Tega vmešajte v testo na koncu. Svetujem vam, da ga vmešavate najprej počasi, sicer bo kuhinja v oblaku kakava. Naslednja razlika je čas vzhajanja. Kakavovi krofi vzhajajo le enkrat, vendar dlje. Kakav testo zbije, zato vzhajanje traja nekoliko dlje. Kakavovi krofi v tem času ne vzhajajo tako močno kot navadni krofi. Kar se tiče izrezovanja krofov vam priporočam, da jih režete s topimi modeli in ne ostrimi. Krofi rezani z ostrim rezilom so oblike diska. Topo rezilo pa jih zaobli zato so krofki kasneje lepo napihnjeni in debeluškasti. 🙂 Sama sem jih rezala kar s kozarcem, kljub temu, da imam kovinski oster model za izrezovanje.
Tudi pri cvrtju je nekaj razlik v postopku. Kakavovi krofi se cvrejo v manj vročem olju in v odkriti posodi. Krofi tako enakomerno počasi narastejo. Ob strani dobijo lep razpokan venček. Sama sem jih pekla na plinu na najmanjši temperaturi z vsake strani 3 minute. Če je olje prevroče ali posoda pokrita prehitro narastejo in se po domače povedano razcvetijo. Za lepšo obliko jih polagajte s spodnjo stranjo navzdol (ne kot običajne krofe, ki jih v olje polagamo obrnjene okrog). Po preizkusu sem opazila, da so tako obrnjeni krofi veliko lepše in bolj enakomerno narastli.
Upam, da vas z vsemi pravili nisem prestrašila. Namen je ravno nasproten. Kljub drugačnemu postopku je priprava dokaj enostavna. Krofki pa so božansko čokoladni. Mehki ostanejo tudi naslednji dan.
Količine v receptu zadoščajo za približno 25 srednje velikih krofkov.
Moj recept za klasične krofe iz celih jajc najdete TUKAJ.
Moj recept za čisto posebne čupave miške s kokosom in čokolado TUKAJ.
V učilnico lahko pokukate TUKAJ.
Moja mnenja o pekovskih izdelkih si lahko preberete TUKAJ.
Vse moje recepte pa najdete TUKAJ.
Koraki
1
Končano
|
Navodila za pripravo kvasa |
2
Končano
|
Navodila za pripravo testa |
3
Končano
|
|
4
Končano
|
|
5
Končano
|
|
6
Končano
|
|
7
Končano
|
|
8
Končano
|
CvrtjeOlje segrejemo na štedilniku na približno 140-150°. Več o pravi temperaturi olja sem zapisala zgoraj v opisu recepta. Količina olja v receptu je okvirna saj je ta odvisna od velikosti posode v kateri cvrete. Olja naj bo za približno 2cm globoko, oz. dovolj, da bojo krofi plavali na površju in se pri temu ne bojo dotikali dna posode. |
9
Končano
|
|
10
Končano
|
|
11
Končano
|
|
12
Končano
|
Navodila za pripravo prelivaČokolado in kokosovo olje raztopimo nad soparo. |
13
Končano
|
Oblivanje in dekoracija |
14
Končano
|
Po želji okrasimo. Moji so okrašeni z mletimi Oreo piškoti, okroglimi napolitankami in čokoladnimi krispiji. Oblite krofe sem delno prekrila z listom papirja (papir sem držala 1cm nad krofom, saj se ne sme dotikati preliva) in odkriti del čez cedilo posula z mletimI Oreo piškoti. Okrogle napolitanke sem razrezala na 4 dele in jih polagala na krofe. Dodala sem še čokoladne krispije. |
15
Končano
|
Dodatno |